2013 m. gegužės 6 d., pirmadienis

Veronica Roth "Divergentė"


Veronica Roth yra dar visai jauna autorė, išgarsėjusi būtent šiuo kūriniu, kuris pakerėjo ne vieno skaitytojo širdį. Knyga "Divergentė" itin lyginama su "Bado žaidynių" trilogiją. Tą girdėjome ne kartą. Bet rašant kiekvieną istoriją, būni įkvėptas kažkokio kūrinio... Šis aprašymas, kurį jums ir parašiau bus kiek platesnis. Parašysiu ne tik apie knygą, bet ir palyginsiu kūrinį su kitais (pabrėžiu kitais).

Ši knyga yra apie pasaulį, suskirstytą į penkis luomus, tikinčius skirtingais dalykais. Tokiu būdu žmonės, kurie sugalvojo šiuos luomus, nusprendė valdyti pasaulį, norėjo jį padaryti taikų. Kiekvienas žmogus, gimęs viename ar kitame luome, įvairių pagalbų padedamas gali išsirinkti luomą, kuriame jis norėtų gyventi visą savo gyvenimą. Bet deja, išsižadėjęs savo luomo - išsižadi ir savo šeimos. Nuolankiųjų luome gyveno žmonės, kurie stengėsi neišsiskirti iš minios, rūpinosi kitais, visiems padėjo. Jie buvo geraširdžiai, kurių niekas atrodo nebijotų, bet už Nuolankiųjų veidų slepiasi šis tas daugiau... Tai galima spręsti iš Beatričės, pagrindinės kūrinio veikėjos ir Nuolankiųjų atstovės... O gal...? O gal Divergentų?

Beatričė ir jos brolis Kalebas - tėvus mylintys ir gerbiantys vaikai. Jiedu gerai sutaria, mėgsta išsipasakoti, pasitiki vienas kitu. Deja, dieną, kai jie turėjo pasirinkti luomus, abu jaunuoliai suvokia, kad ne viskas buvo išpasakota... Beatričė pasirenka kitą luomą. Bebaimių.
Knygos veiksmas ir prasideda nuo tos akimirkos, kai Beatričė tampa Bebaime. Mergina nuvežama tiesiai į bebaimių būstinę, kur turėjo prasidėti treniruotės, paruošiančius jaunuolius į kiekvieną luomą. Mergina ne tik turėjo įveikti savo baimes, trūkumus. Ji turėjo kautis dėl išlikimo, nors išsiskyrė savo fizišku silpnumu, smulkiu kūnu. Bet mergina nė nesiruošė pasiduoti. Ji kovojo. Kaip? Sužinosite perskaitę knygą...

Bebaimių būstinėje Beatričė nesijaučia vieniša, palikusi tėvus ir brolį. Anaiptol. Ji susiranda draugų, vėl pasijaučia mylima ir reikalinga. Knygoje išvysite begalę draugiškų ir nelabai žmonių, kaip Kristina, Suzana, Vilas, Alas, Erikas, Ketvertas, Piteris ir kiti. Kiekvienas iš šių žmonių, taip pat ir kiti, kurių neįvardijau, labai svarbūs šiame kūrinyje.

Mano nuomonė:
Divergentė yra gražus kūrinys. Niekada nevartoju žodžio "gražus", nes jis nieko nepasako, bet šį kartą kitokio ir nerandu. Tai kūrinys apie draugystę, pagarbą, ryžtą, drąsą, laisvę ir dar daugelį kitų dalykų. "Divergentė" man patiko. Man patinka tokie kūriniai, kuriuose itin pabrėžtos vertybės, kurios turėtų būti svarbios mums visiems. Tai jautrus, šiltas, drastiškas, bet daug ką žadantis kūrinys, kurį rekomenduoju visiems žmonėms, pastebėjusiems, kad mano skonis sutampa su jūsų!

Skaitytojų nuomonės:
Knyga gana įdomi, iš ties labai lengvai skaitoma. Gal netgi per lengvai, tačiau yra ir keletas įdomesnių minčių, apie kurias būtų galima susimąstyti. Kažkiek primena „Bado žaidynes“, bet, mano nuomone, tikrai joms neprilygsta. Ir vis dėlto, negalėčiau šios knygos vertinti blogai, nors kažko lyg ir pritrūko... veikėjus lengva pamėgti, jie nėra per daug nusaldinti, kita vertus, kai kuriems žuvus jokia nuostaba ar gailestis nekilo, tarsi to ir būtų buvę galima tikėtis.
Na, toms, kurioms patinka jaunimo literatūra, manau patiks ir „Divergentė“. Ir dar, manau, kad filmas turėtų išeiti iš ties neblogas, laukiu... ;)

Man patiko, kad autorė labai gražiai supina nuotykius ir meilę, ne pasakoja tiesmukai, o jausmus ir sprendimų motyvus atskleidžia per veikėjų poelgius. Tai knyga, pilna ne tik nuotykių, bet ir temų apmąstymams. Ne tik pagrindiniai, bet ir kiti veikėjai turi ryškius charakterius (tai ir Tričės mama, tėtis, Erikas, Ketverto tėtis), o ir tą pačią situaciją dėl savo požiūrio ir charakterio visi vertina skirtingai. Knyga daugiasluoksnė, nors rodos, kad pasakojama Tričės istorija.

Taigi o dabar šiek tiek lyginimų...(Neskaičiusiems knygos nepatartina)



Panašumai į kitas knygas:

1. Galimybė pasirinkti luomą man priminė "Hario Poterio" pirmąją knygą, kur moksleiviai taip pat galėjo pasirinkti "luomą". (nežinau kaip pavadinti ;) )

2. "Divergentėje" treniruojant Bebaimius buvo rašomi pažymiai, kurie daug ką lėmė. Visai kaip "Bado žaidynėse", ar ne?

3.Tai pasakojimas apie pasaulį, kuriame vyrauja skirtingi luomai kaip ir "Bado žaidynėse" skirtingos apygardos.

4. Tričės draugo Alo mirtis primena Katnis draugės Ru mirtį.

5. Kaip ir "Delirium" bei "Bado žaidynės" taip ir ši knyga prasideda diena, kai kažkas svarbaus, lemiančio ateitį, nutinka. 

6. "Divergentė" primena "Delirium", nes abiejuose kūriniuose nėra itin griežtų valdžios apribojimų.

7. Taip pat kūrinys panašus į "Delirium", nes pasirinkus luomą, kaip ir po atliktos operacijos, tavo gyvenimas pasikeičia visapusiškai.

8. Beatričė savo tvirtumu ir sumaniu mąstymu primena Katnis Everdin.

9. Kaip ir knygoje "Sielonešė" "Divergentės" veiksmas vyksta požemiuose.

10.Taip pat knyga panaši į "Sielonešę", nes peržengus slenkstį/skardį esantį požemyje - iš jo nebeištrūksi...



Esminiai skirtumai:

Divergentė tikrai nėra kūrinys, kuris be proto panašus į kitus tokio pobūdžio. Tai labai savitas, labai jausmingas kūrinys, pabrėžiantis visai kitas vertybes. 
 "Divergentė" kitaip nei "Bado žaidynės" yra apie pasaulį, kuriame valdžia nėra jau tokia stipri ir sureikšminta. Aprašomoje knygoje nėra tokio žmogaus, kaip prezidentas Snou. Yra viena moteris, bet ji tikrai nėra tokia reikšmiga kaip Snou. Labai patiko kūrinio pabaiga, kuri tikrai nepriminė kitų. Ypač dalis, susijusi su meile ;))) Taip pat pagrindinė veikėja Beatričė yra ne tokia jau stipri kaip Katnis. Tiesą sakant, manau, kad jeigu joms tektų kovoti Bebaimių dvikovoje, Katnis netrukus nugalėtų Tričę, kuri pasižymi kitomis savybėmis. Skirtumų atrasti galima daug, bet tiesiog neverta ieškoti nei jų, nei dar kažkokių panašumų, nes neįmanoma parašyti kūrinio, kuris nė kiek neprimintų kitų. Tiesiog verta įvertinti kiekvieno autoriaus darbą ir gerbti jį už jo nuopelnus, nes parašyti knygą ir ją išleisti humanitarams reiškia tą patį, kaip tiksliukams laimėti Nobelio premiją. ;)










16 komentarų:

Eglė Zubriūtė rašė...

Dabar pareikšiu savo nuomonę. Ta moteris, kurią tu įvardinai nesvarbia antroje dalyje bus vienas iš svarbiausių asmenų. Kadangi aš skaičiau abi knygos dalis iškarto man susidarė kitas vaizdas. ;)

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

kai rašiau aprašymą buvau perskaičiusi tik 1 dalį. ;) dabar perskaičiau jau abi ir suprantu, ką turi omenyje. maniau, kad net reikėtų pataisyti šį faktą, bet paliksiu, nes kol kas aprašiau tik pirmąją dalį, kurioje ši moteris išties dar neatsiskleidė, o kai aprašysiu antrąją- būtinai išskirsiu šį faktą! ačiū už pastebėjimą!

Anonimiškas rašė...

O kodėl manai, jog Alo mirtis panaši į Ru?
1. Alas nusižudė, o Ru - nužudė.
2. Alas paskendo ar tsitrenkė į uolos, o Ru buvo perverta ieties.

Man įdomu, kodėl manai, jog tai panašios mirtys? :)

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Omeny turiu ne tai, kaip jie prarado savo gyvybę, bet tai, jog pats faktas, kad vienas iš pagrindinio veikėjo draugų žuvo... ;)

Mirtys tai taip, labai skirtingos :D

Anonimiškas rašė...

Man rodos, jog trečioji knyga vadinsis "Allegiantė" (org. "Allegiant").
Ir beje, oficialiame Divergentės Facebook puslapyje parašyta, jog 2014 metų spalį (maždaug tada, kaip ir filmas) pasirodys "Divergentės" trilogija, tik tai ši trilogijos versija bus parašyta iš Ketverto pozicijos... Jaučiu, jog Lietuvoj negreit pasirodys :D
Aš laukiu kitų knygų ir filmo, man šiap aktorių paisrinkimas labai patiko, gal tik išskyrus Alą (Aš jį įsivaizdavau tamsiaodį, panašų į Trešą iš "Bado Žaidynių"), taigi man buvo toks awkward :D

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Ačiū už pataisymą, bet kol kas dar paliksiu... Tiek to...
Dėl Ketverto knygos, manau, kad jos net ir nevers į lietuvių kalbą, nes dažnai tokios "extra" knygos nebūna verčiamos... ;/ Na, bet juk tam yra anglų knyga ;)))
Filmo tikrai laukiu, nors dar nežinau, ką manau apie pagrindinę aktorę. Kai prisimenu kokia ji buvo "The Secret Life of the American teenager" tai nelabai... Nors, bus matyt... ;) Dėl kitų manau esu patenkinta

Roberta rašė...

Knygos labai patiko, laukiu trečiosios trilogijos dalies ir, žinoma, paties filmo. Aktoriai, kurie buvo parinkti filmui: manau, kai kurie tikrai atitinka aprašymus, tačiau Ketvertą įsivaizdavau visai kitaip, taip pat ir Alą bei Edvardą. O dėl knygos, kuri (manoma) bus parašyta iš Ketverto išgyvenimų, aš labai abejoju... Juk taip ir nesulaukėme "Vidurnakčio saulės" (Saulėlydžio pagal Edvardą). Gaila.

Liūtukė rašė...

Abi ,,Divergentės" dalys patiko, man jos pasirodė įdomios, jose netrūksta veiksmo ir romantikos. Tačiau vis dėl to,,Bado žaidynių" trilogija paliko didesnį įspūdį. Nemanau, kad Divergentė - tai Bado žaidynių kopija, abi knygos panašios tuo, kad abi yra distopiniai romanai, ir Beatričė, ir Katnis - labai drąsios, sumanios, tikros kovotojos, tačiau knygos turi skirtumų, kurie jau buvo anksčiau išvardinti.
Dėl filmo - labai nusivyliau aktorių pasirinkimu, visiškai kitaip įsivaizdavau veikėjus, o ypač nepatiko aktorius, kuris vaidins Ketvertą.

Divergentė rašė...

Užtenka lyginti šitą knygą su Bado Žaidynėmis, Delirium ir dar daugybe kitų, kurios tiesiog taip pat yra apie ateitį. Tai tiesiog sutapimas. O dėl Alo ir Ru mirčių... Ketnė žymiai labiau brangino Ru, o Tričė Alą atstūmė, padavino bailiu, liepė nebesiartinti t.t Galima sakyti, vien dėl jos grubaus poelgio ir nesugebėjimo atleisti, jis nusižudė, tad nematau čia nieko bendro...
Bet šiaip knyga labai įdomi, laukiu nesulaukiu trečios dalies. Taip pat galėjo mus, skaitytojus, labiau suartinti su veikėjais. nes aš kai kuriems mirus - nė velnio neverkiau. TAČIAU, vis tiek buvau šoko būsenoj, ko paneigti negaliu.Ypač kai mirė Marlena ir Lina :'C

Anonimiškas rašė...

As tikrai labai laukiu treciosios dalies nes Dvivergentes abidvi dalys tikrai uzkerejo :) o del filmo tai as juos isivaizdavau visai kitais tik gal Ketvera panasiai :)))

Anonimiškas rašė...

Nuostabi knyga! Pati skaičiau, bet gaila nėra išversta į lietuvių kalbą trečioji dalis :[
p.s. puikiai rašai :D :))

Anonimiškas rašė...

O koks bus ketverto aktorius,nes neradau kur parasyta :)
p.s. facebook'o as neturiu tai jei parasyta ten tai gal galit parasyti i komentarus?
as ji įsivaizdavau kaip labai grazu blondina, o jus?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Paskutinis anonime, Ketvertą vaidins Theo James. Pagal tavo įsivaizdavimus jis atitinką blondiną :) Manau, kad šis aktorius tinka, nes yra labai vyriškas, atrodo ryžtingas, drąsus ir stiprus, toks koks ir yra Tobijas. :)

Anonimiškas rašė...

Aciuka :)

Niom rašė...

Skaičiau knygą. labai patiko ir ištiesų nelabai matau panašumų į kitas knygas, pač į harį poterį :)

Anonimiškas rašė...

Noriu papreištarauti:
1. "Hario Poterio" filme "luomą" išrenka magiška kepurė, o "Divergentėje" jei pasirenka patys.
2. Ketnės draugė Ru BUVO NUŽUDYTA žaidime dėl pergalės, o Alas vos nenužudė Tris, ji jam neatleido ir jis NUSIŽUDĖ. Tai du visiškai skirtingi dalykai.
3. Bebaimių būstinė nėra požemiai. ;)
4. "Divergentėje" miesto nevaldė moteris. Ją valdė nuolankieji. O Džanina tik bandė perimti valdžią.
5. Džanina "Insurgentėje" ir "Lojalioji" yra viena pagrindinių veikėjų.
6. Tris ir Ketnis fizinės ir moralinės jėgos vienodos. Tik kad Ketnis iš lanko moka šaudyt.
Na bet čia tik mano nuomonė.
Pareikščiu nuomonę ir apie knygas ir apie filmus.
Tai Divergentė man patiko labai. Pradžioje skaičiau dėl to nes mama liepė xD. Bet taip išėjo, kad man patiko ir perskaičiau ją 3-4 kartus. Patiko visi įvykiai.
Insurgentė, taip pat labai patiko. Taip pat skaičiau 3-4 kartus. Buvo dalykų kurie man perskaičius tik vieną kartą buvo visiškai nesuprantami, tačiau įsigilinus į tai ką perskaičiau tikrai buvo aišku.
O Lojalioji, tai išvis nėra kalbos. Labiausiai man patikusi dalis.
No comments...
O apie filmus tai patiko visi, tačiau kai buvau perskaičiusi knygas pakeičiau savo nuomonę ir labai stipriai. Pati pirma filmo dalis yra arčiausiai knygos įvykių. Insurgentė dar taip per vidurį. Tačiau Lojaliosios filmu labai nusivyliau, kadangi daug įvykių visiškai, papbrėdžiu VISIŠKAI nesusiję su knyga. Jeigu nebūčiau skaičiusi knygos bučiau filmo visiškai nesupratusi. Ir taip pat būčiau neįsitikinusi, jog jis labai tolimas knygai.
Štai mano nuomonė����