2016 m. sausio 29 d., penktadienis

Trisha Leaver "The secrets we keep"

Naujausias autorės Trisha Leaver kūrinys "The Secrets we keep" buvo ne kartą aptarinėjamas spaudoje ir skaitytojų tinklaraščiuose dar prieš kūriniui pasirodant pasauliniu mastu, todėl nedelsiant atsidūrė ir mano planuojamų perskaityti knygų sąraše, kur ne kartą man primindavo troškimą pagaliau paskaityti ir pačiai įvertinti romaną. Knyga pasakoja apie visiems žinomą situaciją, kai dažnai įsivaizduojame save kitų žmonių kailiuose - pagrindinei veikėjai tai pavyko išmėginti, deja, ne savo noru.

"The Secrets we keep" romane atskleidžiamas dvynių gyvenimas: sesės Maddy ir Ella nuo pat mažens buvo panašios lyg du vandens lašai. Tikriausiai esate girdėję pasakojimų apie neeilinius dvynių gyvenimus ir tai, kaip du identiški artimieji užpildo visus viens kito gyvenimo trūkumus - būtent tokios buvo ir šios istorijos sesės, nors likimas pažėrė joms daugybę išbandymų, privertusių atitolti vienai nuo kitos... Ella pasirinko savarankiškos, meniškos bei labai protingos merginos vaidmenį, kol tuo tarpu Maddy tapo vakarėlių liūte ir populiariausia mokyklos mergina, o tuo pačiu ir šeimos numylėtine...

Iš pirmo žvilgsnio tikiu, kad galėjo susidaryti įspūdis, jog Trisha Leaver parašė knygą apie paaugles dvynes ir jų nesutarimus, bet deja, dvynių gyvenimą pakeitė mirtis - pagrindinis kūrinio akcentas. Po netikėto naktinio skambučio, Ella puolė gelbėti į nemalonią situaciją patekusią seserį ir skubėjo parsivežti ją iš nelemto vakarėlio, kuris nebuvo baisiausias dalykas lyginant su merginų kelione, kuri baigėsi tragiškai - netikėtos avarijos metu žuvo Maddy, o Ella buvo sunkiai sužalota. Bet ir tai nėra įdomiausia knygos dalis: po stipraus galvos sutrenkimo Ella kelias dienas ligoninėje praleido be sąmonės, kol tuo tarpu jos artimiausi žmonės dėl tam tikrų aplinkybių galvojo, kad ji yra būtent Maddy, o ne Ella, todėl pabudusi sukrėsta mergina laikinai irgi pripažino savo neteisingą tapatybę - nuo tos akimirkos prasidėjo pagrindinis romano veiksmas, kuris mane pribloškė, šokiravo ir vertė skubiai skaityti toliau.

Taip ir prasidėjo naujasis Ellos gyvenimas atliekant sesers vaidmenį. Niekam nekilo dvejonių, kad tai galėjo būti klaida, kad išgyveno visgi Ella. Skaudžiausia akimirka ir atsisveikinimas su senuoju gyvenimu Ellai buvo jos pačios laidotuvės ir stebėjimas, kaip keli, bet artimiausi žmonės ir draugai atsisveikino visiems laikams. Ellai tai buvo didžiausias smūgis - bendrauti su Maddy draugais, elgtis kaip Maddy, nors ji itin nemėgo tokio dirbtinio ir, jos manymu, kvailo gyvenimo. Tikriausiai ne vienam kyla klausimas, kodėl mergina neprisipažino, neatskleidė tiesos, ar ne? Pagrindinė veikėja jautėsi kalta dėl sesers mirties, todėl nusprendė gyventi jos gyvenimą taip, kaip ji to būtų norėjusi. Negana to, Ella nuoširdžiai tikėjo, kad jos tėvai būtent ir tikėjosi, kad išgyvens Maddy, o ne ji, o šis spėjimas labai įdomiai vėliau išsirutulios kūrinio eigoje ir galėsite stebėti visas permainas.

Man itin patinka, kai autoriai suteikia progą skaitytojams pasijusti visažiniais: itin dievinu knygas, kur mes žinome tai, ko nežino kiti knygų veikėjai ir trokšte trokštame atskleisti ir jiems paslaptis - tokie kūriniai labiausiai mane intriguoja ir žavi, verčia nenustygti vietoje ir skubėti versti puslapius.

