2014 m. sausio 10 d., penktadienis

George R. R Martin "Sostų žaidimas"


Šį kartą pristatau kūrinį, kuris išties yra sunkus, galbūt net skirtas suaugusiems, bet svarbiausia, kad yra vienas iš garsiausių pasaulio kūrinių, todėl itin rekomenduoju paskaityti ir jums, jei manote, kad esate tam pasiruošę. Tai pirmoji "Ledo ir ugnies giesmės" trilogijos dalis, parašyta dar 1991 metais.

Iš viso šią trilogiją sudaro 7 knygos. 2 paskutinės iš jų dar nėra išleistos pasaulyje, na, o Lietuvoje dar tik dvi pirmosios išleistos, bet netrukus turi pasirodyti ir trečioji.

Pirmiausia, aprašinėjant šią knygą, norėčiau pasakyti, kad tai yra kūrinys apie viduramžius, apie 7 karalystes ir apie kovas dėl sosto. Ši knyga ir visa trilogija yra priskiriama prie fantastinių kūrinių. Labai labai daug veikėjų, daug naujų, sukurtų vietovių ir galybė suktybių. Autoriaus detalumas ko gero ir privertė visus žavėtis šiuo kūriniu. Viskas sukurta nuo a iki z: vietovės, papročiai, valdymas, žmonių mąstymas ir kita... Detalesnio kūrinio turbūt nesu skaičiusi. Na, ne veltui jį sudaro virš 600 puslapių!

Knygoje dominuoje Starkų giminė. Skyriai bus aprašyti iš visų jų narių pusių: lordo Nedo, miledi Ketlinos, dukrų Arijos, Sansos, sūnų Brano, Robo ir pavainikio Jono.  Taip pat ir iš kitų šeimų narių pusių.

Starkų šeima buvo viena įtakingiausių šeimų tarp 7 karalysčių. Nedas Starkas buvo itin geras karaliaus Roberto draugas, todėl knygos veiksmas ir prasidėjo nuo akimirkos, kai į jo karalystę atvyko karalius su šeima. Prasidėjo dramos, intrigos ir kovos. Karalius panoro, jog Nedas Starkas taptų dešiniąja jo ranka ir pareikalavo vykti kartu su juo į rūmus. Lordas Nedas net jei ir nenorėjo, privalėjo priimti pasiūlymą ir kartu pasiėmė savo dukteris Ariją ir Sansą, kuri, beje, buvo pažadėta Karaliaus sūnui Džofriui.

Jonas Starkas buvo pavainikis. Jo tėvas buvo Nedas Starkas, bet motina buvo nežinoma moteris, dėl to vaikinas neturėjo jokių teisių į tėvo turtą, paveldėjimą. Vaikinas nusprendė savo dienas baigti kaip sienos sargybinis, todėl įstojo į jų gretas ir paliko šeimą.

Robas Starkas buvo vyriausiasis Nedo sūnus, jo patikėtinis. Išvykus Nedui ir dukroms, jis buvo atsakingas už rūmus ir šeimą.

Ketlina Stark buvo itin ryžtinga, drąsi ir gerbiama moteris, pasiryžusi bet kokia kaina apginti savo vaikus... Šį bruožą patys pastebėsite knygos eigoje...

Branas Starkas buvo 9 metų berniukas, kuriam deja atsitiko nelaimė, privertusi Ketliną palikti namus. Laikinam

Arija Stark buvo 11 metų mergaitė, nors iš tiesų buvo panaši į berniuką ir elgėsi kaip berniukas. Mėgo kovoti mediniais kardais, žaisti berniukiškus žaidimus. Bet tai ko gero mano mėgstamiausia veikėja. Tokios drąsios, kovingos mergaitės neįmanoma nepamilti.

Sansa Stark buvo Arijos priešingybė. Mergina buvo tikra ledi, mėgo puotas, vakarėlius, prabangą ir laukė akimirkos, kada galės ištekėti už Karaliaus sūnaus Džofrio ir tapti karaliene.

Iš tiesų kaip ir sakiau, kūrinys yra labai sunkus. Ypač pradžioje, kai reikia priprasti prie visų veikėjų, vardų ir įvairiausių dalykų. Prisipažinsiu, skaitydama knygą žiūrėjau ir serialą, pirmą sezoną, kuris yra visiškai paremtas knyga, ne taip kaip kai kurie serialai, kuriuose tik pagrindai būna iš knygų. Nebijokite, nepiktnaudžiavau. Pasiskaičiuodavau maždaug kiek puslapių reikia perskaityti, kad gautųsi viena serija ir taip paskaičiusi pažiūrėdavau, tokiu būdu įtvirtinau kūrinį. Ir išties padėjo. Bet dabar, kai skaitysiu antrąją knygą tik perskaičius žiūrėsiu antrąjį sezoną, nes jau pakankamai tvirtai apsipratau su kūriniu.

"Sostų žaidimas" yra kūrinys, kuriame rasite itin daug intrigų, dramų. Galiu užsiminti, ko galite tikėtis: mirčių, meilės romanų, išdavysčių, kovų. Karalių apsups išdavikai ir sieks atimti karūną, Starkų sūnus taps invalidu, vienam Starkui bus nukirsta galva. Bus ir daug aistringų akimirkų, kurios ne visai bus padorios, ypač kalbant apie brolius ir seseris...

Taip pat kūrinyje sutiksite ir šeimą, kuri gyvena anapus siaurosios jūros. Tai bus šeima, kurios narius Karalius Robertas išžudė prieš daug metų, bet liko du palikuonys: sūnus Viseiris ir dukra Daneira. Viseiris ištekins savo seserį už barbarų valdovo, tikėdamasis gauti už tai karūną. Ši šeima labai svarbi, nes tolimesnėse knygose kovos vyks būtent su jais. Na, aišku, jeigu jie išgyvens. Taip pat ši šeima itin susijusi su drakonais, kurie buvo išnykę prieš tūkstančius metų...

Manau, kad kalbant apie pirmą visos serijos dalį, galėčiau pasakyti, kad šią knygą galima prilyginti įvadui į tikrus įvykius, nes nuo pabaigoje įvykusių dalykų būtent ir prasideda visas veiksmas.



Aš asmeniškai labai įsitraukiau į šį kūrinį ir dabar laukiu, kada man paštu atsiųs antrąją jos dalį, nes pasirinkau tokį laimėjimą "Knygų iššūkyje". :) Visai dėl to nesigailiu ir labai laukiu. Nekantrauju sužinoti, kas bus toliau.

Ši trilogija yra vis dar rašoma, bet tai trunka labai ilgai. Pasaulyje ši knyga yra labai gerai įvertinta, pripažinta. Manau, kad ir jums ji patiks. Tiesiog šį kartą nubrėšiu amžiaus ribas ir patarsiu skaityti nuo 17-18 metų, galbūt dar vėliau.

Fantastinė trilogija apie viduramžius. Kas dar gali būti geriau? Čia jūs rasite ir meilės ir kovų ir žudynių ir skerdynių ir dramų ir intrigų... Visko!




Komentarų nėra: