2015 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Akvilina Cicėnaitė "Niujorko Respublika"

Akvilina Cicėnaitė yra viena iš trijų laimingų, įvertintų Alma littera 2014 metais surengtame paauglių ir jaunimo literatūrai skirtame konkurse, kur leidykla stengėsi atrasti pasislėpusius Lietuvos talentus ir išleisti vertingiausias knygas. Atsitiko taip, kad spalio pradžioje būtent ši knyga ir laimėjo pagrindinį konkurso prizą! Akvilina Cicėnaitė buvo viena laimingųjų, nors "Niujorko Respublika" ir nebuvo jos debiutinis kūrinys, Lietuvoje galima rasti net 5 autorės romanus.

"Niujorko Respublika" - istorija apie meilę, draugystę ir jaunystę. Romano siužetas vyksta Lietuvoje, kai buvo ką tik atkurta Nepriklausomybė. Autorė, rašydama kūrinį, puikiai sugebėjo įtraukti ir istorinių faktų, padėsiančių jaunimui lengviau suprasti 1990-1991 metų įvykius ir koks iš tiesų sunkus buvo kelias dėl laisvės. Ekonominė blokada, šilto vandens neturėjimas, nuolatinis prekių deficitas bei prieštaringas Nepriklausomybės vertinimas - tik dalis to meto ypatumų.

Pagrindinė romano veikėja Beatričė - trylikametė paauglė, kuri stengėsi atrasti save ir be proto troško pažinti pasaulį, ypač tokį, kuris slypėjo slapta vartomuose" Otto" kataloguose. Paauglė puikiai įsivaizdavo pasaulį už gimtinės sienų - pagrindinė jos svajonė buvo ištrūkti iš Lietuvos ir aplankyti visai kitokias vietas. Beatričė buvo viena didžiausių svajoklių, kurias esu sutikusi knygose, nors, mano manymu, taip apibūdinti galima kiekvieną to meto Lietuvos paauglį, besigrūmiantį tarp dviejų skirtingų politikos doktrinų ir besistengiantį iš naujo pažinti pasaulį.

"Niujorko Respublika" romane nors ir atskleidžiamas to meto laikmetis, pagrindinis siužetas sukasi aplink Beatričę ir jos paauglišką gyvenimą. Troškimas patirti pirmojo bučinio saldumą, būti pamėgtai bendraklasių, bei įžengti į suaugusiųjų pasaulį - mintys, kurios neaplenkė veikėjos visos istorijos metu. Labai nuoširdžiai ir subtiliai aprašytas pirmosios meilės potyris - jaunyste trykštančių veikėjų jausmai pakerėjo mane ir iš tiesų priminė, kad tokia meilė egzistuoja. Nuostabūs ir romantiški epizodai privers jus prisiminti tikrąsias gyvenimo vertybes ir suprasti, jog tobulumas slypi paprastume - taip pat kaip Beatričės laimės jausmą pažadino du mandarinai gauti Kalėdų proga...

Išskirtinis Beatričės hobis - domėjimasis paukščiais. Mergina mokėjo visų paukščių pavadinimus lotynų kalba, žinojo apie įvairias paukščių rūšis ir jų įprastą gyvenseną. Toks paprastas ir nekaltas pomėgis lydėjo veikėją viso kūrinio metu ir autorė puikiai sugebėjo atskleisti tą tyrą norą įgyti daugiau žinių. Ne veltui buvo pasirinktas toks romano viršelis. Kūrinio pavadinimas atskleidžia kitokią prasmę, kurią nesunku suprasti iš siužeto: slapta susitikinėjimų vieta ir noras pabėgti nuo to meto realybės bei pasinerti į svajonių pasaulį vertė merginą vis grįžti į saugiąją vietelę.

Prisipažinsiu, lietuvių autorių knygas skaitau ganėtinai retai, bet džiaugiuosi gavusi galimybę įvertinti visas tris konkurso nugalėtojas. Akvilina Cicėnaitė man priminė tą beprotiškai artimą gimtųjų namų meilę ir nuotaiką, kurią, būdama kur kas jaunesnė, atrasdavau Vytauto Račicko knygose. Nuolatos šmėžuojantys Lietuvos vietovių pavadinimai, istorinė situacija ir net gyvenimo būdas privertė mane pajusti tą nostalgiją, kurios nepajusdama ilgėjausi skaitydama užsieniečių literatūrą.  Manau, kad per jūsų kūnus taip pat perbėgs šiurpuliukai skaitant eilutes apie karšto pieno su medumi metodą norint pasveikti nuo ligos...

"Niujorko Respublika" stilius man priminė ir Melvin Burgess knygą "Eiprilės meilė". Tai du kūriniai, pasakojantys apie vaikystės potyrius ir pirmąją meilę, veiksmas vyksta palengva, siužetas nėra aprašytas skubotai, bet labai paprastai ir įtaigiai. Labai teigiamai vertinu Akvilinos Cicėnaitės romaną ir tikiuosi, kad kiekvienas iš jūsų rasite galimybę paskaityti ir įvertinti lietuvės romaną, kupiną kasdienybės grožį apibūdinančių aprašymų. Rekomenduoju!

Komentarų nėra: