2013 m. balandžio 9 d., antradienis

Lauren Oliver "Delirium. Meilės karštinė"


Dar vienas bestseleris, prilygstantis kūriniams, kaip "Saulėlydžio" saga, "Bado žaidynių" trilogija, "16 mėnulių" ir kitoms, šiuo metu itin populiarioms knygoms. Lauren Oliver kuo toliau, tuo labiau vis garsėja savo išskirtiniais kūriniais. Jau esu aprašiusi vieną iš jų - "Kai aš žuvau". Šį kartą kiek kitokia meilės (?) istorija. Kodėl su klaustuku? Nes visose knygose aprašoma pagrindinė vertybė - meilė. O kas atsitiktų, jei meilė būtų uždrausta?


Istorija pasakoja apie laikus, kai meilė buvo liga, kurią buvo privalu išgydyti sulaukus 18 metų. Pagal istorijoje aprašytus įstatymus, kiekvienas privalėjo išsigydyti meilę. Tai padarius žmonės tapdavo bejausmiais, nes visi jausmai: neapykanta, jaudulys ir kiti, paprasčiausi jausmai, būdavo susiję su ta vienintele meile.

Lena - pagrindinė istorijos veikėja. Ji nedrąsi, kompleksuojanti dėl savo išvaizdos mergina, kuri itin laikosi įstatymų ir nekantriai laukia, kada jai bus išgydyta delirium (meilė).

Deja, istorija turi ir kitą pusę. Šalia miesto, kuriame gyvena Lena, yra įsikūrę Tyrai - nelegalų gyvenvietės. Nelegalai - tai žmonės, prijaučiantys meilei, nesugebėję jos atsisakyti. Tuometinė valdžia ne kartą bandė sunaikinti nelegalus, tačiau jiems tai nepavyksta.

Lenos gyvenimas pasikeičia, kuomet ji įžengia pro palatos, kur jai turėjo būti atliktas įvertinimas, duris. Sėdintys žmonės turėjo įvertinti ją visapusiškai - pagal tai jie būtų rinkę merginos išrinktąjį vyrą, už kurio jai tektų ištekėti iš karto po studijų koledže. Netikėtai pro duris įlekia išpaišytų karvių banda, kurią pasiuntė nelegalai. Tuo metu, Lena netikėtai išvysta vaikiną...

Istorija pakrypsta netikėta linkme. Mergina pasikeičia įvairiapusiškai. Netikėtai dar kartą sutikusi vaikiną, su juo susibendrauja ir pati nepajunta, kaip įsimyli. Lena ima nepaisyti taisyklių, meluoti tam, kad tik galėtų pabūti kartu su mylimuoju.

Deja, autorė palieka intrigą... Lekiantis laikas - didžiausias Lenos ir jos mylimojo Alekso priešas. Jiedu kartu skaičiuoja tirpstančias akimirkas iki Lenos operacijos, po kurios ši užmirštų visus savo jausmus Aleksui...

Knyga mane sužavėjo savo idėja. Skaitydama jaučiausi taip, lyg pati būčiau viską patyrusi. Kartais norėjosi šaukti, rėkti ir verkti - knyga užvaldė mano jausmus. Negalėjau patikėti, kad iš žmonių galėjo būti atimta meilė... Ėmiau dar labiau ją vertinti. Lauren Oliver - viena mėgstamiausių mano rašytojų. Jos knygas itin lengva skaityti, prisirinksite įvairiausių minčių, pajusite jausmus, kuriuos išgyvena veikėjai. "Delirium" yra vienas sėkmingiausių ir populiariausių autorės knygų. Dėl sugebėjimo taip puikiai ir įtraukiančiai rašyti, galiu teigti, kad "Delirium" viena nuostabiausių mano skaitytų fantastinių trilogijų.

Lietuvoje jau yra išleistos visos trys serijos dalys. Kiekviena iš jų sulaukė milžiniško susidomėjimo ir iki šiol knygos yra aptarinėjamos jaunimo tarpe. Esu tikra, kad kiekviena romantikė mergina tiesiog susilydys nuo tokio kūrinio, o ypač nuostabios pirmos dalies.


Dar vienas įdomus faktas: pagal  "Delirium" trilogiją gali būti sukurtas serialas. Manau būtų visai smagu pažiūrėti, ar ne? Kol kas tai dar tik gandai, nors jau yra numanytas aktorių sąrašas, kuriame įrašyta ir Emma Roberts...

Skaitytojų nuomonės:

Istorija apie tyrus, tikrus ir be galo romantiškus jausmus netikrame pasaulyje. Knygos idėja visgi primena "Bado žaidynes" ar "Insurgentę", bet nuo to ji nė kiek neprastesnė. Knygoje apstu gilių ir prasmingų minčių. Visas veiksmas prasideda įpusėjus knygai ir jau atsitraukti nuo skaitymo pasidaro sudėtinga. Pabaiga tokia, kad norisi tuoj pat po ranka turėti "Pandemonium" - antrąją "Delirium" dalį.


Na man 16 m. ir aš jau neseniai perskaičiau šią knygą kiuri man labai patiko, bet nemanau, kad jos negali skaityti jaunesni, nes ten nėra nei nieko baisaus, nei kažko dirginančio jaunesnius skaitytojus. :) Beje knyga tobula ir be trūkumų. Kada bus antra jos dalis? :)

Maloniai skaitoma knyga, perskaičiusi ją jaučiuosi gerai praleidusi laiką. Nėra kažkuo labai ypatinga, tikrai ne mano mėgstamiausių knygų viršūnėje, bet skaityti buvo smagu, ir tikrai skaitysiu ir tęsinius. Ištiesų tai džiaugiuosi, jog yra dar dvi šios knygos dalys, nes būtų neteisybė jeigu knyga būtų pasibaigusi taip, kaip pasibaigė dabar, šioje dalyje :). Jaunatviška, šauni knyga!
Tikriausiai pati įdomiausia iš mano skaitytų knygų. Na, bent jau tikrai TOP10 viršūnėse. Nežinau, kaip įmanoma viską taip tikroviškai aprašyti... Skaičiau ir jutau visus jausmus, viską, ką autorė skaitytojui norėjo perteikti... Dar niekad nesu skaičiusi tokios knygos, kad nešdavausi aš ją ir prie pietų stalo, ir naktį lovoje iki pat aušros skaitydavau. Visiems pažįstamiems rekomendavau ir nė vienas nepasigailėjo. Drąsiai galiu sakyti, skaitykit ir tikrai nenusivilsit, nes knyga tikrai jus užburs:)




Komentarų nėra: