2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

Alessandro D'Avenia "Balta kaip pienas, raudona kaip kraujas"



Ieškodama šiek tiek informacijos apie autorių, sužinojau, jog jis Italas. Turbūt tai gali pasirodyti visai nereikšminga detalė, bet kai pagalvoji, prisimeni, jog būtent Italai sukūrė Lietuvoje itin populiarų ir mėgiamą kūrinį "Trys metrai virš dangaus". Galima laisvai teigti, jog Italai yra nepataisomi romantikai ir jų kūriniuose tik to ir sulauksime. "Balta kaip pienas, raudona kaip kraujas" - ne išimtis. Tai viena populiariausių knygų jaunimui šiuo metu, kurią ir aš pagaliau perskaičiau.

"Balta kaip pienas, raudona kaip kraujas" pavadinimas, kuris sukelia daugybę minčių. Tik skaitydamas knygą pamažu gali suvokti ką iš tiesų reiškia šie žodžiai. Tai pasakojimas vaikino Leo lūpomis apie merginą, kurią jis pamilo net nepažinodamas jos. Tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Būtent pavadinimas ją ir apibūdina. Beatričė turėjo neapsakomus raudonus plaukus, kuriuos Leo ir pamilo, ryškias žalias akis. Bet pavadinime minima ir balta spalva. Ta, kurios Leo visuomet bijojo. Balta jam buvo lyg nebūtis, lyg mirtis. Deja balta spalva apibūdina Beatričės ligą - leukemiją.

Šioje knygoje yra aprašyta meilės istorija. Deja, nemažai puslapių versite tol, kol pagaliau Beatričė susipažins su vaikinu, mylinčiu ją, sužinos apie jo jausmus jai.  Tai vis per Leo kuklumą... Vaikinas buvo tikrai nuoširdus ir rūpestingas. Jis nepabūgo mylimosios ligos, Beatričė nors ir nusilpo, jai nuslinko gražieji plaukai, Leo ją prisiminė tokią, kokia ji buvo. Vaikinas nesigailėjo nė vienos akimirkos Beatričės kambaryje  - ten jis praleido daugybę laiko.

Norint apibūdinti Leo, galima naudoti daugybę būdvardžių: rūpestingas, romantiškas, draugiškas, nuoširdus, kuklus, jautrus, jausmingas, svajingas... Leo yra kiekvienos merginos idealas. Bet deja vaikinas kovojo pats su savimi. Jam buvo itin sunku prisiversti susipažinti su mergina, kurią jis mylėjo, vaikinas vis stengėsi atrasti gyvenimo prasmę, svajonę.  Šioje knygoje rasite tikrai daug minčių, filosofinių pamąstymų apie gyvenimą. Taip, kad nusiteikite rimtam skaitymui, nes reikės įsigilinti kone į kiekvieną sakinį.

Dar viena pagrindinė veikėja šiame kūrinyje - Leo geriausia draugė Silvija. Jaunuoliai kartu darydavo viską: leisdavo laiką, mokydavosi, išsipasakodavo vienas kitam. Nors Leo ir turėjo draugą vaikiną, jis nebuvo toks nuostabus, kaip Silvija. Ši mergina labai svarbi šiame kūrinyje. Ji itin rūpinosi Leo ne veltui. Ji jautė šiltus jausmus jam.

Ši knyga yra apie draugystę, meilę, gyvenimo prasmės ieškojimą, svajones, meilę, mirtį. Atkreipiau dėmesį, kad nemaža dalis jūsų itin mėgsta knygas, susijusias su vėžiu. Tai itin skaudi tema, palietusi, ko gero, ne vieną iš mūsų. Rodos, norėtųsi bėgti kuo toliau nuo šios temos, bet ne, tokios knygos traukia kiekvieną iš mūsų. Manau, kad kiekvieną kartą skaitant tokią knygą, mes laukiame knygos pabaigos su viltimi, kad vienas ar tai kitas veikėjas pasveiks ir liks gyvas. Deja, taip būna retai. Norėčiau pasakyti, kad net jeigu knygose to nerandate, žinokite, kad daugybė žmonių išsigydė šią klastingą ligą. Tad niekada nepraraskite vilties ir nenuleiskite rankų.

Ta proga, kad jūs taip mėgstate tokio tipo knygas, duodu jums sąrašą knygų, kurios yra susijusios su vienomis ar kitomis ligomis.

Jodi Piccoult "Mano sesers globėjas"
John Green "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos"
Jenny Downham "Kol dar gyva"
Rosie Rushton "Aš neskęstu, tik mojuoju"
Erich Maria Remarque "Trys draugai"
Laurie Halse Anderson "Žiemos mergaitės"

Mano nuomonė apie šią knygą:
Tiesą sakant gal liksite nustebę, bet nerašysiu, kad knyga buvo puiki, nes ji man tokia nepasirodė. Kadangi dabar parašysiu savo nuomonę, jos tikrai nebūtina klausyti, kiekvienas turi savitą skonį knygoms.
Pirmiausia pagrindinis veikėjas Leo man pasirodė per daug mergiotiškas. Keista tai rašyti, žinant, kad šią knygą parašė vyras. Leo sukurtas kaip besąlygiškas romantikas, turintis geriausią draugę merginą, įsimylėjęs merginą tik iš jos išvaizdos, mėgstantis svajoti, filosofuoti. Deja, tokių tobulų vaikinų praktiškai nerasite
Antras dalykas, kurį jau ir minėjau - faktas, kad Leo pamilo merginą tik dėl jos išvaizdos. Meilė iš primo žvilgsnio yra tikrai netinkamas pamokymas jaunimui. Iš pirmo žvilgsnio gali justi tik simpatiją, o meilė ateina tik pamažu, pažinant tą žmogų. Taip, kad šis autoriau nuosprendis mane keik nuvylė.
Trečias dalykas - knyga yra tikrai nuspėjama. Tiesiog skaitai ir supranti, kaip viskas baigsis. Tiesiog norisi skaityti toliau, pajusti, kaip artėji prie tavo teisingų spėjimų. Labai daug tokių knygų yra, kurios būna nuspėjamos. Tiesiog nemažai tokių turi įvairiausių nenuspėjamų vingių, vedančių prie pabaigos. Ši knyga yra itin tipiška ir nuspėjama.


Skaitytojų nuomonės:

Nepakartojama. Drąsiai galiu sakyti, kad tai mėgstamiausia mano knyga, perskaičiau pasiemus iš bibliotekos, bet tokią noriu ir nusispirkti. Labai pritraukia ir negali nuo jos atsiplėšti, nes mintys sukasi tik apie knygą kas bus toliau, kaip baigsis. Ji nėra nuspėjama, nebuvo neįdomių vietų, mintys labai protingos, tokios, kad jas norisi užsirašyti ir nepamiršti. Labai jausminga, atrodo jog viską išgyveni su herojais, privertė išspausti ašarą.

Ką tik perskaičiau ir manau labai jau egoistiška knyga. 
viskas sukasi apie Leo. jis galvoja tik apie save, kaip kitų bėdos palies jį, man nepatiko jo aprašymas. sprendžiant pagal išvaizdą tikriausiai nieko ten iš jo gero. 
kur jūs čia randat šilumą, aš nesuprantu? man knyga pasirodė "depresyvna" ir tiek..


Labai, labai nuostabi knyga. Labai prasmingos, gilios ir nuostabios knygos mintys. Labai nuostabiai išreikšti jausmai, puikus svajonių prasminimas ir tikslo siekimo skatinimas. Kiekvienas sakinys vertė labiau vertinti gyvenimą, suprasti jo svarbą bei mylėti artimuosius. Šioje knygoje išreikšti jausmai yra nuostabiausias knygos aspektas. Knygos tikrumas ir nuoširdumas vertė keistis. :) Manau tai vadinama šedevru. :)))

Labai stipri knyga. Psichologiškai. Daug pamoko ir... Na, neturiu žodžių tam jausmui apsakyti. Negaliu sakyti sušildo, nes tai kur kas daugiau. Toks nuostabus jausmas aplanko perskaičius knygą, šiurpuliukai laksto po kūną, tai tiesiog nuostabu. 

Ieškant žodžių knygai apibūdinti neužtenka vien "nuostabi" reikia pridėti: nepakartojama, suminkštinanti širdį, 

Kiekviena eilutė vertė vis labiau įsimylėti gyvenimą, kiekviena miela autoriaus mintis pasakyta Leo žodžiais vertė virpėti sielą. Visi toje knygoje sutalpinti jausmai, skaitant išsiveržė iš juodų spausdintų raidžių ir užliejo mane... Iš tiesų labai sunku aiškiai papasakoti kaip ji man patiko ir kokį įspūdį paliko.... Tik noriu pasakyti, jog tai tikrai nebanali jauno žmogaus bėdas atskleidžianti istorija. Aiškiai skaitant jauti kaip žmogus bręsta savo mąstysena, kaip jo mintys gilėja, jis pradeda vertinti tai, ką turi, vertinti gyvenimą(tuomet kai pamato, kaip kitas jį praranda), Kaip pradeda suvokti kas yra Meilė. Meilė raudona, tačiau žmogus, kurį tu iš tiesų myli nebūtinai turi būti tokios pat spalvos. 
"Tam, kuris laukia, nutinka lauktas dalykas, o tam, kuris tikisi, nutinka tai, ko nesitikėjo." Ši trumpa citata apibūdina Leo gyvenimą, išties netikėtą.




O ką apie šią knygą manote jūs?
(pažymėkite jums tinkančią reakciją ir pakomentuokite)

Gabyx2

1 komentaras:

klinika rašė...

Gal turite sarasa kokios populiariausios knygos yra 2014 metais? :)