2012 m. liepos 21 d., šeštadienis

Jerry Spinelli "Žvaigždė"


             Knyga, kuri mane įkvėpė rašant "Prisiminimų šešėliai" istoriją. Būtent šia knyga ir noriu pradėti, nes būtent ji įkvėpė mane ne tik istorijoms, bet ir rašiniams, pakeitė požiūrį į visuomenės standartus, sugražino mano meilę knygoms. Labai džiaugiuosi, kad šia knyga ir pradedu šio blogo egzistavimą. Ji padarė didžiulę įtaką mano skaitymo pomėgiui. Kai buvau maža, buvau tikra knygų graužikė, vos išeidavau iš bibliotekos, kuri buvo mano antrieji namai. Vėliau, 12 metų prasidėjo visiems puikiai žinoma paauglystė, kurios metu visai dingo noras skaityti. Na ir dabar, po kelių metų pertraukos, tik pačių nuostabiausių knygų dėka, štai aš ir vėl pradėjau skaityti.


Jerry Spinneli – kūrinio autorius, kuriam tik iš ketvirto karto pavyko išleisti knygą. Ta knyga ir yra „Žvaigždė“. Turbūt leidėjai neveltui pasirinko būtent šį kūrinį, nes ši knyga tapo viena populiariausių šiuolaikinių knygų. Pats autorius nesigaili ir neliūdi dėl to, kad nepavyko išleisti kitų kūrinių, jis teigia : „Tai man padėjo mokytis, tobulėti“.

            Manau, kad svarbiausia šios knygos mintis – būk savimi, tačiau iki tam tikros ribos. Svarbu turėti savo įsitikinimus, savo nuomonę, ją reikšti, bet nereikia pamiršti, kad esate didesnės bendruomenės dalis.

            Viena iš pagrindinių kūrinio veikėjų yra Žvaigždė. Tai nėra jos vardas, tai jos slapyvardis, kuriuo ji duoda žinią visiems, kad ji yra kitokia nei visi .Ši herojė yra visiška priešingybė mokinių, kurie mokosi Mikos vidurinėje.Avykusi į naują mokyklą, ji elgiasi laisvai, jai nerūpi kitų nuomonė. Ir svarbiausia – visiems tai patinka, dauguma net ima sekti jos pavyzdžiu. Bet viskas laikinai. Po didžiulės klaidos Žvaigždei pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis. Žmonės jos ima nekęsti. Bet Žvaigždei tai visai nesvarbu, nes šalia ji turi žmogų, kuriuo gali pasitikėti.

            Antrasis pagrindinis knygos veikėjas – Leo. Autorius jį vaizduoja, kaip „Normalų“ paauglį. Tokį, kuris stengiasi įsilieti į minią, nesireikšti, neišsiskirti. Jis yra normalumo įsikūnijimas. Mane itin sužavėjo autoriaus mintis suvesti šiuos du, visiškai skirtingus jaunuolius ir pabrėžti jų skirtumus. Kai Leo sutinka Žvaigždę, jis nori būti su ja, būti panašiu į ją, tačiau pajutęs, kad žmonės kitaip į jį ima žiūrėti, kreipti dėmesį, jis išsigąsta. Turbūt dėl to Leo nusprendžia padaryti Žvaigždę tokia, kaip jis – normalia paaugle.

            Kūrinio pasakotojas – pats Leo. Manau, kad tai kūriniui suteikia daugiau originalumo, nes mes tokiu būdu galime suprasti ką jaučia pats veikėjas, nes skaitant sutinkame jo mintis, nuomones. Iš jo minčių ir suprantame, kaip jis jaučiasi pamatęs Žveigždę, kad ji jam patinka. Manau, kad jeigu pasakotojas būtų pašalinis asmuo, ne istorijos veikėjas – kūrinys nepadarytų tokio dižiulio įspūdžio, kokį man padarė dabar.

            Kūrinys „Žvaigždė“ yra ta knyga, kurią tikrai galiu rekomenduoti visiems. Ji lengvai skaitosi, yra kitokio, išskirtinio siužeto. Vos paėmusi ją į rankas supratau, kad tai kažkas naujo. Knyga labai šviesi, šilta bei netgi gaivi.

Šis kūrinys man paliko neišdildomą įspūdį. Jeigu manęs kas nors paklaustų, kokią knygą siūlyčiau paskaityti jaunimui – nedvejodama atsakyčiau, kad tai Jerry Spinneli „ Žvaigždė“. Iš tiesų, manau, kad kūrinys labiau tiktų jaunesniems nei 16 metų paaugliams.

Knyga sulaukė tokio didelio populiarumo, kad autorius prisivertė parašyti jos tęsinį. "Love, stargirl" Vadinasi antroji knyga, kuri Lietuvoje, deja, nėra išleista. Norintiems ją perskaityti - siūlau susirasti anglišką versiją internete. :) Jeigu nerandate - rašykite komentaruose - padėsiu.

Skaitytojų nuomonės:

Tikrai nereali knyga. Ji paliko man gerą įspūdį, todėl rekomenduoju paskaityti visiems. Galiu pasakyti, kad ta Žvaigždė padarė man įtakos: kai skaičiau šia knygą, visada buvau geros nuotaikos, be to, per Kalėdas (pasekiau Žvaigždės pavyzdžiu) išmėtysiu į pašto dėžutes anoniminius atvirukus, juk taip gera gauti atviruką. Tikrai nuostabi knyga.


Laabai patiko. ;) Tikrai verta paskaityti savęs dar neatradusioms asmenybėms. Po šios knygos išmoksit, kas yra originalumas ir jog nereikia būti tokiai pat, kaip visi, kad tik būtum priimtas į bendruomenę. Reikia būti savimi. :)

Knyga nuostabi, as ja perskaiciau gal koki 20 kartu, tikrai patarciau perskaityti sia knyga romanu megejams, nes ji atitiktu kiekvieno pageidavima. Ir patarimams naujokams, jus nespreskite apie knyga is virsialiu, o apie jos turini, nes virselis nepasako to, ka pasako kurinys...
Man labai patiko. Nepakartojama knyga. Skačiau ne vieną kartą. Patariu perskaityti kiekvienam. Knyga plona, tad susidorosite per kelias valandas. Joje slypi kažkas užburiančio, todėl sunku padėti į šalį. Tai sunku apsakyti žodžiais.
Prieš skaitant šią knygą maniau, kad tai bus eilinė knyga apie pasipūtusią merginą (kuri, be abejo, yra turtinga ir madingai rengiasi). Tačiau kai perskaičiau supratau, kad net ir po neįpatinga įšore slypi nuostabus vidinis pasaulis. Ir nesvarbu, ar tavo vardas Žvaigždė.

3 komentarai:

dkjvkdhaj rašė...

Būtent šį kartą iš bibliotekos buvau parsinešusi šią knygą. Ir ką galiu pasakyti, man patiko.
Nepavadinčiau jos geriausia iš skaitytų, bet viena iš geriausių taip. :)
Beje, šauniai ją aprašei! :)
P.s. Išjunk " Įrodykite,kad nesate robotas" ;D Ačiū.

Anonimiškas rašė...

Kokia knygos tema?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Temos: draugystė, stereotipiškas požiūris į paauglius, patyčios, nepritapimas visuomenėje, kitokie žmonės, išskirtinumas