2014 m. sausio 3 d., penktadienis

Kiera Cass "Atranka"


Pamenate mano pastebėjimą Facebook paskyroje apie tai, jog radau naują fantastinę trilogiją, kuri netrukus įsiskverbs į lietuvių gyvenimus? Būtent "Atranka" yra yra knyga, apie kurią kalbėjau. Džiugu, kad šia knyga pradedu 2014 metų aprašymus šiame bloge.

Šis kūrinys visai neseniai pasirodė Lietuvoje, bet dar iki tol merginos jau žinojo apie jį, laukė, kada jis bus išverstas. Esu visiškai įsitikinusi, jog "Atranka" taps populiari kaip ir kitos puikiai žinomos trilogijos, kaip "Bado žaidynės", "Divergentė", "Delirium" ir kitos.

Rodos, iš tiesų labai yra sunku sugalvoti naują idėją fantastinei knygai. Ypač, norint, kad ji taptų bestseleriu. Esam skaitę ne vieną kūrinį apie vampyrus, vilkolakius. Meilės tema, grožio tema, stiprios pagrindinės veikėjos tema, mirties žaidynės, ateiviai... Rodos viskas jau buvo aprašyta, nebeliko nieko naujo. Bet štai, netikėtai buvo išleistas šis kūrinys, kuris iš karto tapo bestseleriu ir jau netrukus atsiras trečioji tilogijos dalis, nors, deja Lietuvoje yra išversta dar tik pirmoji.

"Atranka" yra pasakojimas apie ateitį. Po daugybės karų Jungtinėse Valstijose nusistovėjo taika, kuri turėjo savų minusų. Žmonės buvo skirstomi į socialinius sluoksnius. Aštuntieji buvo pats žemiausiais sluoksnis, kuriam priklausė nusikaltėliai ir vargingieji. Taip pat buvo ir septintieji, ir šeštieji ir taip iki pat pirmojo sluoksnio, kuriam priklausė Kilmingųjų šeima. Pagrindinė veikėja buvo vardu Amerika ir ji priklausė penktajam sluoksniui. Mergina negyveno itin skurdžiai, bet žinojo, koks yra jausmas, kai tau vis kažko trūksta. Blogiausia buvo tai, jog jos mylimasis Aspenas priklausė dar žemesniam, šeštajam sluoksniui ir jeigu ji nuspręstų už jo tekėti, mergina taip pat taptų šeštąja.

Amerikai buvo būtent tiek metų, kai kilmingųjų šeima savo įpėdiniui ieškojo žmonos. Iš visų valstijų turėjo būti atrinktos 35 merginos, iš kurių viena turėjo tapti princo žmona. Merginos galėjo pretenduoti savanoriškai. Amerika visiškai to nenorėjo, nes jau turėjo mylimąjį, bet būtent jis ir įtikino ją sudalyvauti atrankoje, nes apgailestavo, negalėdamas nieko daugiau pasiūlyti mylimąjai. Amerika savo pažadą tesėjo, bet visgi, nors nesitikėjo, buvo atrinkta tarp 35 laimingųjų... Jeigu ne didžiulis ginčas tarp jos ir Aspeno bei išsiskyrimas prieš jai būnant atrinktai, mergina būtų dariusi viską, kad tik grįžtų anksčiau namo, bet deja, ji manė, kad prarado mylimąjį ir neturėjo dėl ko grįžti namo.

Tolimesnis veiksmas vyko Karališkuosiuose rūmuose. Merginos susipažino, susidraugavo, turėjo galimybę puoštis, dalyvauti baliuose, susipažinti su pačiu princu.  Pamažu Amerika apsiprato su gyvenimu rūmuose ir geriau pažino princą, tapo jo drauge. Bet princas norėjo daugiau iš jos, o ji to negalėjo duoti...

Visą laiką, kol vyko princo žmonos rinkimai, rūmuose buvo juntama įtampa dėl dvejų grupių sukilėlių: pietiečių ir šiauriečių. Tik Karališkosios šeimos atstovai žinojo, kodėl jie puldinėjo pilį. Sužinojo ir Amerika...

Visą kūrinį jaučiama įtampa ne tik dėl puldinėjimų, bet ir dėl Amerikos jausmų, dėl kurių ji pati nebuvo tikra. Ypač po vieno įvykio, kuris sugrąžino jos viltis apie Aspeną...

"Atranka" yra knyga, kurioje pateikiama Jungtinių Valstijų ateitis. Savaime suprantama, autorė ją sukūrė ir interpretavo savaip. Norėčiau pabrėžti, kad ši knyga tikrai neprimena viduramžių vien dėl pokylių,  rūmų ir kitų dalykų. Kaip tik ši istorija yra labai sumoderninta, net nepajusite skirtumo tarp realybės ir kūrinio, kurį tiesiog "sugraušite" per kelias valandas.

Kaip jau minėjau, šis kūrinys tikrai taps tokiu garsiu kaip ir kiti mums puikiai žinomi kūriniai. Labai originali idėja, daugybė romantikos, mergaitiškų dalykų. Viskas, ko reikia šiuolaikinei merginai yra šioje knygoje. Net sunku patikėti, kad tik dabar ji buvo išleista į lietuvių kalbą. Bet svarbiausia, kad buvo.

Dar labai norėčiau aptarti knygos viršelį, kuris mane itin sužavėjo. Būtent šis viršelis ir patraukė mano akį tarp daugelio knygų užsieniečių puslapiuose. Labai apsidžiaugiau radusi šį kūrinį ir tarp lietuviškų knygų lentynų. Aš tikrai nesu žmogus, kuris renkasi knygas pagal viršelius. Atvirkščiai, raginu visus taip nesielgti, bet šis viršelis buvo tikrai išimtis ir tikrai džiaugiuosi, kad būtent jis privertė mane paskaityti kūrinį. Manau, kad tai vienas gražiausių mano matytų viršelių.



Skaitytojų nuomonės:
Sveiki! Ištikrųjų net nežinau ką ir pasakyti, nes ši knyga yra tiesiog nuostabi ir per kelias minutes rašydama šį komentarą tikrai nesugebėsiu perteikti to kas susikaupė manyje kai baigiau šią knygą :) Man viskas labai patiko. Visada norėjau ir mano didžiausias troškimas buvo pačiai parašyti knygą, bet kai perskaičiau šią visos mintys tiesiog nublanko, aš suvokiau, jog radau savo mėgstamiausią knygą (o tai nebuvo lengva, nes skaitau daug ;) ). Žodžiu, tikrai noriu dar labai daug ką pasakyti, bet taip pat ir žinau, kad kuo ilgesnis komentaras, tuo mažiau žmonių skaito, todėl tiesiog noriu labai Jūsų paprašyti, kad jei galit- kuo greičiau išverskit antrą knygą, nes knygos, tai ne vien kūrinys išleistas leidyklos, bet tai vieta kurioje tu esi laukiama(-as), kurioje tu pamiršti realybę ir tai vieta į kurią aš noriu ir vėl patekti :) Labai Jūsų prašau kaip galima greičiau išleiskit antrą knygą, nes knygos laukimas prilygsta nežmoniškai kančiai 


Man patiko autorės rašymo lengvumas, knyga tikrai greitai skaitėsi. Dabar su nekantrumu lauksiu antros dalies. Man niekada nepatiko serijiniai romanai, bet dabar teks padaryti labai malonią išimtį. Rekomenduoju tiems kam patiko "Bado žaidynės", bet norėjosi daug daugiau romantikos.


Perskaičiau pirmą dalį ir labai gaila dėl to, nes dabar laukia nežmoniškas laukimas antros dalies! Labai man patiko šita knyga, ieškojau lengvo pasiskaitymo ir radau, nes knyga dėl autorės dėstymo yra labai įdomi! :)

Labai sudomino, įtraukė. Skaitėsi lengvai, be galo laukiu šios knygos tęsinio. Vos pradėjusi skaityti, norėjosi numesti į šalį, bet nepasidaviau,nors maniau, kad tai banali meilės istorija. Verčiant puslapį po puslapio supratau, kad tai tiesiog ypatingas kūrinys.. ;))

Šią knygą iš bibliotekos pasiėmiau taip paskaityti. Maniau bus paprasta, tik šiaip laisvalaikiu praleisti. Tačiau klydau , knyga mane labai įtraukė, kad sunku atsitraukti buvo. Nors ir žinojau kaip Amerikai baigsis pirmosios dalies pabaigoje dėl Atrankos , nes skaičiau antrosios ištrauką angliškai, tačiau vistiek norėjau sužinoti kaip pabaigoje susiklostys santykiai su artimaisiais.
Labai noriu , kad išverstu ir kitas dvi dalis, tikiuosi,jog taip ir bus. Tikrai rekomenduoju visiems šią knygą.

Rašytoja moka prikaustyti dėmesį. Skaitant šia knygą vis kildavo jausmas, kad tuoj nutiks kažkas ko tikrai nelaukei. siūlau perskaityti šia knygą tiems, kurie mėgsta romantines knygas su jausmu, kad istorijoje slypi kažkas daugiau negu parašoma.

Na, o štai ir dar du sekančių knygų viršeliai:





8 komentarai:

Gabija rašė...

O kaip galima kreiptis į leidyklą? Aš pati irgi perskaičiau šią knygą ir noriu daugiau!!!

Gabrielė rašė...

Ar skaitei papildomai išleistas The Prince ir The Guard?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Skaičiau, bet abejoju ar bent vieną iš jų skaitysiu :) O dėl ko, tai paaiškinsiu viename aprašyme, kuris atsiras bloge ateityje. Būtent parašysiu ką manau apie tokias knygas ;)

Jurgita rašė...

Sveiki, pati neskaičiau šios knygos, tačiau mano dukra labia ja susidomėjo. Norėjau Jūsų merginos pasiteirauti, koks amžiaus cenzas šiai knygai, kaip Jūs manote?

Anonimiškas rašė...

Labaaaai gražus viršelis, manau ir knyga visai nieko :) Noriu perskaityti po šio aprašymo! :))

Anonimiškas rašė...

Norejau paklausti gal zinote kada bus isleista antroji knyga lietuviskai?:)))

Unknown rašė...

Aš skaičiau šią knygą gal 10 kartų! Man ji labai patiko! Tiesa, neseniai buvau knygyne ir pamačiau antrą dalį! Negalėjau nenusipirkti! Laukiau jos beveik metus!

wioleta rašė...

o ka norejai parasyt apie PRINCE ir GUARD? Iekojau bet neradau