2013 m. gruodžio 13 d., penktadienis

Melvin Burgess "Hitas"

Prieš pradėdama aprašymą, norėčiau pasidžiaugti, jog tai yra 50-tasis aprašymas šiame bloge. :) Tikiuosi, kad savo darbu ir pastangomis padėjau ne vienam jaunuoliui, galbūt net grąžinau norą skaityti. :) Tikiuosi, kad šis skaičius tik augs, o ir skaitančių paauglių skaičius taip pat didės. :)

Melvin Burgess yra populiariausias rašytojas paaugliams Lietuvoje. Net tie, kurie sako esą neskaitantys knygų, bent kartą yra perskaitę garsiausią šio autoriaus kūrinį "Heroinas", kuris, kad ir kaip būtų keista, šiame bloge nėra aprašytas. Turbūt net ir nereikėtų to daryti, nes manau, kad kiekvienas iš jūsų turite skirtingą nuomonę apie tą kūrinį.

Šį kartą pristatau knygą, kuri yra pati naujausia autoriaus knyga Lietuvoje. Parašyta tik 2013 metų Sausio mėnesį ji jau sugebėjo užkariauti žmones. Lietuvoje ši knyga žinoma dar kaip ir "puponautų" knyga dėl išraiškingo viršelio, kuriame puikuojasi viena vienintelė kapsulytė, kuri viską pasako apie knygą ir pavadinimą "Hitas". Ši kapsulytė yra ne paprasta. Tai yra naujai išrastas narkotikas, sukėlęs Melvin Burgess sukurto pasaulio revoliuciją. Knygoje šis narkotikas vadinamas "mirtimi" ne šiaip sau. Suvartoję vieną kapsulę žmonės mirdavo lygiai po savaitės.

Pagrindinis veikėjas Adamas buvo septyniolikos metų vaikinas, kuris buvo įsimylėjęs turtuolę Lizę. Būtent šie du veikėjai ir jų ryšys dominuoja knygoje. Skaitę ne vieną Melvin Burgess'o knygą, žino, jog autorius mėgsta rašyti ne vienu vaidmeniu. Ši knyga nėra išimtis. Jūs pamatysite pasaulį ir iš Adamo, ir iš Lizės pusės, taip pat iš Adamo brolio Džesio, mafijos boso ir kitų žmonių. Nenoriu per daug visko atskleisti :)

Taigi, kuo šie dalykai (narkotikas "mirtis" ir veikėjai" susiję? Atspėti turbūt nėra sunku. Būtent iškilus sunkumams, problemoms, Adamas išgėrė sukurtojo narkotiko ir dėl to itin pasigailėjo. Melvin Burgess viso to priežastį labai aiškiai nusako. Buitiška kalba šiame mano paaiškinime yra neišvengiama, todėl iš anksto atsiprašau: Melvin Burgess norėjo pasakyti, jog net jei ir sėdi pačiam didžiausiam mėšle, tai nereiškia, kad reikia nuleisti rankas, pasiduoti. Tai suprato ir Adamas. Tiesiog per vėlai. Kad ir kaip tai būtų buvę skaudu, Adamas padarė sąrašą dalykų, kuriuos norėjo padaryti per paskutinę savo gyvenimo savaitę. Jis norėjo padaryti viską, kąč galėtų padaryti per visą savo gyvenimą.
Bet visgi klaidą buvo galima atitaisyti: jis ir Lizė nusprendė surasti priešnuodį, kuris kainavo jiems begalę kančių. Būtent viltis ir noras gyventi privertė jaunuolius įsitraukti į nusikaltėlių pasaulį, atiduoti save į mafijos rankas. O būtent mafija ir yra šios knygos prieskonis, paaštrinantis visus įvykius...

Užsiminiau apie revoliuciją, todėl turiu šiek tiek apie tai ir pasamprotauti. Kaip jau minėjau, buvo sukurtas galingasis narkotikas, kuris kainavo tūkstančius. Būtent mafija ir nusprendė gaminti šį narkotiką tam, kad gerokai iš to pasipelnytų. Nors tuo tarpu fanatai (revoliucionieriai) turėjo kitų tikslų: jie norėjo atkurti laisvę, naujas taisykles, gyvenimo būdą. Fanatai savo ginklu pasirinko šį narkotiką tam, kad pritrauktų kuo daugiau dėmesio ir parodytų, kad jie nejuokauja. Įdomiausia yra tai, jog žmonės patys savanoriškai imdavo šį narkotiką - taip jie kovojo už savo įsitikinimus.

Melvin Burgess norėjo parodyt, kad reikia kovot už savo įsitikinimus, parodė, kad mirtis yra ne paskutinė išeitis, parodė norą gyventi. būtent visi revoliucionieriai vėliau suprato, kad tikrai norėjo gyventi, kad norėjo gyventi ir pamatyti naują gyvenimą po revoliucijos. Tik deja, jie žinojo, kad tokios dienos nebesulauks...

Melvin Burgess'o gerbėjams gali pasirodyti, jog šis kūrinys primena ankstesniuosius. Ypač "Niką Deiną" ir "Heroiną". O galbūt ir ne, galbūt čia tik mano pastebėjimas, kurį tiesiog norėčiau pagrįsti. Mano manymu, knyga panaši į "Niką Deiną" vien dėl pagrindinio veikėjo noro kovoti, nepasiduoti. Taip pat dėl tos pačios mafijos, kuri šiame kūrinyje buvo itin prabangiai vaizduojama, o "Nike Deine" ne tiek. "Heroiną" man šis kūrinys priminė dėl to, jog būtent čia ir ten kovojo du įsimylėję jaunuoliai. Jie kovojo už ateitį kartu, už meilę. Aišku, jų likimai visiškai skirtingi... :) Tikrai nenoriu pasakyti, kad šie kūriniai vienodi su mano paminėtaisiais, tiesiog noriu pabrėžti tai, jog autorius turi savo braižą, kuris itin jaučiasi.

Labai norėčiau parodyti savo simpatiją abiems veikėjams. Manau, kad tokių drąsių ir ryžtingų žmonių labai trūksta šiuolaikiniame pasaulyje. Ir Lizė, ir Adamas kovojo už savo ateitį. Už savo ateitį kartu.

Pabaigai norėčiau papasakoti kaip gimė idėja šiai knygai. Pats autorius drąsiai pripažįsta, kad ši idėja nebuvo jo. Jam tiesiog buvo paskambinta ir pasiūlyta galimybė parašyti būtent tokią knygą. Melvin Burgess itin džiaugėsi gavęs tokią galimybę ir atsakingą darbą - parašyti knygą, kurios idėja turėjo daugybę tėvų.

"Hitas" rekomenduoju visiems veiksmo mėgėjams, visiems fantastikos ir revoliucijų mėgėjams, taip pat tiems, kuriems patiko ir "Heroinas", ir "Nikas Deinas". Patikėkite, šis kūrinys nėra per daug susijęs su svaigalais. Pagrindinė kūrinio tematika yra kovojimas už savo siekius. Rekomenduoju nuo 14-15 metų, manau jums patiks. :)

Skaitytojų nuomonės:
Nuostabi... Netrūko ir veiksmo ir romantikos. Apskritai, Melvin Burgess puikus rašytojas, tad džiaugiuosi skaitydama jo knygas. Rekomenduoju, knyga priverčianti susimąstyti, ir manau išties pamokanti :)

Prireikė vienos paros, kad perskaityčiau knygą. Labai įdomi knyga, yra daug apie ką susimąstyti. Labai patiko mintis apie sąrašą, kurį susidarytum, jei liktų gyventi viena savaitė. Išties verta apsvarstyti kiekvieną pasirinkimą.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

gal kas zino kaip baigesi si knyga?ar jie rado priesnuodi ar ne?

Anonimiškas rašė...

Skaičiau šią vasarą. Knyga, mano manymu, visai nebloga :) Tačiau nusivyliau pabaiga. Toks jausmas, autorius jau nenorėjo vargti dėl pabaigos aprašymo. Arba man tik atrodo? :)