2016 m. gegužės 13 d., penktadienis

Kiera Cass "The Crown"

Metus laiko laukta diena pagaliau išaušo - gegužės pradžioje buvo išleista paskutinioji "Atrankos" serijos dalis "The Crown", istoriją užbaigianti Maksono ir Amerikos dukters Idlinos meilės istoriją. Tūkstančiai gerbėjų visame pasaulyje laukė šios akimirkos ir troško sužinoti, kuris vaikinas užims merginos širdį. Nepaisant to, jog nemažai skaitytojų teigia, kad tikroji serijos pabaiga priklauso knygai "Vienintelė", jie vis tiek nepajėgė paneigti fakto, jog su pasimėgavimu skaitė ir Idlinos istorijos dalis.

Pirmoji knyga "Paveldėtoja" pasibaigė netikėtai: atrankos procese dalyvaujanti ir jį vykdanti Maksono ir Amerikos dukra Idlina visą laiką atspindėjo atkakliąją ir maištingąją mamos sielą, todėl niekino visą procesą iki pat pabaigos, kai jos rutiniškas gyvenimas pasikeitė. Jos mylimas dvynys brolis pabėgo į Prancūziją su savo sužadėtinė net neatsisveikinęs, o parašęs Idlinai įžeidų laišką apie tai, kad jo sužadėtinė moka pavergti žmonių sielas kur kas geriau nei pati Idlina, kuri, pasak jo, neišnaudoja savo galių vardan gerų tikslų. Nepaisant to, mergina netikėtai sužinojo ir apie mamą ištikusį širdies smūgį, kuris galėjo kainuoti jai gyvybę... Būtent po šios akimirkos pagrindinė veikėja suprato, kad ji privalo laikytis įsipareigojimų, pagal kuriuos ateityje valdys didžiulę šalį - to pasekoje Idlina pripažino apie savo poreikį susirasti vyrą.

Antroji, o gal turėčiau teigti, jog penktoji serijos dalis "The Crown" prasidėjo labai staigiomis aplinkybėmis. Jau ne kartą aprašinėdama Kiera Cass knygas teigdavau, jog visos dalys prasideda š karto ten, kur jos ir baigiasi. Šis kartas buvo išskirtinis tuo, kad tai buvo labai "kapota" pradžia, kuri kėlė keblumų bei ypač suglumino pastangas prisiminti apie ką buvo "Paveldėtoja". Dėl šios priežasties dar labiau imu gerbti rašytojus, kurie pasirinkę tokią pačią strategiją mažais žingsneliais ir itin nežymiai primena skaitytojams apie tai, ką jie tikrų tikriausiai spėjo pamiršti prabėgus kiek daugiau nei metams laiko.

Taigi, istorija knygoje tęsiama toliau: pagrindinis Idlinos tikslas buvo surasti tinkamą ir svarbiausia mylimą vaikiną iš 6 likusių. Knygos pradžioje mergina sunkiai gaudėsi savo jausmuose, ją vis dar lydėjo mintis, kad ji nepavyks susirasti tinkamo vaikino, net jei vienas iš jų buvo ir nuo vaikystės žinomas bei pirmoje knygoje daug dėmesio sulaukęs Kailas. Skaitytojai iš karto pajuto nenumaldomą trauką šiam personažui ir vien dėl to, jog autorė skyrė jam daugiau dėmesio nei kitiems, jie prisirišo prie jo ir netgi laikė kumščius dėl jo ir Idlinos vestuvių. Negaliu teigti, ar taip bus, ar nebus, manau, kad bet kokiu atveju knygos pabaiga jus labai nustebins - perskaičiusi 5 Kiera Cass knygas likau šiek tiek priblokšta jos netikėtu pasirinkimu, nes dažniausiai galima pastebėti apie nežymius jos pataikavimus skaitytojams.

"The Crown" dalis išsiskyrė tuo, jog joje kaip niekur kitur buvo daug kartų rašoma apie politiką. Tai buvo ganėtinai keistas rašytojos sprendimas,nors žinant, kad net Amerikos ir Maksono laikais vykdavo sukilimai prieš monarchiją, tai neturėtų stebinti, bet net ir ankstesnėse knygose politikos elementų buvo mažiau. Matote, Idlina, kaip ir minėjau, pagaliau pripažino savo pareigas ir netgi stengėsi vardan karalystės gyventojų, ji nuoširdžiai norėjo jiems padėti, todėl ne kartą buvo rengiami vieši susitikimai, diskusijos ir pokyčiai valdyme.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad veiksmo šioje dalyje ganėtinai trūko. Net skaitydama pirmąsias tris serijos dalis jau minėjau, kad visi sukilimai ir veiksmo filmo verti nuotykiai galėjo būti dar labiau išplėsti ir sustiprinti, bet šioje dalyje to visai nebuvo, veiksmas vyko pasroviui, tarsi kartotųsi antrosios serijos "Elitas" scenarijus be pikantiškų detalių. Nežinau, galbūt taip manau tik aš, galbūt pripratusi skaityti distopinio žanro fantastines knygas, kuriose viskas apie sistemos žlugdymą, susidariau šiokį tokį skonį, bet tai nekeičia mano nuomonės, kad pirmosios trys serijos dalys buvo kur kas geriau išpildytos.

Kalbant apie Idlinos charakterį, turiu pripažinti, kad net jei tarp dviejų knygų istorijoje nebuvo didelio laiko šuolio - Idlina "Paveldėtojos" dalyje skyrėsi nuo Idlinos "The Crown" dalyje kardinaliai. Kaip ir tikriausiai pamenate, mergina išsiskyrė savo užsispyrimu, atkaklumu - savybėmis, kurios mane asmeniškai žavi. O šioje dalyje merginos įvaizdis buvo itin rimtas, atsakingas ir rūpestingas - toks jausmas, kad mamos Amerikos maištingumo savybių neliko nei lašo.

Net jeigu galima buvo pamanyti, jog man ši knyga nepatiko - klystate, nes kad ir kiek minusų atrasčiau, Kiera Cass visada bus ta rašytoja, kuri privers mane ir visus kitus išrankius skaitytojus mėgautis bet kokiais savo kūriniais. Rašymo stilius, idėja, mergaitiški elementai - viskas, kas žavi ir įtraukia šiandieninę skaitančią merginą. Iš tiesų gaila pripažinti, jog su "The Crown" dalimi iš tikrųjų baigiasi visa "Atrankos" istorija, jog daugiau nebebus tęsinių, kur Amerikos ir Maksono proproproanūkiai vėl rengtų atrankos procesus, bet akivaizdu, kad viskas turi ir pradžią, ir pabaigą, todėl su šia istorija pagaliau tenka atsisveikinti. Kad ir kaip bebūtų, su nekantrumu laukiu akimirkos, kai galėsiu paskaityti rašytojos knygą "The Siren", kuri, beje, pasieks ir lietuviškus knygynus. Taigi, naujos istorijos atsiradimo proga galime ir toliau mėgautis Kiera Cass nepriekaištinga kūryba.

3 komentarai:

Mėgėja rašė...

Gal žinai, kada šios itraukenčios istorijos pabaiga bus Lietuvoje?

Unknown rašė...

Ech ... Tu vėl subegėjai man priminti kaaaip beprotiškai mėgau Kieros Cass knygas , nors jau praėjo daugiau negu du metai nuo "Atrankos" .
Maksono ir Amerikos istoriją prisiminsiu tikrai dar ilgai :D Ir žinojimas, kad su šia knyga baigiasi nuostabi pasaka yra "žiauriai" liūdna ... Šios knygos visuomet liks mano mėgstamiausios :D #Top1forever

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Dėl šios dalies pasirodymo Lietuvoje dar nieko nežinau, manyčiau arba metų pabaigoje, arba 2017 metais :) Nors iš tiesų leidykla gan greitai dirba su šiuo kūriniu, gal ir anksčiau sulauksim :)