2023 m. sausio 1 d., sekmadienis

Sarah J. Maas "Dyglių ir rožių dvaras" ("A Court of Thorns and Roses") trilogija

Simboliškai, po keturių metų pertraukos, sausio 1-ąją prisiminiau šį tinklaraštį ir su nostalgija atsidariau paskaityti ne vienerius metus kauptų apžvalgų. Sunku patikėti, bet kiekvieną mėnesį čia vis dar apsilanko keli tūkstančiai knygų mylėtojų. Neįsivaizduojate, kaip džiaugiuosi, kad net ir nustojus vystyti šį blog'ą, jį iki šiol atranda tiek daug žmonių. Ačiū jums labai, tikiuosi mano rekomendacijos padėjo pamilti knygas, kurias pati su nostalgija prisimenu iki šiol 💙

Per tiek laiko pasikeičiau ir mano gyvenimas, šiuo metu dirbu mylimą darbą, daug laiko skiriu sau ir artimiesiems, bet skaitymas vis dar užima labai svarbią vietą mano širdyje. 2022 metais, kaip niekad, perskaičiau labai daug kūrinių ir neslėpsiu, karts nuo karto kildavo mintis o gal reiktų kažką aprašyti ir čia, tad turėdama šiek tiek daugiau laiko nei įprastai, nusprendžiau palepinti jus įrašu apie dar vieną knygų seriją, kurios tikriausiai nemažai jūsų net laukė dar tais laikais, kai rašiau čia kiekvieną savaitę... Nežinau ar mano rašymo stilius išliko toks kaip anksčiau, nesu net tikra kaip struktūrizuoti šį įrašą, bet viliuosi, kad bent daliai iš jūsų pavyks pamilti šias knygas, visai kaip ir anksčiau.


Neslėpsiu, "A Court of Thornes and Roses" serijos pavadinimo lietuvių kalba teko ieškoti internete. Pasirodo, dvi knygas yra išvertusi Alma littera pavadinimais "Užkerėtas dvaras" ir "Įkalinta tamsoje", bet kadangi būtent Knygos.lt išleido pilną seriją, jų pavadinimais bandysiu vadovautis ir aš. Knygas galite rasti "Dyglių ir rožių dvaras", "Miglos ir įtūžio dvaras", "Sparnų ir griuvėsių dvaras" pavadinimais, o ketvirtoji, susijusi nebe su pagrindiniais veikėjais - "Sidabro ir liepsnų dvaras".

Tai buvo trilogija, kurią anglų kalba skaičiau baiginėjant 2021 metus ir įžengiant į 2022. Taip, tai buvo lygiai prieš metus, bet iki šiol negaliu nustoti galvoti apie ją. Šios knygos mane tiesiog užbūrė ir po ilgos pertraukos galėjau pripažinti, kad šios fantastinės knygos pasiekė mano aukščiausių top'ų viršūnes šalia kitų žinomų ir čia aprašytų trilogijų. 

Žinote, kas įdomiausia? O gi tai, kad kol aktyviai vysčiau šį tinklaraštį, šios knygos jau buvo išleistos ir visiems prieinamos Lietuvoje, o pažiūrėjus vieno internetinio knygyno komentarus, panašu, kad visas "bumas" vyko dar 2016 metais... Kaip tai galėjo nutikti? Kaip aš jas praleidau? 🙈 

Aprašyti kelias knygas viename įraše, pamenu, ir anksčiau nebūdavo labai lengva, todėl ir šįkart pasistengsiu nelįsti per daug į scenarijaus pusę, o kalbėti apie tai, kaip jaučiausi skaitydama, kas mane taip sužavėjo.


"Dyglių ir rožių dvaras" istorija prasideda ganėtinai tradiciškai. Pagrindinė veikėja Feirė iš nepasiturinčios trijų seserų šeimos yra priversta pasirūpinti savo šeima medžiodama laukinius gyvūnus vakarienėms, tačiau netikėtai nušovusi nepįrastą padarą, ji pateko į visai kitą užburiantį pasaulį, primenantį pasakas. Ten jos laukė nauji draugai, meilės istorija, fantastinės būtybės ir galios, mirtini nuotykiai ir daug daug visko, ko negaliu papasakoti. Praėjusioje dekadoje (kaip keistai tai skamba) mane labiau žavėjo distopinio (realistinio) stiliaus fantastinės knygos, tad tikriausiai ir atsakiau į savo pačios klausimą, kodėl ši knyga manęs nepasiekė "savo laiku" – ieškojau kūrinių be magiškų galių ar įvairių neaiškių būtybių ir pabaisų. Jeigu ir jūs nesate tokio pobūdžio knygų megėjai, ne problema, šios vis tiek tikrai patiks 😁

Scenarijus: man, perskaičiusiai tikriausiai daugiau nei tūkstantį knygų, buvo sunku rasti kažką, kas dar galėtų nustebinti, tačiau kiekviena iš šių knygų sukėlė perversmą mano galvoje ir su pasimėgavimu skaičiau kiekvieną puslapį, negalėdama nustoti skaityti ir grįžti į gyvenimą. Autorė tikrai moka nustebinti, tad esu tikra, kad būtent todėl jos knygos sužavėjo visą pasaulį. Gal pirmoji knyga ir nepasirodys per daug kitokia nei tai, ką jau esate skaitę, bet kai perskaitysite visas, suprasite, kad pirmoji - tai tik įžanga į tai, kokie nuostabūs dalykai laukia toliau. Net jeigu galvojau, kad šios knygos bus panašios į "Beauty and the Beast", visgi scenarijus labiau sukasi aplink įvairias magiškas galias, kas man tikrai labai buvo prie širdies. Rašant apie šią knygą galvoje sukasi mintys apie žvaigždėtą naktį, senovinius miestus, gal net šiek tiek nuotaika primeną animacinį filmą apie Rapunzelę - "Tangled". Labai būtų įdomu sužinoti kokie vaizdiniai sukasi jau skaičiusiųjų galvose!

Autorės rašymo stilius: pasakydama, kad po šios trilogijos, nedvejodama puoliau skaityti kitą tos pačios autorės 8 knygų seriją, tikriausiai padeda suprasti, kad autorė sužavėjo mane kaip reikiant. Skaitydama "Dyglių ir rožių dvaras" knygas jaučiausi tarsi pati būčiau jos sukurtame pasaulyje - vaizdingi pasaulio, veiksmo scenų ir svarbiausia, žmogiškojo ryšio (tiek draugystės, tiek meilės) aprašymai užbūrė mane ir nuoširdžiau džiaugiausi, kad šiame pasaulyje egzistuoja tokių gabių rašytojų. Jeigu reiktų rinktis, būtent ryšys tarp skirtingų žmonių man yra Sarah J. Maas varikliukas. Stebėdama BookTook (TikTok knygų mylėtojai) postus, iki šiol mėgaujuosi autorės sukurtomis citatomis, kaip "To the stars who listen and to the dreams that are answered"

Veikėjai: negaliu išvardinti ir papasakoti apie visus, tačiau Feirė buvo tikra "badass girl" į kurią norėčiau
lygiuotis ir pati. Ji nebuvo kažkokia vargšelė nuskriaustoji, ji buvo kovinga, drąsi ir ryškų charakterį turinti mergina, kokių dažnai trūksta panašaus tipo knygose. Nuostabių ir labai svarbių personažų per visas tris knygas buvo neįtikėtinai daug (tikrai knygose tai nėra įprasta) ir su kiekviena knyga galima sutikti naujus žmones, tačiau tai neapsunkino visos istorijos, nes autorė sugebėjo sukurti kiekvieną savo personažą unikaliai ir net kartais buvo sunku išsirinkti savo favoritus. 

Meilės istorija: boy oh boy kaip sunku nupasakoti neatskleidžiant detalių. Visa trilogija paremta meile tiek tarp draugų, tiek tarp dviejų žmonių. Visi dialogai, romantiškos akimirkos magiškame pasaulyje, intymios ir tikrai gan pikantiškos scenos buvo tai, ko man reikėjo. Skaitant daug knygų pradeda kartotis situacijos tarp dviejų žmonių, pavyzdžiui, kaip gerietė mergina įsimyli "bad boy" arba visokie pabodę "After" stiliaus kūriniai su kiek dėl jaunesnės auditorijos prigesintomis sekso scenomis. Šiose knygose tikrai buvo karštų momentų, ko pasigedau kituose kūriniuose, nesvarbu ar jie iš fantastikos žanro, ar ne.




Nepamenu ar anksčiau įvertindavau knygas balais, tačiau šįkart viskas buvo 10/10. Jeigu atkreipsite dėmesį į Goodreads atsiliepimus, manau pagal įvertinimų kiekį tikrai nekils abejonių - skaityti ar ne. "Dyglių ir rožių dvaras" taip būtent ir atradau. Kiekvienais metais puslapis daro geriausių metų knygų rinkimus ir būtent 2021 metais išleista ketvirtoji knyga (jau nebe su pagrindiniais veikėjais) su rinkimuose uždominavusių balsų skaičiumi nekėlė abejonių. Geriausia yra tai, kad netyla kalbos apie tai, kad planuojama pagal šias knygas kurti serialą, o pati trilogija tik iš dalies yra baigta, tad gerbėjai iš viso pasaulio su nekantrumu laukia dar mažiausiai vienos knygos apie Feirei artimus personažus. Tarp jų ir aš.

Nuo tų laikų, kai čia rašydavau kiekvieną savaitę, daug kas pasikeitė. Tarp jų atsirado ir TikTok, kuris neslėpsiu, tikrai padeda atrasti panašius perlus. Be jau minėto BookTook fenomeno, didelio susidomėjimo sulaukusios knygos dažnai cituojamos būtent šiame socialiniame tinkle, dažnai menininkai dalinasi savo kurtais veikėjų pešiniais, atsiliepimais. Kaskart perskaičius knygą visada susirandu ką kiti apie ją galvojo nebe tik Goodreads, bet ir TikTok. Anksčiau to neturėjome, bet šis blogas būtent ir gimė iš idėjos dalintis savo mintimis su kitais, sužinoti ką apie jau skaitytas knygas mano kiti. Tai savotiška bendruomenė, kuria labai tikiu ir kuri padėjo ir padeda atrasti vis naujų dėmesio vertų knygų.


Keletas skaičiusiųjų atsiliepimų:

"Esu fantasy mėgėja ir man sunku išsirinkti tokią knygą kurioje būtų viskas viename, stebuklai, fantastika, romantika... ir po ilgų paieškų ir daug perskaitytų knygų RADAU... griebiau ir sukramčiau visą tiesiogine ta žodžio prasme per vieną dieną. Net nėra žodžių tokiai knygai apibūdinti tiesiog imti ir ją perskaityti rekomenduoju visiems. Tinka tikrai netik paaugliams, joje netgi šiek tiek vietelių kur labai jauni turėtų nurausti... hot... tikrai hot knyga... veiksmas, veikėjai, veiksmo vietos tikrai nerealios, nežinau kiek laiko reikės ieškoti panašių knygų... 10 balų be jokių kalbų"

"100% Knyga, kurią perskaičius verkiau, kad ji baigėsi.. Tai viena iš tų knygų, kurias galėtum skaityti amžinai, nes atrodo lyg pats gyveni ten kartu su jais. Ši mistinė knyga tikrai sukelia daug emocijų, šypsojausi, verkiau, juokiausi ir vėl verkiau, ir vėl šypsojausi.. Žodžiais neįmanoma paaiškinti kokia ši knyga - ją reikia perskaityti. Nuo pat pirmų puslapių knyga įtraukia ir kiekvieną skyrių, o gal net puslapį perskaičiau net nepajausdama.. Atrodo lyg dalyvauji kartu su veikėjais. Rekomenduoju šią knyga visiems, o ypač tiems kam patiko „Mistinis miestas“. Drįsčiau sakyti, kad kol kas tai viena iš geriausių mano skaitytų knygų."


O ką apie šias knygas manote jūs? Labai lauksiu jūsų komentarų! 💙



Komentarų nėra: