2013 m. kovo 2 d., šeštadienis

Melvin Burgess "Saros veidas"



Melvin Burgess yra vienas žinomiausių rašytojų paaugliams. Lietuvoje šį autorių jaunuoliai myli ir gerbia už tokius kūrinius, kaip "Heroinas", "Darant tai", "Eiprilės meilė" ir daugeliu kitų. Rašant "Saros veidą" autorius pasirinko kiek kitokį rašymo stilių, kuris pritraukė ne vieną skaitytoją. Šis kūrinys nėra toks populiarus ir įvertintas teigiamai paauglių tarpe lyginant su "Heroinu", bet mane ši istorija kur kas labiau sužavėjo ir įtraukė.

Pagrindinė veikėja Sara - kompleksuota paauglė. Jai nepatinka jos išvaizda, kuri, jos manymu, turėtų būti kitokia. Aplinkiniams, taipogi Saros vaikinui, Sara yra daili, gražių bruožų mergina. Pati Sara veidrodyje save mato kitokią. Taip, kaip ir daiugelis šiuolaikinių paauglių, ji yra įsitikinusi, kad yra stora, negraži ir neįdomi.

Istorijoje aprašomas dar vienas žmogus. Tai yra garsenybė, apie kurią mažai ką pasakysiu, nes noriu, jog tai jus nustebintų. Šis žmogus - plastinių operacijų auka. Viskas susiklosto taip, kad jis įsitraukia ir į pačios Saros gyvenimą...

Įvyksta nelaimingas nutikimas, kurio dėka Sarai nutinka dalykas, kuris pakeitė visą jos gyvenimą. Viskas apsiverčia 180 laipsnių kampu. Mergina pamažu ima jausti, tikėtis, kad viskas bus kitaip, kad ji taps kitokia...

Kūrinio pradžioje išaiškėja kas iš tiesų nutiks Sarai. Taip, neklystu sakydama, kad pradžioje. Galbūt gali pasirodyti, kad bus nebeįdomu skaityti, žinant, kaip viskas baigsis. Patikėkit, taip nėra. Melvin Burgess padarė labai drąsų, bet teisingą ėjimą pasirinkdamas tokį kelią, nes jis šiam kūriniui puikiai tinka.

Šis Melvin Burgess darbas mane sužavėjo sugebėjimu, įtikinti mane, jog visa tai tikra, o ne išgalvota. Perskaičiusi kūrinį net puoliai ieškoti informacijos internete, gilintis į visą šią istoriją. Tai yra viena geriausių rašytojų savybių - mokėjimas įtikinti, kad tai, kas parašyta kūrinyje yra tiesa. Taip nutiko ir man. Skaitydama jaučiau, lyg skaityčiau tikro žmogaus biografiją, o ne grožinį kūrinį.

Pažįstu ne vieną, kuriam "Saros veidas" nepatiko. Tai jiems lyg banali, nesuprantama istorija. Perskaičiusi kūrinio pradžią ir pati jaučiausi panašiai. Jaučiausi pasimetusi, norėjau padėti knygą į šalį, bet kažkas mane sulaikė. Ir Ačiū Dievui. Niekada nespręskite apie knygą pagal jos pradžią. Niekada.

"Saros veidą" skaičiau maždaug prieš metus, bet vis dar prisimenu ką jaučiau ją skaitydama, savo mintis ir pamąstymus. Ne kiekviena knyga mane priverčia taip jaustis. Melvin Burgess parašė šią knygą, kuri, mano manymu, nusipelno daugiau pagyrų nei pats "Heroinas". Rekomenduoju šią knygą...Visiems. Negaliu išskirti žmonių grupės, kuriai ši knyga tiktų labiausiai, nes tai neutralus kūrinys, kuris vieniems gali labai patikti, o kitiems labai nepatikti. Tikiuosi, kad jūs būsite tarp tų, kuriems "Saros veidas" patiks, nes tokiu būdu įrodysite ne tik man, bet ir sau patiems, jog esate ne tik banalių eilinių kūrinių megėjai, bet ir tokio pobūdžio.

Kitų nuomonės:

Nuo pat pirmų puslapių maniau, kad ši knyga paremta tikrais faktais. Ieškojau informacijos, bet kaip supratau istorija išgalvota. Bet man vis tiek labai patiko ši knyga, kaip ir anksčiau skaitytos šio Puikaus Rašytojo knygos. Tikrai verta perskaityti.

nuo pirmųjų puslapių įtraukė... Nuolat buvo juntama įtampa, tačiau būtent todėl norėjosi skaityti ir skaityti. Sunku patikėti, kad istorija netikra, nes skaitydama visą laiką maniau, kad visa tai TIKRAI įvyko. Baisu, kas nutiko Sarai, bet knygos pabaiga mane nuramino ir atsakė į daugelį klausimų. BŪTINA perskaityti ;)


Iš draugu pasakojimo maniau, kad knyga tikrai iįdomi. Galbūt knyga ir įdomi, tačiau aš tiėjausi kažko daugiau. šiek tiek nusivyliau šia knyga :(


Paskaiciau pradzia, bet kazkaip neuzkabino...


O ką apie šią knygą manote jūs?
(Pažymėkite jums tinkamą variantą reakcijose ir pakomentuokite )

Gabyx2

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Totali nesąmonė

Anonimiškas rašė...

Aš taip pat skaitydama, o ypač perskaičius pamaniau jog tai tikra istorija :D

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Būtent! Aš net informacijos apie tai ieškojau internete :D

Anonimiškas rašė...

O
aš kaip tik dabar ją skaitau. Tik šiandien ją gavau, iš pradžių įdomi
atrodė,o dabar esu 86ame puslapyje ir skaityti tingisi, nors ir
įdomu,kas nutiks toliau. Kalbant apie kitas Burgess'o knygas, "Heroinas"
man nelabai patiko, todėl į "Saros veidą" dedu dideles viltis...