2013 m. rugpjūčio 9 d., penktadienis

Lauren Oliver "Requiem"



Neskaitę knygų "Delirium" ir "Pandemonium", neskaitykite šio aprašymo!

Turbūt ne kartą pastebėjote mano nuogąstavimus apie šios knygos ieškojimą... Jau nuo pat pirmos dienos, kai ji pasirodė prekyboje, laukiau, kada atsiras bibliotekoje ir... nesulaukiau. Susiradau anglišką puslapį www.epubbud.com ir perskaičiau šią knygą angliškai. Būtent šioje svetainėje jūs galite rasti ko gero visas visas knygas elektroniniu formatu. Vienintelis minusas - anglų kalba, bet manau, kad tai puiki galimybė lavinti žinias. Tai buvo 4-toji mano perskaityta anglų kalba knyga, kuri buvo viena iš rimtesnių.

Šiek tiek priminsiu "Delirium" serijos istoriją. Pirmoje knygoje buvo aprašoma Lenos, pagrindinės veikėjos, paauglystė ir tai, kaip ji pamilo vaikiną Aleksą, nors meilė buvo laikoma liga, kurią buvo privalu išgydyti sulaukus 16-os metų. Pirmoje knygoje Lena taip pat sužinojo, kad jos mama nežuvo, kaip jai atrodė. Be to, mergina sužinojo apie Tyrus - vietą, kurioje gyvena neišgydyti žmonės  - laisvi žmonės. Pačioje pabaigoje Lena ruošėsi pabėgti į Tyrus su savo mylimuoju, bet deja tik jai vienai pavyko ištrūkti. Aleksą jos akivaizdoje suėmė ir ji suprato, kad tai viskas - tai Alekso pabaiga.


Antroje knygoje Lena prisijungė prie gyventojų Tyruose. Ji buvo svarbi jų dalis, nes padėjo regzti ir įgyvendinti planus, kurie padėtų sutvarkyti visuomenę, išnaikinti mąstymą apie tai, jog meilė - liga. Taip pat antroje knygoje Lena susipažįsta su Džulianu. Jis buvo vieno iš šalies simbolių prieš meilę, sūnus. Likimas lėmė taip, kad jiems teko dviese iškęsti įvairius nemalonumus ir, nors jie žinojo, kad buvo priešai, pamilo vienas kitą. Pabaigoje knygos, Džulianui turėjo būti padaryti operacija, bet Lena padėjo jam ištrūkti ir nusigabeno jį į Tyrus. Taip pat pabaigoje ji sutiko savo mamą, nors to ir nesuprato. Didžiausia intriga buvo ta, jog ji sutiko ir Aleksą - jis buvo gyvas.

Po gan netrumpos dviejų knygų santraukos, pradėsiu kalbėti ir apie trečiąją - paskutinę dalį. Kaip ir buvo tikėtasi, visi Tyrų gyventojai žinojo, kad karas neišvengiamas. Visi jo laukė, ruošėsi. Deja, aplinkybės buvo žiaurios: pabėgeliams trūko maisto, ginklų, kitų būtinų priemonių. Be to, jų skaičius nė iš tolo neprilygo priešų skaičiui. Lena, Džulianas, Aleksas ir kiti jų grupės nariai keliavo per Tyrus, tikėdamiesi sutikti su kitomis grupuotėmis, kartu ieškoti galimybių geresniam gyvenimui.

Nors ir visi Alekso gerbėjai tikėjosi, vaikinas knygoje neparodė švelnumo Lenai, net pareiškė, jog jos niekada nemylėjo. Tai buvo skaudus smūgis Lenai, po kurio ji atsitiesė tik Džuliano glėbyje. Iš tiesų iki pačios pabaigos buvo sunku pasakyti, kurį iš jų Lena myli, nes ji pati to nežinojo. Buvo ne viena akimirka, kai tikrai galima buvo nuspėti, jog Aleksas vis dar mylėjo Leną, deja galbūt jis nedrįso to pripažinti, stebėdamas mylimąją kito glėbyje.

Knygos ultimatumas - lemiama kova tarp išgydytųjų ir perbėgelių. Ji įvyko ne kur kitur, bet Portlande - mieste, kuriame gyveno Lena. Kova nebuvo labai planuota, bet autorė viską sukoncentravo į Leną ir jos veiksmus kovos metu, kai ji nusprendė eiti visai kitu keliu nei jos bendražygiai... Manau, kad tai buvo idealus autorės sprendimas, skaitydami suprasite dėl ko.

