2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Jenny Downham "Kol dar gyva"


Jenny Dowhman yra itin garsi autorė pasaulyje. Lietuvoje kol kas išversta vienintelė jos knyga, kuri pakerėjo ne vieną skaitytoją. "Kol dar gyva" pasakoja apie merginą, kuri serga leukemija bei tiesiog trykšte trykšta noru gyventi.

Pagrindinė veikėja Tesa - viena iš daugelio paauglių, kuri svajoja apie meilę, draugystę, gerai išlaikytus egzaminus, įgyti norimą specialybę bei kitus dalykus. Ko gero pagalvotume, kad ji  kaip ir visi paaugliai. Deja, ši mergina skiriasi savo liga bei žinojimu, kad bet kada gali mirti. Kūrinyje nesužinome nei kada ji susirgo, neaprašytas momentas, kai ji apie tai sužino. Vos tik prasideda kūrinys, mes jau suprantame šios merginos likimą ir imame gailėti jos, bet skaitant, pamilstame jos meilę gyvenimui, ryžtą bei galėjimą svajoti.

Mirtis yra viena didžiausių žmonijos baimių. Visi svajoja, kad sulauks dienos, kai bus galime jos išvengti, kad bus atrastas stebuklingas vaistas, gydantis nuo mirties. Pagrindinė veikėja Tesa susitaikė su žinia apie mirtį ir išmoko gyventi, žinant, kad netrukus viskas baigsis. Išskirtinis jos bruožas -  ryžtingumas. Net ir žinodama, kad kiekvienas judesys gali jai pakenkti, priartinti prie mirties, Tesa nusprendė išpildyti visas savo svajones iki savo mirties. Todėl knyga ir vadinasi "Kol dar gyva". Todėl, kad autorė nori parodyti, kad nesvarbu ar žinai, kada mirsi, ar ne - vistiek reikia gyventi taip, lyg kiekviena diena būtų paskutinė.

Viena iš Tesos "dalykų, kuriuos įvykdysiu prieš mirtį" sąrašo svajonių buvo įsimylėti. Net ir dvejodama dėl šio punkto, mergina netikėtai sutiko savo gyvenimo meilę, kuris priėmė ją tokią, kokia ji buvo. Jis, net ir sužinojęs apie Tesos ligą, nepaliko mylimosio, padėjo jai pildyti jos svajones, palaikyti už rankos, kol ši kęsdavo nenumaldomą skausmą. Adamas, Tesos mylimasis, tapo didžiausiu Tesos džiaugsmu.

Nuo pat pirmos akimirkos, kai paimi į rankas šią knygą ir perskaitai pirmuosius puslapius, supranti kokia iš tiesų šios knygos baigtis. Tiesiog tave užklumpa nenumaldomas jausmas sužinoti kas bus toliau, tikiesi, kad galbūt įvyks stebuklas ir mergina išgyvens. Deja ne. Knygos pabaigoje autorė labai subtiliai aprašo Tesos mirtį, kuri man įstrigo labiausiai šioje knygoje. Jenny Downham aprašė po truputį, lėtai ir sklandžiai aprašė paskutiniąsias Tesos gyvenimo akimirkas bei tai, kaip ji užgeso. Pasijutau taip, lyg būčiau supratusi ką jaučia žmogus mirštant.

Mano nuomonė apie šią knygą išryškėjo nuo pat pirmos aprašymo eilutės. Tai tikrai labai rimta, subtili knyga, kuri praverčia rašiniams, supratimui apie gyvenimą. Ją skaitant galima įsivaizduoti savo mirtį, pajusti realybę, kurios šiais laikais labai trūksta. Rekomenduoju tiems, kurie tiki posakiu "Gyvenk taip, lyg kiekviena diena būtų paskutinė", nes būtent ši knyga to ir moko.

Visiems didžiausiems kūrinio gerbėjams tikriausiai ne paslaptis, kad egzistoja filmas "Now Is Good", kuris būtent ir yra paremtas šiuo garsiu romanu. Rekomenduoju visiems pažiūrėti ir įvertinti, nors nepamirškite, kad filmas niekada taip nesukrės iki sielos gelmių kaip tai gali padaryti su mielu noru skaitoma knyga. Rekomenduoju!


Skaitytojų nuomonės:

dar kelias dienas perskaičius knygą vis ją atsiversdavau iš naujo, lyg įsitikinčiau dėl KAŽKO, bet vis dar nesuprantu, kodėl taip darydavau. ir kas svarbiausia, dažniausiai atsiversdavau galą. ten ir labiausiai mane privertė susimąstyti.
knygą rekomenduoju visiems. ji tiesiog... daugiau nei nuostabi.


Be to, tik gera ir įdomi knyga gali priversti apie ją galvoti ir po savaitės kai esi perskaičiusi. Nežinau, kaip kiti, bet aš perskaičiusi dar ilgai nagrinėjau ir galvojau apie šią knygą. Apie jos veikėjus ir įvykius. Tikrai privertė susimastyti apie gyvenima. Sutinku su Rasa, kad kartais tikrai knygos būna banalios ir kai perskaitai numeti ją ir viskas. Aš perskaičiau daug knygų ir tikrai galiu pasakyti, kad nenusivilsite šią knygą perskaitę.


3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Esu girdėjus apie šią knygč ir draugė siūlė paskaityti, bei pati norėjau pradėti, bet vis neprisiruošiau. O dabar paksaičiau tavo aprašyma tai tikrai nežinau kodėl bet akyse pasirodė ašaros. Tikriausiai dėl to, kad kaip sakei pabaigoje yra aprašyta kaip užgeso jos givybė. Tikrai šia knyga skaitysiu. Kai tik nueisiu į mokyklos biblioteka aš ja susirasiu ir pasiimsiu ^^

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Esu tikra, kad nenusivilsi!

Lilė Viktorija rašė...

Labai senas aprašymas, bet manau nebūsiu ne į temą :)
Taigi kai pradėjau skaityti šią knygą, man ji pasirodė pernelyg gašloka. Na taip - Tesa stengiasi gyventi ir taip toliau, bet tai, kad ji tiesiog UŽSIMANĖ pasimylėti pasirodė lyg vaikiška užgaida ir knyga mane atstūmė. Po kiek laiko vėl paėmiau ją ir pradėjau skaityti. Ir tada, manau, supratau, kad kvailos jos užgaidos - ne tik seksas, bet ir sąrašo punktas pažeisti įstatymą, ir aplamai visas tas jos sąrašas turėjo prasmę. Taigi nė kiek nesigailiu perskaičiusi knygą. Gal kiek nesutikčiau, kad nuo pradžios galima lengvai nuspėti pabaigą. Juk pasakojimas pradedamas ne nuo Tesos, paslikos lovoje,(juk ji gulėjo lovoje, nes tiesiog nenorėjo nieko matyti) o nuo gana gyvybingos, troškimų turinčios Tesos. Ir ne itin galvojančios apie savo ligą. Nors gerai pagalvojus... Manau knygos pabaiga nuspėjama. Tiesiog juk niekada nenorime galvoti apie skaudžiausia.
Štai ką manau :) Rekomenduočiau.