2014 m. kovo 28 d., penktadienis

Ann Redisch "Afterparty"

Jau kurį laiką dešinėje blogo pusėje matėte šios knygos viršelį. Iš tiesų ilgai ją skaičiau ir pagaliau pabaigiau. Džiaugiuosi tuo, nes dabar galiu pasidalinti šia puikia knyga kartu su jumis, skaitytojais.

Knygą "Afterparty" atradau visai netyčia. Netikėtai pamačiusi "Gražiausio knygos viršelio" rinkimus pamačiau tarp nominantų ir šį kūrinį ir nusprendžiau, kad mane žavi viskas apie jį, nors dar net nebuvau perskaičiusi jo. Atkreipkite dėmesį į viršelį, kuris yra tikrai nuostabus ir originalus. Manau, kad tai labai puikus būdas atkreipti paauglių dėmesį ir sudominti knyga. Iš karto noriu pabrėžti, kad knyga nėra išversta į lietuvių kalbą ir ją jums tektų skaityti anglų kalba arba laukti, kol pasirodys Lietuvoje.

Kūrinys yra apie paauglę merginą, kuri su tėčiu persikraustė į kitą JAV valstiją. Emos gyvenimas pasikeitė visiškai. Ji susipažino su žmonėmis, kurie buvo visiška jos priešingybė, bet tai nebuvo prietekstas jiems netapti draugais. Iki tol Ema buvo paklusni tėčio dukrelė, puiki mokinė. Susipažinusi su naujais draugais, kurie mėgo praleidinėti pamokas, rūkyti, gerti alkoholį, vartoti narkotikus ir dalyvauti vakarėliuose, Ema pamažu tapo viena iš jų. Didžiausią įtaką jai darė jos nauja geriausia draugė su labai keistu vardu. Kadangi knygą skaičiau anglų kalba, tai paliksiu geriausios draugės vardą neišverstą - "Sobhian". Ši mergina įkalbinėjo Emą išbandyti daugybę naujų dalykų, meluoti tėčiui ir draugams. Deja, melų prisikaupė tiek, kad buvo vėliau sunku išbristi iš jų...  Emai pamažu ėmė nuvilti ir savo tėtį, ir save pačią, bet nieko dėl to nedarė.

Knygos eigoje labai svarbų vaidmenį turėjo Sobhian, kuri elgėsi kaip tikrai bjauri draugė, bet Ema nenorėdama jos prarasti, jos neatstūmė. Sobhian ėmė nurodinėti kaip Emai elgtis, ką sakyti, ką veikti. Bet blogiausia buvo tai, kad Sobhian ėmė draugauti su vaikinu, kuris patiko Emai, nors apie tai puikiai žinojo... Paguoda buvo bent ta, kad jų draugystė greitai baigėsi ir Dilanas, vaikinas, ėmiau labiau bendrauti su pačia Ema...

Emos ir Dilano santykiai buvo komplikuoti. Retai naudoju šį būdvardį, bet jis čia tikrai labai tinka. Jųdviejų santykiai buvo pagrįsti melu, kurį sukūrė ne kas kitas, bet Emos geriausia draugė. Emai buvo labai sunku išlipti iš melo liūno, bet net kai tai pavyko, jų santykiai gerokai suprastėjo...

Kas liečią knygos pavadinimą, "Afterparty", tai tam yra dar kita istorija. Sobhian papasakojo Emai apie didžiausią metų vakarėlį, kuris būtent taip ir vadinasi, bet tuo pačiu pareiškė, kad Emai reikia pasiruošti jam. T.y. prarasti nekaltybę, priprasti prie alkoholio, išmokti būti kiek "pasileidusia" mergina. Šis vakarėlis ir buvo knygos kulminacija, kuri priblokš ne vieną skaitytoją, nes taip, kaip pasisuks visa istorija, vargu ar kas nors patikėtų.

Ši knyga labai stipriai akcentuoja draugystės temą. Yra ne viena knyga (2 net aprašytos šiame bloge), kuriose istorijos sukasi aplink dvi mergina, iš kurių viena būna tikra bjaurybė. Šiuo atveju viskas panašiai, bet istorija tikrai labai originali ir puikiai papasakota. Tikrai sulauksite visko: ir meilės romanų, ir vakarėlių, ir intrigų, ir momentų, kai norėsite atvesti Emą į protą... Visko. Manau, kad labai svarbu paskaityti šią knygą paaugliams, kad suprastumėte, kada jau peržengėte ribas, nes knygos pasakotoja, pati Ema, pati tai suprato, papasakojo, tiesiog nieko nedarė.

Autorė Ann Redisch mus, skaitytojus, nori pamokyti ne tik, kad reikia atsirinkti, kas tavo tikri draugai, kas ne, ne tik, kad nevalia elgtis taip neapgalvotai, bet ir kad nevalia meluoti, nes dažniausiai tai baigiasi blogai. Šioje knygoje tikrai baigėsi blogai ir manau, kad patys suprasite, kai perskaitysite.

Rekomenduoju šį kūrinį žmonėms, mėgstantiems rimtą, pamokančią literatūrą. Manau, kad ši knyga yra labai paaugliška ir parašyta būtent tam brendimo laikotarpiui, kad jaunimas galėtų atsirinkti, kas gerai, ir kas blogai. Labai rekomenduoju šią knygą, tikrai nesigailiu, kad ją perskaičiau. Belieka tikėtis, kad ateityje ji bus išleista ir Lietuvoje. :)
Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
Poll Maker

1 komentaras:

Gerda rašė...

Norėjau paklausti, o tu angliškas knygas imi iš bibliotekos, siuntiesi ar dar iš kur nors kitur gauni?:)