Dalykas, kuris mane nustebino šioje knygoje - Hana. Visą laiką iki šiol maniau, kad apie ją yra arba bus parašyta atskira knyga, bent jau tokią informaciją buvau radusi. Priešingai. Hana šioje knygoje itin svarbi. Jai skiriamas kas antras skyrius. Vienas būna iš Lenos pusės, kitas iš Hanos. Ir taip visa knyga. Buvo iš ties įdomu pažinti šią veikėją. Na, viena jos klaida, padaryta praeityje, mane supykdė, bet visa kita pagerino mano nuomonę apie ją. Hana buvo išgydyta. Į poras ji gavo dviveidį mero sūnų, kuris buvo visai kitoks, nei jai atrodė pradžioje. Fredis, jos vaikinas, buvo klastingas vyras, turintis daug paslapčių, kurias Hana norėjo atksleisti. Manau, kad autorė, rašydama skyrius ir iš Hanos pusės, padarė teisingą sprendimą, nes tokiu būdu mes galėjome žinoti, kas vyksta realiame pasaulyje arba kas įvyks. Neatskleisiu kas atsitiks Hanai, ką ji padarys, ar susitiks su Lena ar ne. Manau, kad ir patiems jums bus įdomu sužinoti.

Labai daug įvairių komentatorių užsienio puslapiuose smerkia Leną dėl jos neapsisprendimo šioje knygoje. Labai daug žmonių rašo, jog ji naudojosi Džulianu, nes vos tik mergina būdavo atstumta Alekso, ši grįždavo pas Džulianą. Komentatoriams atrodo, jog Lena labai pasikeitė šioje knygoje nei visose kitose. Ji tapo savanaudiška. Na, aš nelabai sutinku su šiais požiūriais, bet čia yra kiekvieno nuomonė. Galbūt jūs įžvelgsite dar kažką. ;) Tarp lietuvių komentarų pastebėjau, kad visi tikėjosi kitokios pabaigos. Kadangi komentarus skaičiau dar prieš skaitant šią knygą, bijojau tos pabaigos. Dabar suprantu, kad veltui. Lena akivaizdžiai parodo savo pasirinkimą, nors taip, epilogas būtų neprošal, nes norėtųsi sužinoti ir apie kitus dalykus...

Knygoje galima rasti daugybę kabliukų, kai kurie dalykai gali pasirodyti ne visai logiški, automatiškai kyla ne vienas klausimas. Bet mano bendras požiūris į šią knygą yra laaabai teigiamas. Sunku patikėti, jog ši istorija baigėsi ties šia knyga. Bus iš ties sunku atsisveikinti su visais veikėjais. Rekomenduoju ją, kaip ir visas kitas knygas paskaityti anglų kalba. Bet čia tik tuo atveju, jei esate tikrai gabūs kalboms ir neturite su jomis problemų. Jeigu nevisai suprantate anglų kalbą, kils nemažai problemų, knygos gali pasirodyti ne tokios, kokios jos būtų, jeigu skaitytumėte lietuvių kalba.

Štai klausimai, kurie sukels jums intrigą ir galbūt privers paskaityti šią knygą: Kurį vaikiną iš tiesų myli Lena ir ką ji pasirinks? Ką padarys Hana? Ar Hana buvo išgydyta pilnai? Kokias paslaptis slepia Hanos sužadėtinis? Ar visi veikėjai liks gyvi? Ar sulauksime laimingos pabaigos? Ar knygoje išvysime Lenos mamą? Kas nutiko Lenos giminaičiams, likusiems Portlande?

Lauren Oliver yra išties nuostabi autorė. Pamilau ją, perskaičiusi pirmąją jos knygą "Kai aš žuvau". Labai rekomenduoju paskaityti šios autorės kūrybą - nenusivilsite. Taip pat šią trilogiją rekomenduoju visiems Bado žaidynių, Divergentės gerbėjams.

Skaitytojų nuomonės:

Nuostabi knyga! Nenumaldomai laukiu kada turėsiu savo rankose tęsinį. :) Perskaičiusi antros dalies pabaigą, jog Aleksas grįžo net apsiverkiau. Įdomu kaip viskas baigsis. Vis dėl to manau, kad arba Džiulijanas arba Aleksas turės žūti. Nuostabios knygos yra šios rašytojos. Sveikinu ją!:)

Na štai ir paskutinė šios nuostabios trilogijos dalis:) puiki istorija, jausminga, atvira, širdis virpinanti istorija:) aišku pritariu nuomonei, kad galbūt pritrūko pabaigos, bet su kuo lena liko tai jau aišku, gi buvo jų pokalbis (nespoilinsiu). Pasiilgsiu visų veikėjų, tikrai įsimenanti istorija. o tai, kad yra kuriamas serialas, man suteikia vilties, jog neteks pamiršti lenos ir alekso - bebaimių kovotojų dėl laisvės, meilės ir išlikimo:)))

perskaičiau. nežinau, man trūko normalios pabaigos, galėtų buvę pridėti epilogą paaiškint kaip tikrai viskas liko, su kuo jinai liko (jos sprendimu nusivyliau) . Žodžiu žiauru. Bet knygų serija tikrai patiko, labai greitai aš jas "surijau" ir gaila, kad nebebus dagiau knygų, bet tikiuosi, kad serialas bus tikrai rodomas ir jis bus geras kaip tvd ar tikras kraujas paremtų pagal knygą.

NEREALI knyga! Nerealios visos šio ciklo knygos. Labai gaila, kad tai paskutine dalis, norėtųsi daugiau :( bet vistiek tai gražiausia meiles istorija kokia man teko skaityti. :))


Komentarų nėra: