2016 m. liepos 1 d., penktadienis

Jacob Grey "Krankas.Varnų užkalbėtojas"

2015 knygų pasaulį sudrebino rašytojo Jacob Grey debiutas - knyga "Krankas. Varnų užkalbėtojas" sužavėjo skaitytojus, todėl dar šiemet bus išleista trečioji serijos dalis, o Lietuvoje leidykla Baltos lankos irgi ryžosi išleisti magijos ir nuotykių kupiną istoriją, lyginamą net su garsiuoju Hariu Poteriu.

Paslaptingasis rašytojas Jacbo Grey visai prilygsta savo veikėjui - jis sukūrė tarsi savo asmeninį prototipą - berniuką, varnų užkalbėtoją. Nuo pat mažų dienų vienatvėje gyvenęs trylikametis turėjo neįprastas pašnekoves varnas ir tokiu būdu gyveno uždarame lizde, tikėdamasis vieną dieną vėl sutikti tėvus. Berniuko gyvenimas netikėtai pasikeičia - po pažinties su bendraamže Lidija į Kranko gyvenimą įsiveržė nuotykiai, susiję su vaikino prigimtimi ir kova už būvį.

Knygoje pagrindinis motyvas buvo fantastiniai elementai. Pastaruoju metu pirmenybę teikdavau distopinio stiliaus fantastiniams kūriniams, kur vaizduojamas pasaulis būna panašus į realybę, bet "Krankas. Varnų užkalbėtojas" yra priešingas variantas - magija ir neįtikėtumai dominuoja viso kūrinio metu. Susipažinsite su Kranko galiomis, turėsite galimybę įsivaizduoti, ką reiškia susikalbėti su gyvūnais. Taip taip, iš anksto nusiteikite, jog Krankas bus ne vienintelis gyvūnų užkalbėtojas - jų bus daug ir visokių rūšių, įskaitant ir vaikinui nežinomus priešus, kurie taip pat atliks labai svarbius vaidmenis istorijos metu.

Krankas, didžiąją dalį savo gyvenimo nugyvenęs vienatvėje, buvo nepalyginamai protingas berniukas. Nesu tikra ar knygoje būtų galima rasti kažkokių užuominų apie tai, jog vaikinukas lankė mokyklą, bet drąsiai galiu tuo abejoti. Nepaisant to, vaikinas buvo išsiugdęs teisingas vertybes, buvo nuoširdus, rūpestingas ir ryžtingas. Kita kūrinio veikėja Lidija pasirodė kaip gana kontrastinga asmenybė Krankui: mergina gyveno su mylinčiais tėvais, su kuriais turėsite ne vieną galimybę artimiau susipažinti, taip pat Lidija man pasirodė kaip labai energinga, drąsi ir draugiška mergaitė. Nepamirškite, kad net jeigu autorius pasirinko du priešingos lyties pagrindinius veikėjus, tarp jų nebūtinai turėtume įžvelgti romantikos pėdsakų, juk jie dar visai jauni!

Jaunesnei skaitytojų kategorijai skirta knyga ne kartą buvo lyginama su Hariu Poteriu. Šią nuomonę norėčiau aptarti šiek tiek plačiau, pabrėždama ne tik nedidelius panašumus, bet ir skirtumus. Kitaip nei J K Rowling, Jacob Grey nusprendė "nekankinti" skaitytojų storomis, šimtus puslapių siekiančiomis knygomis ir visą istoriją glaustai sutalpino į standartinės knygos dydį. Galbūt tai ir buvo kažkas, ką įvardinčiau kaip diskutuotiną dalyką, nes tam tikrais atvejais norėjosi stipresnio susipažinimo su veikėjais ar net pasiruošimo lemtingai kovai. Na, bet kokiu atveju nereikia pamiršti, jog autorius orientavosi į jaunesnę auditoriją, todėl gilūs dvidešimtmetės apmąstymai ne visada būna veiksmingi. Nepaisant to, grįžtant prie dviejų fantastinių istorijų lyginimų, nesunku įžvelgti vienišumo jausmą, persmelgusį abu veikėjus, tragiškomis aplinkybėmis netekusius tėvų. Taip pat skaitydama prisiminiau vieną mėgstamiausių Hario Poterio dalių - "Fenikso broliją", todėl tai bus lyg ir užuomina, ko galite tikėtis tolimesnėje istorijos eigoje.

Nuotaikingas pasakojimas iš jaunuolio perspektyvos tikrai įtrauks į magijos kupiną pasaulį ir nepaliks abejingų. Negaliu pasakyti, ar jau galime tikėtis sulaukti kitų serijos dalių lietuviškuose knygynuose, bet esu tikra, jog taip tikrai įvyks. Rekomenduoju kūrinį jaunesniems skaitovams, kaip ir teigiama anotacijoje 8-12+ metų vaikams.

Komentarų nėra: