2018 m. spalio 22 d., pirmadienis

Katharine McGee "The Dazzling Heights"

*Neskaičiusiems pirmosios serijos dalies "Gražiosios melagės", šio aprašymo nerekomenduoju skaityti*

2018 metais po šiokios tokios pertraukos vėl radau šiek tiek laiko knygoms - šį kartą tik patiems verčiausiems kūriniams. Dar 2016 metais skaityta ir labai teigiamai mano įvertinta knyga "Gražiosios melagės" (skaičiau originalo kalba ir man labiau patinkančiu pavadinimu "The Thousandth Floor") šiais metais neaplenkė mano skaitinių sąrašo dar kartą. Pirmoji serijos dalis taip sužavėjo mane, kad negalėjau apie šią seriją negalvoti net kelerius metus, kol galiausiai turėjau galimybę paskaityti ir antrąją knygą, kuri buvo tikrai ne prastesnė.

Vaizdo rezultatas pagal užklausÄ… „the dazzling heights book“"Gražiosios melagės" baigėsi su didžiule intriga. Jeigu pamenate, pirmoje dalyje Averija užmezgė romaną su įvaikintu broliu Atlasu, neturtingoji Railina įsimylėjo turtuolį Kordą, bet aplinkybės susiklostė taip, jog ji buvo įpareigota padėti buvusiam vaikinui ir įskaudinti naująjį mylimąjį vogdama iš jo. Erisė su mama turėjo persikelti į kur kas neturtingesnį gyvenimą žemesniuose aukštuose, Erisė taip pat sužinojo ir tai, jog viena jos draugių - Leda - yra pusiau jos sesuo ir merginos turi tą patį tėvą. Leda su nelegalaus programišio Vato pagalba sekė kiekvieną Atlaso žingsnį. Galiausiai paskutinio vakarėlio metu Erisė tragiškai žuvo. Apsvaigusi ir įskaudinta Leda nenorėdama nustūmė ją nuo bokšto, o įvykio liudininkus - Railiną, Vatą ir Averiją - prisaikdino neišduoti jos nusikaltimo mainais į Ledos tylą apie jų paslaptis...

Antroji serijos dalis "The Dazzling Heights" pažers naujų netikėtumų. Naujos draugystės, nauji meilės romanai, netikėti likimo vingiai, vienijančios senos ir naujai atsirandančios paslaptys, bei  žadą atimantis siužetas. Nuo pat pradžių autorė leido suprasti, jog knygos pabaigoje dar viena mergina mirs, ir vėl skaitydama bandžiau suprasti, kuriai veikėjai nelemta išvysti trečiosios serijos dalies, bet tai buvo neapsakomai sunku. Bijojau dviejų dalykų: jog pasikartos įvykių seka ir viena iš merginų, pasikeitusi į gerąją pusę, žus, arba, kad neteksiu mylimiausių veikėjų. Vėlgi, pabaiga buvo itin nenuspėjama ir tamsi, gerokai tamsesnė nei pirmosios dalies ir aš dar kartą praradau amą.

Šioje dalyje tragiškai mirusią Erisę pakeitė nauja paslaptinga veikėja, žinoma kaip Kaliopė. Autorė Katharine Mcgee nuo pat istorijos pradžios atskleidė Kaliopės ir jos mamos kortas - moterys buvo apsišaukėlės, gyvenančios turtuolių gyvenimą ir apgaudinėjančios kitus vardan pinigų. Jos taip pat buvo keliautojos ir niekada neprisirišdavo prie vienos gyvenamosios vietos. Deja, netikėtai sutikti seni pažįstami ir sąžinės graužatis apvertė moterų planus aukštyn kojom... Man labai patiko Kaliopės personažas. Mergina suteikė kūriniui tokio gyvumo, šviežumo jausmą, kurio trūko po niūrios Erisės mirties. Apsišaukėlių istorija nepasirodė labai dažnai pasikartojantis reiškinys paauglių literatūroje, todėl tai tik dar labiau praturtino šį kūrinį.

Vaizdo rezultatas pagal užklausÄ… „the dazzling heights book cover“Esu tikra, jog kurdama pirmosios dalies "Gražiosios melagės" apžvalgą, nepakomentavau savo teigiamos nuomonės apie kūrinių veikėjų vardus. Averija, Atlasas, Kaliopė, Erisė, Leda, Vatas, Railina, Kordas ir daug kitų - negirdėti vardai sustiprino autorės norą sukurti įspūdį, lyg tikrai skaitytum ir stebėtum gyvenimą ateityje. Ne tik vardai, bet ir žmonės, technologijos, vietovės ir kitos idėjos labai patiko ir kūrinys, nors ir priklauso fantastikos žanrui, bet pasirodė labai tikroviškas.


Pirmąją serijos dalį "Gražiosios melagės" skaičiau prieš kelis metus, todėl prieš pradėdama antrąją dalį, dar kartą paskaičiau ir pirmąją. Tik šįkart iš naujo susipažįstant su šia trilogija, pastebėjau savo prieraišumą Railinai ir jos personažui. Nors ji yra autsaiderė šioje trilogijoje ir turtuolių gyvenime, mergina labai stipri, atkakli ir siekianti savo tikslų. Vis dėlto, mūsų kultūra tikriausiai tokį prieraišumą silpnesniam suformavo ne veltui, o filmų, panašaus siužeto knygų dėka. Juk Pelenė irgi pradėjo kaip tarnaitė, tiesa? Būtų labai įdomu sužinoti ir jūsų, skaitytojai, nuomones apie tai, kuris veikėjas jums pasirodys įdomiausias šioje trilogijoje ir žinoma, kodėl. Rašytoja Railinai šioje dalyje numatė kiek kitokį siužeto vingį, nukreipusį merginą atgal į turtuolių gyvenimą ir ne tik. Nuo pradžių supratau kur visa tai krypsta ir, tiesą sakant, šiai veikėjai norėjau kiek kitokios istorijos ir ypač su laiminga pabaiga, kurios ji irgi tikėjosi.

Vaizdingai aprašyta aplinka: buvo nesunku įsivaizduoti detales, sukuriančias prabangos įspūdį aukštesniuosiuose aukštuose, ir smulkmenas ir neturtingųjų gyvenimo, požiūrio į tam tikrus aspektus, detales. Net patys žmonės ir jų personažai puikiai atspindėjo gyvenimo sąlygas, neatrodė lyg visi būtų klonai. Anaiptol, visi buvo labai skirtingi, turėjo savo skiriamuosius bruožus, asmenybes, požiūrius.

Tiesą sakant jau turiu savo "bibliotekoje" ir trečiąją serijos dalį, kuri, beje yra numatyta kaip trilogijos pabaiga. Nekantrauju pasinerti ir toliau į šią istoriją, bet šiek tiek jaudinuosi prisirišusi kiek per daug prie tam tikrų veikėjų, bijau, kad mano lūkesčiai neišsipildys, nes patikėkite, Katharine McGee moka nustebinti, oi moka... Vis dėlto, esu beveik įsitikinusi, jog sekanti apžvalga po "The Dazzling Heights" yra labai nuspėjama, laukite tęsinio.

Komentarų nėra: