2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Ann Redisch "Where it began"

Nors Ann Redisch knygų Lietuvoje kol kas dar nėra (pabrėžius "Kol kas"), šiame bloge jau antrą kartą aprašau šios autorės kūrybą. Šį kartą tai knyga "Where it began".

Tikriausiai pamenate knygą "Afterparty", kuri buvo apie merginą, kurios gyvenimas priklausė nuo jos geriausios draugės. Šį kartą "Where it began" yra apie merginą, kurios gyvenimas priklausė nuo jos vaikino.

Pagrindinė veikėja Gaby netikėtai pabudo ligoninėje ir suvokė, kad visiškai nieko neprisiminė. Patyrusi didžiulę galvos traumą mergina prarado atmintį, kuri vėliau grįžo, bet pagrindinis įvykis, autoavarija taip ir išliko paslaptyje. Mergina labai ilgai gydėsi ligoninėje, buvo stipriai sužalota visapusiškai. Artimųjų ir draugų palaikymas jai buvo itin svarbus. Deja, viskas nebuvo taip paprasta. Su pagrindine kūrinio veikėja itin norėjo pasišnekėti policijos pareigūnai, pasak kurių, Gaby pavogė automobilį ir būdama girta sudaužė jį. Įdomiausias faktas buvo tas, kad automobilis priklausė jos vaikinui Biliui, kuris, beje, ligonineje nesirodė...

"Where it began" atskleidžia ne tik nelaimingo atsitikimo aplinkybes, bet ir Gaby gyvenimą iki nelaimės. Jos gyvenimo istorija prasideda nuo dienos, kai ji visapusiškai "padailinta" atėjo į naują mokyklą, kur iš "nieko" virto populiaria. Būtent tada ji ir susipažino su savo būsimu vaikinu Biliu ir tarp jų užsimezgė stiprus ir glaudus ryšys. Gulėdama ligoninėje mergina nepajėgė suprasti, kodėl Bilis net nepaskambino, bet vieną dieną tai įvyko ir mergina nusiramino. Ji suvokė, kad Bilis ją mylėjo, bet tam tikros aplkinkybės neleido jam jos aplankyti. Pavyzdžiui tai, kad būtent Bilis turėjo problemų su alkoholiu ir būtent jam būtų kilusi grėsmė, jei policija sužinotų, kad jo mergina vairavo išgėrusi. Vaikinas būtų išsiųstas į pataisos namus. Todėl šiems įsimylėjeliams teko slaptai bendrauti.

Po ilgos pertraukos Gaby grįžo į mokyklą, bet viskas jau buvo nebe taip, kaip anksčiau. Mergina troško atsukti laiką atgal arba susigrąžinti tai, ką prarado, bet tai buvo neįmanoma. Mokiniai žvelgė į ją su gailestingomis akimis, Bilis net nežiūrėjo į merginos pusę dėl anksčiau paaiškintų priežasčių. Keisčiausia, kad Gaby teko tenkintis su ta mintimi, kad Bilis mokykloje vaikščiojo su kita mergina ir meiliai su ja glaustėsi...

Bet Gaby nenuleido rankų ir aklai tikėjo jos ir Bilio meile. Vaikinas leido ne kartą jai suprasti, kad jis myli būtent ją, o ne kokią kitą merginą, jie kartu susirašinėdavo. Deja, Gaby situacija nebuvo itin palanki jai pačiai. Prie jos ir toliau kabinėjosi policija ir troško atsakymų, kurių ji pati nežinojo. Vienintelė jos pagalba buvo Bilio advokatas ir pats Bilis, kuris nurodinėdavo kaip Gaby turėjo elgtis ir kalbėti su teisėsauga,  Visa tai išaugo į didžiulę įtarumo būseną ir net Gaby draugai nusprendė pakeisti situaciją, nujausdami šį bei tą blogo...

Tolimesnėje knygos eigoje jūs visgi sužinosite, kas atsitiko didžiosios avarijos metu, kas manau jus labai nustebins. Jūs taip pat sužinosite, kaip klostysis Gaby ir Bilio santykiai, ar jie tikrai bus tokie nuoširdūs, kaip Gaby ir manė. Pamažu geriau pažinsite veikėjus ir manau, kad patys nesunkiai atsirinksite ir geriečius, ir blogiečius. Turėsite glaimybę susipažinti su veikėjos tėvais, taip pat kartu su ja stebėti jos ateities karjeros planus.

Pagrindinė veikėja Gaby man išties pasirodė stipri asmenybė. Ji nebijojo to, kas jai grėsė, nebijojo savo tam tikrų veiksmų pasekmių. Jai terūpėjo Bilis ir troškimas susigrąžinti praeitį.  Būtent šios savybės ir darė ją naivia mergaičiuke, dėl to ji smuko mano akyse, bet tuo pačiu ši savybė darė kūrinį dar originalesniu nei jis buvo.

Lietuvoje yra ne viena knyga, kurioje aprašoma merginų priklausomybė nuo jų draugių. Bet šį kartą manau, kad tai labai originali istorija, kuri parodo, kad glai būti ir kitaip. Kad merginos gali būti priklausomos ir nuo vaikinų. Manau, kad tai labai pamokanti istorija, kad nereikia aklai tikėti meile, dažniausiai reikia viską apgalvoti sveiku protu ir nuovoka. Ypač paauglystėje, kai jaunatviški susižavėjimai dar nebūtinai reiškia meilę.

Rekomenduoju šį kūrinį paskaityti ypač tiems, kuriems patiko "Tave pamiršus" (Dėl panašaus siužeto, detektyvinių elementų), "Tobula Klasta", "Aš kvėpuoju", "Afterparty" ir daugybė kitų knygų paaugliams. Manau, kad šiame kūrinyje jūs nepasigesite meilės, detektyvo, veiksmo, todėl ją ir rekomenduoju!
Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
Poll Maker

Komentarų nėra: