2015 m. balandžio 10 d., penktadienis

Vicotria Aveyard "Raudonoji karalienė"



Leidykla Alma littera neatsilieka nuo pačių garsiausių paaugliams leidžiamų knygų leidyklų pasaulyje, nes šį kartą iš anksto nuspėjo aprašinėjamos knygos populiarumą ir praėjus vos mėnesiui nuo knygos premjeros pasauliniu mastu, galime džiaugtis ir mėgautis kūriniu, kuris jau pasirodė ir Lietuvoje. Nuo pat pirmų knygos puslapių galvojau, kad knyga bus labai panaši į mūsų visų mėgstamą Kieros  "Atranką". Mano nuomonė pasikeitė akimirksniu ir dabar manau, kad šią knygą galima laisvai vadinti "Divergentiška Atrankos" versija. Taip, kad šių dvejų knygų gerbėjai, čiupkit naujai išleistą kūrinį.

raudonoji karalienėKnyga yra apie merginą, kuri visą savo gyvenimą jautėsi prastesnė už kitus, ypač už savo šeimos narius. Ji jautėsi nepilnaverte, nuvertinta, bet vistiek mylima. Svarbu pabrėžti tai, jog ji gyveno laikais, kai pasaulyje vyravo karas tarp raudonųjų (jos kastos) ir sidabrinių (kilmingųjų). Mara nekentė kilmingųjų ir troško sunaikinti karą pasaulyje, troško taikos. Jos broliai taip pat dalyvavo kare ir net jai grėsė tarnyba armijoje, bet ji jos išvengė...

Vieną dieną Mara susipažino su vaikinu, kuris pakeitė jos gyvenimą. Vaikinas sugebėjo jai gauti darbą kilmingųjų rūmuose, todėl jai nebereikėjo baimintis dėl tarnybos armijoje, dėl karo. Keisčiausia buvo tai, kad paslaptingasis netikėtai sutiktas vaikinas ir buvo vienas iš kilmingųjų. Tiesą sakant, jis buvo būsimasis šalies karalius! Pagrindinė veikėja draugo kilmę sužinojo tik jos pirmojo pokylio, kur ji turėjo dirbti, metu. Tiesą sakant Mara pati pasižymėjo tame pokylyje - netyčia atskleidė savo galias, apie kurias net pati nenutuokė. Tai buvo lemtinga klaida jai, nes taip ji tapo persekiojama kilmingųjų. Karališkoji šeima sukūrė jai naują tapatybę ir nusprendė ištekinti už būsimo karaliaus brolio, kad pasaulis nesužinotų, kas ji tokia ir kodėl nekilmingoji raudonoji turėjo išskirtinių galių, kurių turėdavo tik sidabriniai...

Knygos eigoje pamatysite pagrindinės veikėjo persikūnijimą, naujo gyvenimo pradžią, pažintį su būsimu vyru, romantiškų akimirkų ir daugybę kitų dalykų. Merginai net pavyks įgyvendinti savo tikslus - pradėti revoliuciją šalyje, kuria ji tikėjosi nutraukti nesibaigiantį karą. Bet pagrindinis klausimas: "Ar jai pavyks?".

Norėčiau šiek tiek aprašyti ir pagrindinę veikėją, Marą. Manau, kad ši asmenybė sužavės ne vieną skaitytoją, nors mergina ir nebuvo pasitikinti savimi, itin laiminga ir drąsi. Man Mara pasirodė labai tikra, labai žmogiška, nes jautėsi jos baimė ir nedrąsumas prieš priimant itin svarbius sprendimus, prieš kovą. Autorė ją sukūrė kaip labai nuoširdžią, bet tuo pačiu ir naivoką asmenybę, kuri netikėjo, kad kas nors gali nepasisekti, kad viskas bus gerai.

"Raudonoji karalienė" man iš pradžių pasirodė itin panašus į "Atranką", nes abiejuose kūriniuose aprašomas kilmingųjų gyvenimas. Netrukus savo nuomonę pakeičiau, kai pastebėjau apie ką ši knyga iš tiesų yra. Ir iš tikrųjų šie du kūriniai labai skirtingi, tad neišsigąskite sutampančių detalių pradžioje. Na, o "Divergentiška" versija pavadinau dėl to, kad knygoje kupina veiksmo scenų ir revoliuciškų kovų, kurios tikrai visiems patinka.

"Raudonoji karalienė" iš dalies puikiai atitinka šių dienų aktualijas. Autorė Victoria Aveyard norėjo parodyti, kad ne visi žmonės yra tobuli ir ypatingi, turintys išskirtinių talentų. Būtent tokia buvo ir pagrindinė veikėja Mara - paprasta mergina, itin nuvertinanti save ir puikiai suprantanti, kad niekada neprilygs šeimos išlaikytojai - sesei Gisai, kuri buvo kruopšti ir talentinga mergaitė. Dažniausiai visuose romanuose, ypač fantastiniuose, rasime veikėjus, kurie yra atsakingi už savo šeimos gerovę ar turi ypatingą talentą, bet šį kartą Mara buvo visiškai eilinė mergina. Autorė norėjo pasakyti, kad ne visada žmonės yra kam nors gabūs, bet jie savaip išskirtiniai - galbūt neeilinius talentus pakeis nuostabus ir nuoširdus būdas.  Kūrinio eigoje šį tema dar labiau išplėtojama, nes įtraukiamas ir veikėjas Mavenas, kuris visą gyvenimą praleido brolio, būsimojo karaliaus, šėšėlyje ir turėjo tenkintis minimaliu tėvo dėmesio, kadangi jis nebuvo toks, kaip puikusis brolis Kalas. Šis požymis labai stipriai paveikė Maveno asmenybę ir vaikinas jautėsi nepilnaverčiu šeimos nariu, kuris niekada neprilygs vyresnėliui.

Pirmosios romano pusės kompozicija išties pasirodė įdomi. Pirmą kartą skaitydama romaną to nepastebėjau, bet perskaičiusi ir lietuvišką versiją, aktreipiau dėmesį, kad skyriai prasideda ne paskutiniaisiais įvykiais ir jų tęsiniais, bet kažkokio bendro ir esminio dalyko aprašymu. Tai galėtų būti ir visuomeninės santvarkos aprašymas ar koks nors įprastas kasdieninis Maros gyvenimo ypatumas, po kurio detalaus aprašymo autorė privesdavo atgal prie esminių įvykių. Įdomus pastebėjimas, kuris man tikrai įsiminė ir kurį labai teigiamai vertinu.

Ši fantastinio pobūdžio knyga sujaudins iki sielos gelmių ir net nepastebėsite savo prarasto laiko, kol ją skaitysite. Knygoje iškeltos problemos: laisvės siekimas, nepilnavertiškumas ir kt. man pasirodė itin aktualios, bet retai gvildenamos tokiuose kūriniuose. "Raudonoji karalienė" labai išsiskyrė savo nenuspėjamu siužetu, kuris išties mane pribloškė. Net vadindama save "fantastinių knygų gerbėja" galiu pasakyti, kad kai kurie autorės posūkiai mane pribloškė gerąja prasme, taip kaip tikrai nesitikėjau. Šioje knygoje itin akcentuojamas posakis "Anyone can betray anyone", todėl ir aš jums siūlau to nepamiršti ir prisiminti, pravers...

Labai rekomenduoju šį kūrinį visų realistinių fantastinių kūrinių mėgėjams. Taip vadinu kūrinius, kaip "bado žaidynės", "Divergentė", "Delirium", "Atranka" ir kiti. Šis kūrinys jau irgi patenka į šį sąrašą. Manau, kad nenusivilsite perskaitę šį kūrinį, kuris žiniasklaidoje įvardijamas kaip laukiamiausias 2015 metais! Daugybė veiksmo, romantiškų detalių bei visų mėgstami revoliuciniai planai leis jums pasinerti į fantastikos pasaulį iš kurio niekada nenorėsite grįžti.


Skaitytojų nuomonės:

Viena iš geriausių knygų, tikrai verta būti top'uose. Kai rašytoja paskelbė, kad išleidžia antrą dalį, labai apsidžiaugiau. Antra dalis labai laukiama, o šios pabaiga buvo labai nenusėjama, kas yra didelis pliusas. Labai įdomi, piverčianti susimąstyti ir apie gyvenimiškus dalykus - meilę, mirtį, išdavystę... Mara, kaip pagrindinė veikėja, verta tiek dėmesio. Manau knygos autorei pavyko įvykdyti savo užduotį - pavergti skaitytojų širdis. Knyga labai gera! Tik aukščiausi balai!
Knygos autorę tiesiog galiu pagirti, kadangi parašyta tobulai. Į knygą susipina ,,Bado žaidynių" , ,,Divergentės" ir ,,Atrankos" trilogijų mišinys, kas suteikia knygai žavesio ir nesinori jos paleisti. Rekomenduoju visiems! :)

Nors maniau, kad reklaminis šūkis "laukiamiausia metų knyga" (visame pasaulyje) tėra reklaminis triukas parduoti kuo daugiau knygų, ši tikrai pateisino lūkesčius! Kas išeis sumetus Bado žaidynes, Divergentę ir Atranką į vieną puodą? Ogi Raudonoji karalienė, kuri pradžioje gal kiek vangokai skaitosi, bet pabaigoje privers širdį daužytis lyg žiūrint veiksmo filmą! Penki balai iš penkių, neabejotinai visos trys knygos stovės mano lentynoje.
Knyga nuoširdžiai nustebino! Man ji labai patiko, nes turi panašumų į Bado Žaidynes, o jas aš labai mėgstu. Ir ne vien dėl to. Mara - pagrindinė veikėja tokia tobula. Atvirai man ji labai patiko. Ir patys princai ne ką mažiau apkerėjo :) Skaičiau įsitraukus. Negalėjau atsitraukti.
Visas istorijos aprašymas tiesiog nuostabus.
Aišku kas skaitę tikrai nustebo gale. Mane šokiravo. Kad taip pasielgt ....., nesitikėjau.
Todėl laukiu nesulaukiu kitos dalies.
Visiems siūlau perskaityti, nepasigailėsit.

Galiu drąsiai teigti, jog bent jau dabar, tai yra geriausia mano šiais metais perskaityta knyga!
Knygą perskaičiau su tikru pasimėgavimu, o pabaigus ją atrodė, kad ji baigėsi per greitai ir norėjosi dar ir dar daugiau! Puikus kūrinys jaunimui. Apie šią knygą kalbama tikrai daug, kiti teigia, jog išpūstas per didelis burbulas ir ji nėra tokia šauni, bet aš manau, jog ne be reikalo ant jos nugarėlės puikuojasi šie žodžiai: "2015 metų laukiamiausia knyga, skirta „Divergentės“ ir „Bado žaidynių“ skaitytojams!" Esu skaičiusi paminėtas knygas, jos tikrai mane sužavėjo ir taip pat ši knyga! Jau svajoju apie antrąją dalį(tai taip pat turėtų būti trilogija) ir karštai trokštu, kad būtų sukurtas filmas!
Manau šią knygą reikėtų apibūdinti kaip "Sostų žaidimo" susijungimą su iksmenais.

3 komentarai:

Unknown rašė...

Reiks perskaityti. O čia tik viena dalis šios knygos yra ar ir daugiau?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Būtinai paskaityk. Čia yra trilogija, Lietuvoje ir visame pasaulyje kol kas išleista tik pirmoji dalis, kitais metais pasirodys ir antroji :)

Unknown rašė...

Kodėl tai ilgai laukt! Tokia įdomi buvo, kad perskaičiau per 2 dienas!!!