2013 m. gruodžio 20 d., penktadienis

Jodi Picoult "Susitarimas"



Gruodžio mėnesis man - skaitymo mėnesis. Po kelių mėnesių pertraukos vėl "užsikabinau" ties šiuo dalyku ir šį mėnesį rašau Jums trečiąjį aprašymą. Kaip jau kažkur minėjau, mano knygų iššūkyje buvo likusios vos dvi knygos. Jos abi parašytos Jodi Picoult. Būtent su šia knyga, su "Susitarimu" aš ir baigiu savo 2013 metų knygų iššūkį.

Manau, jog autorės pristatinėti jums nereikia. Jeigu jos nežinote knygos "Mano sesers globėjas" dėka, tai tikrai susipažinote su ja mano aprašymų dėka. Jų čia buvo ne vienas.Šį aprašymą yra iš tiesų kaip niekad sunku rašyti. Mano galvoje šiuo metu yra labai daug minčių ir labai sunku sudėlioti viską į vietas.

"Susitarimas" yra kūrinys, atskleidžiantis daugybę problemų. Tai galime pasakyti apie visus autorės kūrinius. Šioje knygoje yra pasakojama apie dvi šeimas, draugus, kurių draugystė labai netikėtai nutrūko. Džeimso ir Gustės sūnaus Kriso ir Maiklo bei Melanės dukros Emilės draugyste. Nuo pat kūdikystės Krisas ir Emilė buvo draugai, vėliau įsimylėjeliai, o galiausiai juos siejo tik tai, jog Krisas buvo apkaltintas merginos nužudymu. Būtent nuo šio įvykio ir prasidėjo pats kūrinys, kuriame nuo pat pradžios iki pat pabaigos buvo aiškinamasi: "Tai kas gi iš tiesų nutiko?".

Krisas nesutiko su jam mestais kaltinimais. Tuo labiau jo artimieji. Vaikinas gynėsi, sakydamas, jog tai turėjo būti dviguba savižudybė, jog ir jis turėjo būti negyvas. Deja, policijos pareigūnai, atvykę į įvykio vietą rado negyvą merginą ir vaikiną, rankose laikiusį pistoletą. Kaip galima tikėti kitaip? Nedaug žmonių tikėjo Krisu. Juos buvo galima suskaičiuoti ant rankos pirštų. Net pats advokatas nesiruošė gilintis į tai, kas iš tikrųjų atsitiko. Jam terūpėjo pergalė teisme ir jis padarė didžiulę klaidą neišklausydamas vaikino.

Per savo aštuonioliktąjį gimtadienį, Krisas buvo išvežtas į valstijos kalėjimą net nespėjus paragauti mamos pagaminto pyrago. Tuomet visiems ėmė aiškėti: vaikino gyvenimas sugriautas. Gustė ir Džeimsas sužinojo, jog vaikinas nebus paleistas iki pat teismo, kuris turėjo įvykti daugiau nei po septynių mėnesių. Niekam nerūpėjo tai, jog vaikinas galėjo būti nekaltas. Visi įrodymai rodė kitaip ir tik jo advokatas Džonatanas ryžosi pakeisti visų nuomonę, rinkdamas informaciją.

Daugiau detalių, kas atsitiks kūrinyje, neatskleisiu. Geriau paminėsiu dalykus, kuriuos būtų įdomu ir svarbu sužinoti, suprasti apie šį kūrinį.

Autorė kaip ir kituose savo kūriniuose puikiai sumaišė dabartį ir ateitį. Nepamiršdami realybės ir dabarties, galėjome puikiai susipažinti su laikais, nuo ko viskas prasidėjo ir pabandyti suprasti, kodėl viskas pasibaigė.

Labiausiai man norėjosi sužinoti, kas atsitiko merginai? Kodėl ji nusprendė nusižudyti ir ar tikrai taip buvo. Šiame kūrinyje įpinta jaunuolių meilės istorija, dėl to ir manau, kad jaunimui šis kūrinys tikrai patiks. Manau, kad savižudybės tema jaunimui yra labai aktuali ir galbūt paskaitę šį kūrinį suprasite, kad tiesiog negalima laikyti visko savyje, būtina kam nors prasitarti nes kitaip galimos dvi baigtys: arba jūs mirsite, arba atsidursite toje vietoje, kai galėjote išgelbėti kitą žmogų, bet jums tai nepavyko ir jūs dėl to būsite nuteisti.

Kūrinio pabaiga mane pribloškė. Tai dar kartą parodo, jog niekada nereikia prarasti vilties, nes visuomet yra išeitis, visuomet yra šviesa tunelio gale.

Aptarinėti veikėjus yra labai sunkus darbas, ypač kai jų tiek daug. Manau, jog šiame kūrinyje kiekvienas iš jūsų turėtumėte susidaryti nuomonę apie kiekvieną veikėją.

Autorė, rašydama šį kūrinį, norėjo parodyti, kad tik tiesa gali išgelbėti. Nepaaiškinsiu šios minties, nes kitaip nebus įdomumo skaityti. Taip pat Jodi Picoult pabrėžia, jog privalu išsipasakoti.

Manau, kad šis kūrinys patiks ir "Kita širdis", ir "Devyniolika minučių" knygų gerbėjams, kurios parašytos taip pat Jodi Picoult ir kurių aprašymus galite rasti šiame bloge. Kūrinys susijęs su teisėsauga, bet tuo pačiu labai daug žmogiškų jausmų, psichologinių paaiškinimų, kuriuos tikrai pravartu paskaityti. Nors manau, kad turiu pasakyti ir tai, jog ši knyga nebuvo tokia gera kaip "Neprarask Vilties" arba "Devyniolika minučių", visgi kažko tokio trūko. Bet va lyginant su "Kita širdis", galiu pasakyti, kad kūriniai yra išties iš dalies panašūs ir manau, kad jeigu jums patiko pastaroji knyga, patiks ir ši.

Skaitytojų nuomonės:


Ar įmanoma mylėt taip žmogų, kad jam paprašius nutraukt gyvybę, imi ir padarai ko prašomas?...
Labai labai patinka J.Piciuolt knygos... jas skaitydamas tiesiog pasineri į aprašomas problemas, taip įsijauti, kad pamiršti ir savąjį tikrąjį gyvenimą...

Daugelis komentatorių pyksta, kad pilstoma iš tuščio į kiaurą ar kad Krisas buvo nebrendyla, dar kiti, jog ši knyga gali paskatinti paauglius žudytis. Bet juk Jodi Picoult išdrįso prabilti mūsų - paauglių- kalba... ir ne tik, šeimos santykiai čia taip pat užima labai svarbią vietą. Taip, galbūt Krisas pasielgė kvailai, bet ką jūs būtumėte darę tokioje situacijoje, ar jūs būtumėte radę teisingą sprendimą, o jei taip, ar išdrįstumėte jį padaryti? Labai daug klausimų, ir kad ir kaip bebūtų gaila, pati autorė negalėjo į juos atsakyt, nes jei galvosime logiškai - Emilė mirus, taigi kas daugiau kitas be jos paaiškins kaip ji tuo metu jautėsi. O keisčiausia, kad kartais mes ir negalime paaiškinti savo veiksmų. Manau, kad šioje knygoje būtent ir pasakojama apie vieną mažą klaidą, vedusią prie didesnių, kurių išvengti galbūt ir nebuvo galima. Tikrai patariu paskaityti šią knygą visiems, be galo gili ir neapsakomai vertinga istorija.

Pražioje šokiruojantis įvykis - Eminės žmogžudystė arba dviguba nepavykusi savižudybė, toliau užtęsiamas pasiruošimas Kriso teismui su prisiminimais iš Kriso ir Eminės vaikystės intarpuose ir pačioje pabaigoje teismas bei atskeista tiesa apie tai kas įvyko Emilės mirties dieną.
Esu skaičiusi ir daugiau gerb. rašytojos knygų, ši pasirodė slipnoka, tarsi parašyta pagal kitų knygų šabloną pakeičiant veikėjus ir įvykio tema. Pabaiga buvo nuspėjama. Silpniau išreikšta ir emocinė istorijos pusė negu kitose autorės knygose. Heroiška ir begalinė vaikino meilė merginai iškeliant jos norus virš savo net jeigu tai prašymas padėti nusižudyti man per banaliai romantiška tema. O kodėl Emilė nusižudė? Puikiai atskeista nesusigaudančios savo jausmuose, nėščios ir neatitinkančios tėvų lūkesčių jaunos merginos savijauta ir vidiniai konfliktai.



Komentarų nėra: