2013 m. vasario 9 d., šeštadienis

Icchokas Meras "Lygiosios trunka akimirką"



„Aš visada buvau lietuvių literatūros dalis“ teigia pats Icchokas Meras, žydų tautybės lietuvių rašytojas, kurio kūriniuose tikrai jaučiasi jo artumas Lietuvai. Icchokas Meras visą gyvenimą rašė lietuvių kalba. Vienas iš garsiausių autoriaus kūrinių - „Lygiosios trunka akimirką“, parašytas svarbia žydų holokausto tema. Kūrinys, kuriame susipina žmonių istorijos ir  vienas, paprastas žaidimas, nuo kurio priklauso žydų vaikų likimas.


Kūrinyje itin ryški žydų holokausto tematika, kuri paliečia kiekvieno doro žmogaus širdį. Ne vieną skaitytoją gali sugluminti kūrinio, taipogi ir skyrių pradžia. Viskas prasideda šachmatų partija tarp Geto Šogerio ir jaunuolio, pagrindinio knygos veikėjo, Izaoko.   „Lygiosios trunka akimirką“ – pavadinimas, pagal kurį būtų sunku nuspėti kūrinio turinį ar temą. „Jeigu nežinai, aš tau pasakysiu. Viskas yra loterija. Šachmatai — loterija, pasaulis — loterija, ir tavo gyvenimas — loterija.“ – šiuos žodžius ištarė gudrusis Šogeris tik pradėjus lošti šachmatais. Šie žodžiai puikiai apibūdino tuometinę Izaoko situaciją. Būtent nuo šio jaunuolio priklauso geto vaikų likimas. Gudrusis Šogeris priverčia Izaoką, talentingą šachmatininką, rinktis: jeigu šis pralaimės – bus išvežti geto vaikai, jeigu jaunuolis laimės – jam teks paaukoti gyvybę. Vienintelė išeitis sužaisti taip, kad būtų lygiosios – tokiu atveju Šogeris pažadėjo išsaugoti ne tik Izaoko gyvybę, bet ir visų geto vaikų likimą. Taip Šogeris įžiebė viltį, kuri vedė Izaoką link lygiųjų.


Pagrindinis veikėjas – septyniolikos metų jaunuolis Izaokas. Jau pačioje kūrinio pradžioje šis vaikinas sutinka gražuolę Esterą, kuri jam lyg Buzia iš „Giesmių giesmės“. Taip gimsta meilė iš pirmo žvilgsnio, kuriai ,deja, nelemta gyvuoti amžinai, kaip mes, skaitytojai esame pratę skaityti.
Knygoje aprašomi ir 6 kiti kiti Abraomo Lipmano vaikai ir jų likimai. Kiekvienas skyrius apie juos prasideda: "Abraomas Lipmanas turėjo...". Deja, šied vaikai nebuvo laimingi, bet patį kūrinį jie padaro dar labiau intriguojančiu, priverčiančiu įsijausti.


Icchokas Meras sukūrė neeilinį kūrinį. Kiekvienas žodis šiame kūrinyje, rodos, kruopščiai atrinktas taip, kad sujaudintų ne vieną skaitytoją ir priverstų jį susimąstyti. Kūrinį rekomenduočiau žmonėms, trokštantiems rasti tokį kūrinį, kuris būtų ne tik istorinis, bet ir grožinis, paliečiantis kiekvieno širdis. „Lygiosios trunka akimirką“ vertinu kaip vieną geriausių originaliai lietuvių kalba parašytų kūrinių, kurį kiekvienam derėtų paskaityti ir suprasti holokausto laikus ne tik kaip istoriją, bet ir tikrus jausmus, kuriuos išgyveno žmonės.

***
Aprašinėjau gana objektyviai, o dabar nuoširdi mano nuomonė, kuri manau yra labai svarbi. Knyga išties labai puiki, ypač buvo įdomu skaityti, nes įvykiai, aprašyte knygoje, vyko Lietuvos getuose. Visai neseniai šį kūrinį atradau literatūros vadovėlyje ir negalėjau jo neperskaityti. Sužinojau tikrai nemažai naujų dalykų apie holokausto laikus, mane sužavėjo autoriaus sugebėjimas viską perteikti lengvai, meniškai, o ne istoriniais faktais. Patikėkit, nemanau, kad atsiras bent vienas, abejingas šiam kūriniui.

Komentarų nėra: