2013 m. balandžio 17 d., trečiadienis

Melvin Burgess "Nikas Deinas"



Melvin Burgess yra ko gero žinomiausias rašytojas paaugliams Lietuvoje. Visi yra skaitę bent vieną jo kūrinį, žino šią pavardę ir bent kartą pritaiko autorių pavardę, situacijose, kai kalbama apie knygas... Dauguma žmonių pamini tik pavadinimą, na, o šį  autorių visi kuo puikiausiai prisimena. Pliusas jam! Tai jau nebe pirma šio autoriaus knyga, kurią aprašiau. Ir tikrai ne paskutinė... Šį kartą pristatau jums knygos, kuri kuo puikiausiai tinka ir vaikinams, aprašymą.

Tai istorija apie vaikiną, kuris staigiai neteko mamos. Gyvenimas pasisuka kita kryptimi. Jam tenka kraustytis į berniukų internatą, iš kurio visi stengiasi pabėgti... Nikas naujuose namuose susidūrė su smurtu, peštynėmis, patyčiomis ir kitais, bjauriais dalykais. Vaikinas paguodą rado pas vieną iš darbuotojų kabinete, kur buvo lepinamas daiktais, kurių paprastai internato berniukai negaudavo... Jam tereikėdavo gražiai elgtis ir netrukus būdavo nusiųstas tiesiai į Krilo kabinetą. Deja, netrukus išaiškėja Krilo kėslai. Jis - vaikinų prievartautojas, mokantis priversti mokinius tylėti ir leisti jo išnaudojamiems. Nikas negalėjo susitaikyti su tokiu likimu. Patyręs didžiulę gyvenimo traumą jis nebeištveria ir ieško būdų pabėgti... Deja, laisvėje ne ką geriau nei internate, o ir pamiršti iškrypėlio veido tiesiog nebeįmanoma...

Nikas - jautrus, bet narsus ir drąsus vaikinas. Jis neišsigąsta, sužinojęs apie internatą. Vaikinas buvo labai gudrus, nors mokytis tokioje įstaigoje visai nesinorėjo, vaikinas sumaniai galvojo apie artimą ateitį ir sprendė dėl savo likimo. Ryžto vaikinui taip pat netrūko.

Tai labai savitas Melvin Burgess kūrinys. Gali atsirasti ne vienas kritikas, drįstantis teigti, jog tai per daug žiaurus ir negailestingas kūrinys paaugliams. Deja, sulaukėme tinkamo amžiaus, kada žinome, jog pasaulis ne toks gražus, kokiu mes jį laikėme. Kokie dalykai asocijuojasi man, pagalvojus apie šią knygą? Pilka spalva, niūrus oras ir didžiulės internato tvoros. Šie dalykai išnyra prieš akis vos pagalvojus apie "Niką Deiną".

Kodėl parašiau, jog ši knyga puikiai tinka vaikinams? Neišsigąskite,vaikinai,  šiame puslapyje yra tikrai ne viena knyga tinkama ir jums :* Tiesiog ši, galbūt labiau nei kitos, labiau priimtina vaikinams, nes tai knyga būtent apie vaikiną, smurtą, peštynes, romantiką, bei nešvarų verslą... Manau, kad jums patiks ;)

Šią knygą rekomenduoju ne tik vaikinams, bet ir merginoms, norinčioms rimto, bet gruboko kūrinio. Deja,toms, kurios tikisi romantikos ir pikantiškų dalykėlių, siūlau net neimti į rankas šios knygos, nes šių dalykų čia yra mažiausiai...

Mano nuomonė:

Knyga iš tiesų pasirodė šokiruojanti, sukrečianti, net nemaloni. Skaičiau užgniaužusi kvapą. Labai patiko tai, jog autorius sugebėjo išlaikyti intrigą iki pat pabaigos, kad sudarė sąlygas, dėl kurių viskas galėjo vėl tapti gerai, bet deja, jomis pasinaudoti nepavyko.... Knygoje aprašytas ne vienas veikėjas, nes pasakojama trečiuoju asmeniu (kaip ir mano istorijoje :>), tad visi veikėjai siejasi tarpusavyje. Manau, kad tai labai labai geras sprendimas, nes kiti veikėjai ir nulėmė Niko likimą. Buvo iš tiesų įdomu skaityti akimirkas, kuriose Nikas nedalyvavo, atrodė, kad viskas bus gerai, blogi laikai praėjo, bet... Beje, būtent ši knyga ir paskatino mane rašyti istoriją "Vienintelė tokia" trečiuoju asmeniu... Tikiuosi, kad tai dar vienas faktas, lemiantis jūsų apsisprendimą: skaityti, ar ne?

Skaitytojų nuomonės:

Tobula knyga! ko gero įdomiausia knyga iš visu Burgesso knygų. tikrai rekomenduoju visiem perskaityti. Ji tiesiog įtraukia....negalėjau nuo jos atitraukti akių, perskaičiau vos per viena vakarą.

Perskaičiau. Ir ką galiu pasakyti... na, bijau baisiai čia išsiskirti, tačiau nesakysiu, kad buvo "liux", "nereali" ar kažkas panašaus. 
Na, šiaip ar taip, knyga tikrai neeilinė, tenka pripažinti. Tačiau kažkuo įspūdinga, baisiai nepakartojama nepavadinčiau. Melvin Burgess pats mano akyse užsikėlęs kartelę šiek tiek aukščiau. Iš esmės, maždaug iki vidurio viskas tikrai dėjosi įspūdingai ir daugmaž sunkiai nuspėjamai, tačiau toliau pasidarė kažkaip vangoka, nelabai pagavau kampą, kaip jis ten prisitrynė taip lengvai prie tų visų gavinių ir panašiai....
Na, bet tikrai nesigailiu, kad perskaičiau. 
Ir jei kam nors dar kyla abejonių, tai nedvejokit, abejoju, kad nusivilsit.


Dieve mano, nuostabi knyga. Skaičiau įsikniaubusi ir iš akių bijojau ją paleisti... Tokia įtraukianti nuo pat pačių pirmųjų puslapių... Fantastika ;s 5/5 * Superinė!!

Skaičiau tiek aš tiek keli draugai. Knyga nereali. Man viso skaitymo metu Tesiog kažkas gerklei buvo įstrigę, kelis kart net verkiau, lb lb patiko. Pati geriausia knyga kokia tik esu skaičius gyvenime ( o jų buvo tikrai lb daug) Nežinau net kaip pasakyt, Biski nusivyliau pabaiga,lb norėjau atpildo ,bet gaila nieko taip ir nesulaukiau, todėl tikrai lb patariu kitiem ja paskaityti, žiauriai žiauriai žiauriai patiko!!!


O ką apie šią knygą manote jūs?

(Pažymėkite jusm tinkančią reakciją ir pakomentuokite)



Gabyx2


Nepamirškite spausti like ant Facebook puslapio, esančio čia:

2 komentarai:

meifi rašė...

Pritariu knyga tikrai nuostabi buvo vietų kur net vos neapsiverkiau. Knyga giliai įsirėžė į širdį. Iš tiesų aš ją pasiėmiau šeip galvojau paskaitysiu ir viskas nes aprašymas nelabai sudomino. Tad ši knyga pateko į mano mėgstamiauisių knygų topą nors jame daugiausiai fantastikos.

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Turiu kiek pataisyti tave:
Šioje knygoje nėra fantastikos, tiesiog istorija yra išgalvota, bet tokie dalykai iš tiesų vyksta. Ši knyga aprašo maždaug 90- tuosius metus, kada ši problema nebuvo tokia išsivysčiusi, bet kuo toliau, ypač dabar, labai daugėja tokių atvejų. ;)

O knyga nuostabi, sutinku. Labai daug įtampos ir nerimo, sukėlė įvairius jausmus