2013 m. liepos 20 d., šeštadienis

Vaiva Rykšaitė "Kostiumų drama"



Šią knygą laimėjau prieš kelis mėnesius www.100knygu.lt/issukis Deja, kad ir kaip jos norėjau, tik dabar teko galimybė iš tiesų ją perskaityti. Tai nuostabios ir jaunatviškos autorės Vaivor Rykšaitės knyga. Nuo pat pirmos akimirkos, kai žurnale "Panelė" perskaičiau interviu su šia mergina, panorau perskaityti šią knygą.

"Kostiumų drama" yra labai kontrastinga knyga šiame bloge. Ji visiškai kitokia nei kitos knygos. Ne tik, kad Lietuviška, bet ir skiriasi savo stiliumi. Tai pasakojimas apie mergina vardu Lėja, kuri nusprendė emigruoti ir ieškoti laimės svetur.

Autorė Lėją sukūrė kaip labai drąsią, ryžtingą, ironišką ir laimės ieškančią merginą.  Nežinojusi kur apistos, kur dirbs, ką veiks, mergina nusprendė emigruoti į Londoną. Ten ji patyrė tikrai ne vieną nuopolį, padarė ne vieną klaidą, ne vieną kvailą sprendimą. Tai yra savotiškas emigrantės iš Lietuvos dienoraštis, raginantis žmones tiesiog likti Lietuvoje, nors taip pat ją kritikuojantis.

Šiame "dienoraštyje" jūs rasite aprašytus ko gero pačius netikėčiausius įvykius. Pagrindinį Lėjos pragyvenimo šaltinį, jos revoliucionierių gaują, netikėtą, bet labai klaidingą posūkį, dėl ko aš esu itin nusivylusi. Pati autorė Vaiva Rykšaitė rašė, jog knyga paremta tikromis žmonių, arba jos pačios istorijomis. Sunku patikėti, kad kas nors galėtų taip žemai smukti, bet... :)

Manau, kad šią knygą mylės tie, kurie beprotiškai myli Lietuvą ir tikrai nesiruošia emigruoti. Ši knyga atskleidžia visas blogybes, kokios gali atsitikti būnant užsienyje. Tiems, kurie mėgsta ironiškumą, nemažą humoro efektą bei tokį "aštrų" stilių, rekomenduoju šią knygą paskaityti. Pastaruoju metu gan dažnai išgirstu dalykus, kurie galbūt man net nešautų į galvą. Ši knyga parodė tikrai daug naujų dalykų apie kuriuos anksčiau nebūčiau pagalvojusi.

Knyga suskirstyta trumpučiais skyreliais, tad jeigu jūs kaip ir aš laukiate, rodos, nesibaigiančio skyriaus pabaigos norėdami padėti knygą ir užsiimti kažkuo kitu, būkite ramūs, nes ši knyga jums bus pats tas.

Ši knyga yra tikrai neblogai vertinama pačių Lietuvių. Rasite ne vieną komentarą internete, taip pat po šiuo aprašymu. Matyt išties Lietuviams reikia būtent tokių knygų, pašiepiančių, ironiškų ir paprastų.

Turbūt daugeliui kyla klausimas, kokio amžiaus geriausia būtų skaityti šią knygą? Man ir pačiai taip buvo. Na, turiu pasakyti, jog tai yra knyga suaugusiems, bet labiau jaunimui. Rekomenduočiau nuo 17 metų, nes tokio amžiaus žmonės jau ima domėtis emigravimu, studijomis užsienyje. Ši knyga parodys, kad gyvenimas ne visada būna rožėm klotas. Jaunesniems, kurie net ir jaučiasi suaugusiais, nelabai rekomenduoju, nes knyga yra gan grubi ir šis rašymo stilius ne visiems gali būti suprantamas, be to, reikia būti kažkiek apsiskaičiusiam dėl kai kurių klausimų.

Labai rekomenduoju kaip nors susirasti straipsnį "Panelės" žurnale. Tai buvo vienas iš žiemos mėnesių žurnalų. Taip susipažinsite su autore, sužinosite kaip buvo kuriamas šis viršelis.

Skaitytojų nuomonės:

Nesu lietuviškos literatūros gerbėja, tačiau šią knygą, kažkaip netikėtai pakliuvusią man į rankas, perskaičiau. Ir nepasigailėjau. Ironiška ir įtraukianti. Tačiau tuo pat metu ir gana skausminga, nes joje atskleidžiamas tas didžiulis žmogaus nežinojimas kuo būti, kuo tapti ir ką daryti su savo gyvenimu...

abai rekomenduoju perskaityt. įdomiu kampu papasakota emigrantės istorija, charizmatiški personažai. Didžiojo Plano idėja kiek primena Kovos klubą. Idėjiškai stipri knyga. išlaiko intrigą iki pat pabaigos, nė nenutuoki kaip gali tokia istorija baigtis.

Tikrai puiki knyga, verta dėmesio. Rekomenduoju. Tikrai nepasigailėsit. :) įtampa išlaikoma. Beje, yra nemažai angliškų frazių, tačiau tai negadina bendro vaizdo :)


Komentarų nėra: