2014 m. spalio 17 d., penktadienis

Jessica Sorensen "Elos ir Mičo paslaptis"

Jessica Sorensen yra viena iš jaunatviškiausių rašytojų jaunimui. Šiek tiek labiau pasidomėjusi sužinojau, kad Jessica mėgsta tokius serialus, kaip "Vampyrų dienoraščiai", "Moderni šeima" ir kiti, taip pat į jos mėgstamiausių filmų sąrašą patenka tokie filmai, kaip "Pagirios Las Vegase" bei "Afigiena mokytoja". Tikriausiai ne veltui jos rašytos knygos tapo pasauliniais bestseleriais, nes autorė puikiai supranta, ką mėgsta jaunimas. Jos knyga "Elos ir Mičo paslaptis" yra pirmoji autorės knyga išleista Lietuvoje. Kas čia žino, galbūt ateityje išvysime ir daugiau jos kūrinių, tarp kurių net yra dar trys šios aprašomos knygos dalys...

"Elos ir Mičo paslaptis" yra vienas iš tų kūrinių, kurie neleidžia nei trumpam atsitraukti nuo jų ir nuveikti ką nors kitą. Tai pasakojimas apie meilę iš dviejų veikėjų, Elos ir Mičo perspektyvų. Netikėtai prasidėjęs kūrinys itin romantiškomis aplinkybėmis, nubloškia į kitą skyrių, kuriame veiksmas vyksta tik po 8 mėnesių ir kuriame pastebimas nesuprantamas reiškinys: Ela pabėgo į Las Vegasą ir visus aštuonis mėnesius slėpėsi nuo praeities. Mergina net pakeitė savo stilių ir susidraugavo su tokiomis merginomis, kurių anksčiau nemėgo. Iš karto kyla klausimas "Tai kas gi atsitiko?". Būtent tolimesnėje kūrinio eigoje tai ir išsiaiškinsite.

Kūriniui įsibegėjus, Ela grįžo į gimtąjį miestą, kuriame jos laukė Mičas. Visus tuos mėnesius vaikinas nėrėsi iš kailio ir ieškojo pabėgelės, bet veltui. Nors ji ir grįžo, Ela nesiruošė sugrąžinti santykių su vaikinu, kuris buvo jos geriausias draugas nuo mažens. Deja, mergina negalėjo atsispirti savo jaumams Mičui ir vėl atsidūrė jo glėbyje... 

Istorija, kuri pasakojama šioje knygoje, yra gan problematiška ir paini, bet tuo pačiu metu šis apibūdinimas labai traukiantis. Man asmeniškai ši knyga priminė kitą panašaus pobūdžio knygą "Lengvai", kuri mane taip pat žavėjo dėl autorės sugebėjimo sukurti tokią aistrą tarp veikėjų. Šioje knygoje patirsite kažką panašaus. Aistra, kuri sieja šiuos du veikėjus yra neapsakomai žavi. Ela ir Mičas yra lyg dvi pusės, kurios surado viena kitą ir papildė viena kitą.

Kūrinio eigoje jūs išsiaiškinsite kodėl Ela pabėgo. Tai bus labai svarbus reiškinys, kuris pabrėš jos įvairiapusę asmenybę. Nuo pat pirmų puslapių nekantravau sužinoti tiesą. Ir tiesą sakant, kai buvo atsakyta į mano klausimus, šiek tiek nustebau autorės pasirinkimu, paaiškinimais, bet galiausiai suvokiau, kad genialumas - paprastume.

Mičas buvo veikėjas, kuris mane kartais net ir erzino. Jo pasirinkimas atsiriboti nuo pasaulio per visus tuos aštuonis mėnesius mane kiek nuliūdino, nes tai parodo jo priklausomybę nuo kito žmogaus. Vaikinas nustojo gerti, rengti vakarėlius bei dalyvauti lenktynėse, kurias itin mėgo. Vaikinas paskendo liūdesyje ir visos jo mintys buvo apie Elą. Bet pamažu viskas išsispręs ir Elai sugrįžus, sugrįš ir jo asmenybė, kuri pasiteisins.

Kalbant apie pačią Elą, mergina man tikrai patiko, nors ją ir galima pavadinti dviveide. Taip, ji pakeitė stilių, susidraugavo su mergina, su kuria anksčiau nebūtų draugavusi nė už ką, pakeitė savo mąstymą apie gyvenimą. Bet visa tai galima pateisinti vienu dalyku - perėjimas į suaugusiųjų pasaulį. Visos knygos, ypač serijos "Beveik suaugę" mums pasakoja apie jaunuolių brendimą ir perėjimą į tą rimtą pasaulį, kurio daugelis net prisibijo. Ela būtent tą ir patyrė ir puikiai matome iš jos poelgių, nors grįžusi į gimtąjį miestą ji sugrįžo prie tam tikrų pomėgių...

Knygos pavadinimas "Elos ir Mičo paslaptis" mano manymu yra pats tinkamiausias, koks tik gali būti, nes kūrinyje būtent ir pasakojama apie įvykį, kuris liko paslaptyje, bet kartu ir sujungė šiuos veikėjus.

Kurį laiką mano naršyklėje yra atidarytas goodreads puslapis, kuriame yra top'as, pavadinimu "Best Book Boyfriends". Šiame tope galite rasti pačias romantiškiausias knygas jaunimui, tarp kurių šmėžuoja ir "Elos ir Mičo paslaptis" bei kitos, šiame bloge taip pat aprašytos knygos. Šiuo savo pastebėjimu noriu pasakyti, kad visi, ištroškę romantikos, turėtumėte paskaityti šią knygą, kuri, beje visai priminė ir "Trys metrai virš dangaus" dėl savo "blogiukų" įvaizdžio...

Jeigu jau užsiminiau apie kitas serijos dalis, tai privalau pakalbėti apie jas daugiau, ar ne? Taigi, antroji knyga vadinasi "The forever of Ella and Micha". Tikrai nežinau ar ji bus išleista Lietuvoje ar ne, bet jeigu jūs parodysite, kad esate aktyvūs šios knygos gerbėjai, galite tikėtis to.  Antrojoje dalyje Mičas ir Ela praleis daug laiko atskirai ir tai itin paveiks jų santykius, taip pat Ela labiau gilinsis į savo ir šeimos situaciją bei komplikuotus santykius su savo šeimos nariais. Aš būtent ir tikiuosi, kad daugiau sužinosiu apie Elos šeimą, nes skaitydama pirmąją dalį, pasigedau tam tikrų detalių... Na, pagyvensim ir pamatysim kaip čia kas bus.

Galiausiai kūrinio pabaigoje viskas susistatė į savo vietas ir baigėsi taip, kaip turėjo. Džiaugiuosi pabaiga ir kad autorė nusprendė padėti jaunuoliams atrasti save ir priimti jų ateitis nulemiančius sprendimus. Kūrinys man tikrai patiko, labai lengvai skaitosi ir tikrai rekomenduoju jį jums, skaitytojai. Manau, kad nepasigailėsite ir atrasite kažką artimo šiuose puslapiuose!

3 komentarai:

Liveta rašė...

Kaip tik skaitau šią knygą! Sudomino iš pat pradžių :)

Anonimiškas rašė...

Kas skaito rusiškai, tikrai ras ir kitas šios rašytojos knygas :)

Unknown rašė...

Nereali labai patiko:)