Ellai buvo itin sunku atlikti sesers vaidmenį ir elgtis tartum ji, nes net jeigu sesės ir buvo dvynės, jos buvo visiškai skirtingos: saviti judesiai, veido išraiškos, frazės ir net sėdėsena. Kai Ella, įsikūnijusi į sesers kailį, tai suvokė, jai buvo itin sunku laikytis šalia artimų žmonių, kurie galėjo viską suprasti, viską išsiaiškinti. Labai svarbus romano veikėjas - geriausias Ellos draugas Josh, kuriam skirtas vaidmuo, mano manymu, buvo genialus ir nuostabus, vis norėjau, kad epizodai su šiuo vaikinu tęstųsi ilgiau ir pasirodytų kur kas dažniau.

Manau, kad gan akivaizdu, ko galima tikėtis tolesnėje kūrinio eigoje: jūs turėsite progą susipažinti su nauju Ellos gyvenimu, daugiau sužinoti apie dvynių santykius ir kodėl jie visgi nutrūko, taip pat pažinsite Ellos asmenybę ne Maddy kūne, bet kaip pačią ją. Kiekvienas skyrelis, kiekviena eilutė žavėjo mane ir privertė žavėtis neapsakomai dideliu autorės talentu taip puikiai dėlioti mintis ir priversti mus, skaitytojus, patirti ne vieną būseną ar net nubraukti ašarą.

Dažnai žmonėms kyla klausimas, kaip reaguoja žmonės po to, kai tu miršti? Kaip atrodo tavo laidotuvės? Kaip artimiesiems sekasi išgyventi ir judėti pirmyn? Ella turėjo šansą visa tai pamatyti ir suvokti, jog net tada, kai tikėjosi, kad visa šeima ir mokykla labiau mėgo jos sesę Maddy, suprato savo klaidą, jog neįvertino tai, ką jai bandė suteikti gyvenimas - ji atstūmė visus artimus, norinčius jai padėti ir perg gyvenimą "yrėsi" viena.

Nors lyginant su Lietuvoje leidžiamomis knygomis galima sakyti, kad dvynių tema knygose nėra labai dažnas reiškinys, pasauliniu mastu tai labai plačiai paplitusi tema, kuri kiekvieną kartą nenustoja jaudinti skaitytojų iš įvairiausių pasaulio kampelių.

"The secrets we keep" pavadinimas atskleidžia ne tik Ellos paslaptį apie sukeistą tapatybę, bet ir dar vieną paslaptį, liečiančią abi seseris, todėl tai tik sukuria dar didesnę intrigą ir patikėkite, verta viską patirti patiems. Romanas paliečia ne vieną paaugliams aktualią temą: santykiai tarp seserų, pakrikę santykiai su tėvais, kompleksuotumas, nepasitikėjimas savimi, būvimas savimi, pastangos tapti kažkuo geresniu, egzistencinės mirties ir gyvenimo temos... Viskas, kas jaudina šių dienų jaunimą.

Pastaruoju metu nė karto nenusivyliau savo skaitomų knygų anglų kalba pasirinkimais, nes nė vienas kūrinys manęs nenuvylė. Retai taip būna, bet tikriausiai per pastaruosius kelis metus išmokau labai taikliai atsirinkti knygas, kurios nuoširdžiai tikiu, kad man patiks. Tokie kūriniai kaip "The secrets we keep", "None of the above", "Things we know by heart" ir kiti anglų kalba parašyti romanai tikrai verti kiekvieno paauglio dėmesio ir linkiu kada nors gauti šansą patiems paskaityti tokią gerą literatūrą arba atrasti savitą skonį, atitinkantį kiekvieno jūsų lūkesčius ir pomėgius.

"The secrets we keep" sukels jums ne tik šiltus jausmus, bet ir skausmą, žinant, kad netrukus pasibaigs kelionė kartu su šiuo kūriniu ir pamiltais veikėjais. Tai yra labai retai gyvenime pasitaikantis, bet tuo pačiu labai galingas gėris, kuris tikrai ilgam laiko tarpui įstrigs jūsų mintyse, nes autorė Trisha Leaver puikiai sugebėjo įsiskverbti į mano mintis ir kurį laiką net gyventi šia istorija, nors ji ir pasibaigė. Rekomenduoju ir tikiuosi kada nors išvysti kūrinį ir Lietuvos knygynų lentynose.

Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?

Taip
Ne
facebook poll

Komentarų nėra: