2013 m. liepos 13 d., šeštadienis

Cat Clarke "Pinklėse"



Cat Clarke išties buvo autorė, kuri mane tikrai nustebino ir privertė sunerimti. Jos kūrinys, kurį dabar ir aprašinėju, vis dar kirba mano mintyse ir aš vis dar galvoju "Kas čia nutiko?". Visgi nusprendžiau parašyti šiokį tokį aprašymą, tik šį kartą kalbėsiu labiau užuominomis, o ne tiksliais faktais, nes noriu, kad nusprendę paskaityti šią knygą, liktumėte nustebę kaip ir aš. ;)

Ši knyga buvo viena iš tų, apie kurių egzistavimą net nežinojau ir tuo labiau neplanavau pasiimti iš bibliotekos. Tai įvyko visai netyčia. Kai ieškojau bibliotekoje Delirium" trečiosios dalies "Requiem". Netyčia pamačiau šią knygą ir tiesiog pasiėmiau tam, kad nebūčiau veltui ėjusi į biblioteką. 
Knygos nugarėlėje galima rasti aprašymą, kuris, prieš imant knygą, manęs nė kiek nenustebino ir neprivertė jos perskaityti. Tai padariau su komentarų apie šią knygą pagalba. Juos radau puslapyje www.goodreads.com kurį jums tikrai dažnai miniu ir rekomenduoju apsilankyti jame. 

Tai knyga apie merginą, kuri vieną dieną atsibunda baltame kambaryje ir supranta, kad buvo pagrobta. Mergina nepamena kaip ten atsidūrė nei dalies savo gyvenimo. Jos pagrobėjas - jos pažįstamasis Itenas būtent ir siekia, kad mergina prisimintų viską, kas įvyko iki pagrobimo. Iš karto kyla klausimai: "Kas atsitiko?" "Ką ji padarė?" ir kiti. Mergina paklauso gražiai su ja besielgiančio pagrobėjo ir ima rašyti dienoraštį, kurio pagalba pamažu prisiminė viską, kas jai nutiko. Pamažu pagrobėjo elgesys, visa aplinka ir susidariusi situacija gali priartinti jus prie tiesos. Bent aš taip maniau. Iš dalies taip ir bus, susidarys jums daugybė baigčių versijų, bet ko gero nei viena nebus arti tiesos.
 Iš tiesų aš nesu dienoraščių - knygų mėgėja, bet šis variantas man tikrai tiko, nes beveik nesijautė, jog tai dienoraštis, buvo ir daugybė kitų elementų, padedančių įveikti šią problemą.


Greisė, pagrindinė veikėja, pamažu prisimena savo draugę Selę bei įvykį, pakeitusį draugės gyvenimą. Prisimena, kaip susipažino su pačiu nuostabiausiu vaikinu Netu ir kas juodu siejo. Prisiminė ir savo mamą, kuri, jos manymu, neskyrė jai pakankamai dėmesio. Būtent šie žmonės buvo labiausiai susiję su jos gyvenimu ir tuo, kaip viskas klostėsi kūrinyje.

Greisė buvo viena iš tų paauglių, kuri mėgo išgerti, šėlti su draugais, dalyvauti vakarėliuose, neklausyti mamos, mėgautis vienos nakties nuotykiais. Jai atrodė, kad ji buvo likimo nuskriausta mergina, todėl ji rado būdą žaloti save. Knygoje išties sunku pastebėti tai, bet iš tiesų ji ir buvo savo problemų priežastis (neskaitant kelių paminėtų). Ji kaltino savo draugę, neva ši buvo per didelė "skaistuolė", ji nematė, kas vyko tiesiai prieš jos akis, ji net nesistengė pakeisti santykių su mama.

Bet apie ką ši knyga yra iš tiesų? Man toks klausimas kilo ne kartą. Ar tai knyga apie pagrobimą ar tai merginos gyvenimo istorija? Labai svarbus knygos veikėjas Itenas, kurio svarba nustebins jus visus, ir norėjo, kad Greisė prisimintų savo istoriją ir mums, skaitytojams, atrodė, kad tai padariusi Greisė galės ištrūkti į laisvę. Taip ir nutko. Šis sakinys pasako visiškai nieko. Nebijokite, jis tikrai neatskleidžia tikrosios knygos baigties, nors perfrazavus galima atspėti. ;)

Knyga labai lengvai skaitosi. Vėlgi ją perskaičiau per dvi dienas. Ne tik dėl to, kad ji buvo gan lengva, bet ir dėl jos įdomumo, intrigų. Tai išties gražus romanas apie paauglišką meilę, draugystę, paauglystę. 

Gal šis aprašymas ir kupinas "keistenybių" ir nėra labai suprantamas, bet patikėkite, jį išties sunku rašyti. Tik perskaitę knygą suprasite kodėl. Mano nuomone tai yra knyga, kurią turėtumėte perskaityti. Tai visai kitoks kūrinys nei visi, kuriuos aprašinėjau. Vien savo kompozicija ir autorės sąmoningumu. Pabandykite tokio stiliaus kūrinį, liksite ne tik sužavėti, bet ir nustebinti. 





2 komentarai:

Unknown rašė...

LABAI NORECIAU JOG BUTU ANTRA DALIS si knyga man labai patiko ir kaip ja baigiau skaityti (as to net nepamaciau) pradejau verkt nes norisi antros dalies

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Deimante, deja, antros dalies šiai knygai nebus, bet yra daugybė kitų autorės knygų, kaip kad šiame bloge aprašyta "A kiss in the dark" arba 2015 metų pavasarį atsiras "Torn" :)