2013 m. kovo 7 d., ketvirtadienis

Kami Garcia, Margaret Stohl "16 mėnulių"



Knyga, kurią panorau paskaityti vos tik išgirdau, jog pagal ją buvo pastatyas filmas. Taip taip, ši taisyklė yra Nr. 1, kuri susijusi su knygų skaitymų. Niekada nežiūrėkite filmo, prieš tai neperskaitant knygos, pagal kurią jis buvo sukurtas.

"16 mėnulių" yra išskirtinė dar ir dėl to, jog ją parašė ne viena, o dvi moterys. Ko gero tai turėjo būti nelengva, nes, mano manymu, knygos rašymas yra labai savitas ir asmeniškas reikalas. Bet juk šis faktas padaro knygą dar labiau intriguojančia, ar ne? Abi šios moterys yra fantastikos mėgėjos, dvi prietarais tikinčios moterys. Patikėkit, knygoje tai tikrai kuo puikiausiai jaučiasi.

Dar vienas dalykas, kuris šią fantastinę kinygą daro neeiline - pasakotojas. Tai paprasčiausias vaikinas, gyvenantis nedideliame mieste, kuriame, jo manymu, niekas nevyksta. Labai džiaugiuosi šiuo autorių pasirinkimu, nes dažniausiai fantastiniai kūriniai būna aprašyti iš merginų pusės.  Itanas, pagrindinis veikėjas, trokšta išsikraustyti, dingti iš nuobodaus miesto, kuriame gyveno. Viskas pasikeitė tada, kai į miestą atsikraustė neeilinė mergina, kuri jį iš karto pakerėjo savo neeiline išvaizda, manieromis ir kitais dalykais. Vienas faktas, kurį Itanas suprato ne nuo pat pradžių: mergina buvo iš sapnų, kuriuos jis sapnuodavo kone kasnakt. Tai ir suvedė šiuos jaunuolius iš skirtingų pasaulių...

Lina ir priklausė tam kitam pasauliui, apie kūrį Itanas nenutuokė iki tol, kol nepažino šios merginos, kuri pakeitė jo gyvenimą. Lina buvo neeilinė ne tik dėl savo išvaizdos, bet ir dėl to, jog turėjo neįprastų galių, kaip mokėjimas sukelti audrą, pakeisti žmogaus mintis ir kiti dalykai, apie kuriuos paprastas mirtingasis nepagalvotų. Jaunuoliai nuo pat pirmos pažinties akimirkos pajunta begalinę trauką ir supranta, jog negali būti vienas be kito. Deja, vienas faktas neleidžia jiems ramiai miegoti, svajoti apie ateitį ir jaustis saugiai...Laikas...

Knyga mane sužavėjo dėl nuostabiai aprašytų Itano ir Linos santykių. Skaitant jaučiausi taip, lyg būčiau ten, kur buvo jie, ir stebėčiau kaip tai vyko tikrovėje. Puslapių yra daug ir tai tikrai nėra blogai, nes kiekvienas įvykis aprašytas labai smulkiai, detaliai ir nenuobodžiai. Mane sužavėjo dar ir kiti veikėjai, kurie kūriniui suteikė gyvybingumo bei šmaikščių akimirkų. Labai gerai jaučiasi moralas, kuris moko mus pasikliauti savo artimaisiais, nebijoti jiems išsipasakoti, nes tik turint tokius artimus žmones jautiesi pilnavertis žmogus. Skaitant šį kūrinį dažnai kildavo klausimas: "Lina, po velnių, kodėl neišsipasakoji ...?" (Atsiprašau, noriu palikti intrigą).

Mano nuomone, tai nėra viena geriausių fantastinių knygų, kurias esu skaičiusi. O tokių buvo nemažai ir jūs patys galėsite sužinoti mano nuomones apie kitus garsiausius fantastinius kūrinius. Man asmeniškai labiau patinka fantastika, kuri tikrai panaši į realybę, ką tikrai galime įsivaizduoti įvykstant. Nesakau, kad šis kūrinys man nepatiko, anaiptol. Tai vienas įdomesnių mano skaitytų kūrinių, kuriame tiek daug dalykų, kuriais sunku patikėti. Perskaičiusi dar nemažai galvojau apie "16 menulių" - vadinasi, kad knyga paliko įspūdį.

Neseniai kino teatruose pasirodė filmas "Nemirtingųjų kronikos: nuostabūs sutvėrimai". Tai ir yra filmas, kuris buvo sukurtas pagal šią mano aprašytą knygą. Laukiu nesulaukiu, kada galėsiu pati jį pamatyti, palyginti su knyga. Šiuo metu skaitau dar vieną šios knygos dalį -  neseniai Lietuvoje išleistą "17 mėnulių", kurioje dar daugiau intrigų, netikėtumo ir neįtikėtinų dalykų. Laukite ir šios knygos aprašymo, nes man skaitant šią knygą, puslapiai tirpsta taip greitai, kaip ir sniegas... :) Na, o ateityje laukiame pasirodysiančių tęsinių: "18 mėnulių" bei "19 mėnulių".

Rekomenduoju tiems, kuriems patinka persikelti į kitą pasaulį, svajoti ir įsivaizduoti dalykus, kurių iš tiesų nebūna.

Skaitytojų nuomonės:

Na, knyga tai tikrai įdomi, nusipirkau vežtis į kelionę, bet neištvėriau bent trupucio neperskaičius, taigi tas truputis gavosi kad per kelias dienas perskaičiau visą knygą ;D tai va, man labai patiko, nesigailiu išleidusi beveik 50 lt, tikrai verta knyga pinigų mano manymu. Aišku ši knyga truputuką rimtesnė ir ne vaikams ją suprasti, truputį paini, bet nenuobodi ;p

Paslaptingas ir intriguojantis siužetas, taip lengvai neperprantamas iš karto...apart to, kad tai meilės istorija ir kaip be būtų pagrindiniai herojai tikrai nežus, nors tokių momentų, kad galėtų...tikrai buvo. septyniolikto...taigi, sulauks...bet kas nutiks jo sulaukus...:) Bet iki to, bus labai ilgas kelias...
Viskas būtų gerai šiose knygose, jeigu ne vienas truputį nelogiškas faktas, kad tiek Ethan namų šeimininkė Amma, tiek Lenos dėdė Macon apie viską daug žinojo arba daug nutuokė, bet kažkodėl visada tylėjo ir apsimetinėjo, kad nežino nieko ir taip dar labiau kėlė pavojų...Na, kita vertus jei nebūtų įvykiai taip sunkiai išsiaiškinami, tikriausiai nebūtų taip įdomu skaityti....Nepaisant to, rekomenduoju... (:


O ką apie šią knygą manote jūs?
(pažymėkite jums tinkančią reakciją ir pakomentuokite)


Gabyx2

1 komentaras:

vita rašė...

Sveiki. Knyga yra pasakiškai nuostabi. Apie knygą susidariau labai gerą įspūdį. Knyga tiesiog įtraukianti į veiksmą. Šita knygą skaityčiau ne vieną kartą. Kietiems patarčiau filmo nežiūrėti. Šis filmas visiškai neatitinka knygos turinio. Mano manymu filmas yra siaubingas. Jo tikrai daugiau nežiūrėsiu. Taigi galiu visiems sakyti kad šita knyga turėtų perskaityti kiekvienas mylintis romantines bei fantastines knygas.