2014 m. rugpjūčio 22 d., penktadienis

Rebecca James "Saldi kančia"

Rebecca James Lietuvoje išgarsėjo, kai buvo išleista jos knyga „Tobula klasta“. Ši knyga buvo viena pirmųjų, kurią aprašiau šiame bloge. „Tobula klasta“ buvo viena tų knygų, kuria Lietuvos skaitytojai dievino ir dar dabar prisimena ir rekomenduoja kitiems. Leidyklos „Alma litera“ sprendimas išleisti dar vieną autorės knygą pakuteno skaitytojų širdis ir suteikė jiems nuostabią galimybę įvertinti daugiau autorės kūrinių.

„Saldi kančia“ pasakoja apie vaikiną, vardu Timas. Timas nežinojo, ko norėjo iš savo gyvenimo, buvo gan pasimetęs, lengvabūdiškas banglentininkas. Vaikinas gyveno kartu su savo drauge Lila ir jos vaikinu Patriku, bet vieną dieną Lila pareiškė, kad Timui atėjo laikas kraustytis kitur...

Naujieji Timo namai buvo neapsakomo dydžio. Jaunuolis pateko į turtingųjų gyvenimą, apsigyveno kone rūmuose, kuriuose slypėjo daugybė paslapčių. Įdomiausia jam pasirodė tai, kad tuose namuose jis gyveno tik su viena mergina Ana, nors buvo ir daugybė tuščių kambarių...

Ana Timui pasirodė kaip tikra keistuolė. Mergina nešiojo klaikius drabužius, nesirūpino išvaizda, visą laiką jos veidą gaubė liūdesys ir nerimas. Be to, Timas sužinojo, kad Ana sirgo agrofobija. Tai yra liga, kuria sergantis žmogus negali palikti namų dėl jam gresiančių panikos priepuolių. Aptarinėdamas Anos būklę kartu su Lila, Timas vadino savo namo šeimininkę „beprote“.

Jeigu norėtumėte sužinoti daugiau apie Lilą, atskleisiu tai, kad ji irgi labai svarbus šio romano personažas. Vienas iš svarbių faktų apie ją yra tai, kad Lila buvo Timo mergina ir kūrinio pradžioje pagrindinis veikėjas neslėpė savo simpatijos šiai merginai...

Viskas pasikeitė tada, kai Timas atsikraustė į naująjį namą ir geriau susipažino su Ana, kuri, pasirodo, nebuvo jau tokia keistuolė kaip atrodė. Jaunuoliai kartu praleido daug laiko, Timas Anai tikrai daug padėjo ir taro jų užsimezgė šioks toks ryšys, kuris buvo vystomas viso kūrinio eigoje...

Istorija labiausiai intrigavo savo paslaptimis. Name, kuriame apsigyveno Timas, vyko keisčiausi dalykai. Pavyzdžiui, per savo gimtadienio vakarėlį savo kambaryje Timas rado šimtus šlykščių vorų, o kažkurią naktį raudonais dažais, primenančiais kraują, aprašinėtas koridoriaus sienas...

Kūrinyje aktyvūs ir  dar du veikėjai, Markas ir Fiona. Jiedu nuoširdžiai padėjo Lilai po jos tėvų mirties ir dar vieno skaudaus išgyvenimo – Bendžamino mirties. Ką reiškia šis vardas, pati autorė Rebecca James slėpė nuo skaitytojų ilgą laiką, bet galiausiai išsiaiškinsite viską ir knygos kulminacijoje paaiškės dar ne viena, kraują stingdanti tiesa bei bus pralietas vieno iš veikėjų kraujas...Intriguoja, ar ne?

Kalbant apie istoriją bendrai, man tikrai siužetas paliko įspūdį. Galbūt norėjosi daugiau pažinti Anos asmenybę, sužinoti daugiau apie jos ligą ir kaip jai sekėsi su ja gyventi. Įdomu buvo pastebėti ir panašumą su autorės knyga „Tobula klasta“. Šioje knygoje taip pat buvo veikėja, kuri tikriausiai įkyrėjo visiems skaitytojams ir jie, kaip ir aš, norėjo jai trenkti. Esmė tame, kad knygų panašumus galima atrasti labai nežymiai ir tai, tik gerai įsigilinus.

Pastebėjau, kad Rebecca James yra autorė, kuri nelabai gilinasi į smulkmenas, mėgsta rašyti bendrus dalykus. Juk visiems patiktų sužinoti daugiau ir apie Timo bei Lilos draugystę, apie pačios Anos gyvenimą, bet bus gan sunku tai padaryti vien dėl autorės rašymo stiliaus. Na, bet matyt reikia džiaugtis, kad šioje istorijoje nebuvo nieko nereikalingo, nebent kažko galėjome tik pasigesti...

Rekomenduoju kūrinį „Saldi kančia“, kurio pavadinimo reikšmė, beje, suvokiama tik perskaičiuos visą istoriją. Manau, kad knyga tiks ne tik Rebecca James gerbėjams, bet ir tokiems, kurie mėgsta panašias istorijas, kaip ir Pretty Little Liars, nes paslapčių ir neaiškumų šioje knygoje tikrai daug. Tai lyg romantiškas ir širdį paliečiantis detektyvas, kuris nepaliks abejingų skait


Skaitytojų nuomonės:


Knyga gan išskirtinė, pradžia nelabai sudomino, jau buvo kilusi mintis padėti į šalį. Pati pradžia tokia labai net nežinau kaip pasakyt varginanti. Gal ir viskas tikrai būtų gerai bet man, man asmeniškai kažko pritrūko pradžioje. O toliau viskas netgi buvo labai puiku, paprastai labai nemėgstu knygų kurių veikėjai tiesiog varo mane iš proto kaip sakant "tikri kvailiai". Bet autorė per daug neperlenkė, leido skaitytojui susimastyti, pagalvoti, atkurti savo galvoje visus vaizdinius. O pabaigos labai pritrūko, labai jau taip greitai baigės net pagalvojau "jau viskas?". Trūko pabaigos, knygos užbaigimo. Bet šiaip knygą tikrai rekomenduočiau visoms fantastikos ir romantikos mėgėjoms!


Man tai knyga labai patiko. Įtraukė nuo pat pradžios. Buvo labai įdomu skaityti ir spėlioti, kas bus toliau. Knyga tikrai nenuspėjama ir išskirtinė, labai prikaustanti.
Patiko, jog visos paslaptys nepriekaištingai buvo laikomos visoje knygoje, tik pasibaigus viskas buvo atskleidžiama. Pabaiga mane nustebino, kaip ir pati knyga.

Keista. Apibūdinčiau ją kaip keistą knygą. Labai keistą net gi. Savotišką. Kuri tikrai yra super, bet ji savotiška. Skaitydama vis sustodavau ir.. Kaip tai, o kaip suprast? Pala, skaitom iš naujo, kažko nepagavau. Tai tikrai stipri knyga, kurios pabaigos tikrai nesitikėjau, o kai nenuspėji kokia knygos pabaiga bus - turi gerą knygą savo rankose. Ir aš tik sakau tik stiprų taip šiai knygai ir visoms neaiškios abejonėms, mintims kylant ją skaitant. Ir aš tik galiu padėkot tokioms rašytojoms kaip Rebecca, nes kai perskaitai kažką tokio, jautiesi lyg transe. Prašau, duokite man daugiau knygos puslapių.. Dar neskaitytų.

Ėmiau šią knygą į rankas, jau žinodama, kad ji bus tikrai gera. Skaičiau ir pirmąją šios autorės knygą ,,Tobula klasta,, , tikėjau, kad ir ,,Saldi kančia,, niekuo nenusileis. Ir nenusileido. Mano požiūriu, gal netgi yra kiek geresnė nei pirmoji Rebeccos knyga.
Keisti nutikimai, paslaptingi veikėjai, sukrečiančios paslaptys, visko atomazga pabaigoje... Kiekvienas puslapis buvo įdomus ir vis kažkuo nustebindavo, priversdavo dar ir dar kartą žavėtis Rebecca James bei jos rašymo stiliumi. Super! Belieka tik laukti kitos R. James knygos ir tikėtis dar daugiau šiurpuliukų, bėgiojančių po kūną.

1 komentaras:

Erika rašė...

Labas radau klaidą :)
Kūrinyje aktyvūs ir dar du veikėjai, Markas ir Fiona. Jiedu nuoširdžiai padėjo Lilai po jos tėvų mirties ir dar vieno skaudaus išgyvenimo – Bendžamino mirties. - Ten tūrėtų būti ne Lilai, o Anai, nes tai Anos sūnus Bendžaminas :)
PS labai įdomi knyga tikrai siūlau perskaityti ir kitiems ;)