2014 m. sausio 24 d., penktadienis

Colleen Hoover "Slemas"

Šį kartą pristatau knygą, kurios istorija skaitytojams primena meilės romaną iš Pretty little liars serialo. Pradėdama aprašinėti pasirinkau būtent šį faktą, norėdama pabrėžti, kad visiškai su tuo nesutinku. Tad išgirdote mano nuoširdžią nuomonę, o dabar šiek tiek apie pačią knygą.

Po tėčio mirties pagrindinė veikėja Leiken su šeima persikraustė į kitą vietą, kur ji susipažino su naujaisiais kaimynais. Ypač jos akį patraukė vyresnysis vaikinas Vilis. Ne veltui. Tarp jų vos per tris dienas užsimezgė itin stiprus ryšys, kurį, deja, nutraukė Leiken negirdėtas faktas, jog Vilis jos mokykloje dirbo mokytoju! Apie tai ji sužinojo tik pirmąją dieną savo naujojoje mokykloje... Ir Vilis, ir Leiken suprato, kad jų santykiams nevalia gyvuoti ir kad jie turi atsiriboti vienas nuo kito. Deja, tai nebuvo taip jau paprasta ne tik dėl jų jausmų, bet juos siejančių dalykų...

Apie Slemą Leiken sužinojo taip pat iš Vilio. Tai yra renginys, kurio metu įvairūs žmonės savanoriškai skaito poeziją. Nors knygos nugarėlėje esantis knygos aprašymas akcentuoja, jog tai kone svarbiausias Leiken ir Vilio susitikimų objektas, drįsčiau tai paneigti, nes akimirkų "Sleme" buvo tikrai ne tiek jau ir daug. Na, bet jos tikrai buvo svarbios...

Leiken, mano manymu, pasirodė kaip tikrai labai tvirta asmenybė. Ji ne tik sugebėjo atsigauti po netikėtos tėvo mirties, bet ir suvaldyti savo jausmus Viliui. Taip, neišvengta ir silpnumo akimirkų, bet po visų jų mergina iš tiesų gailėjosi. Dar vienas faktas, patvirtinantis, kad ji stipri visapusiškai, yra tai, jog sužinojusi apie mamos ligą, sugebėjo suimti save į rankas ir svarstyti apie jos ir broliuko ateitį.

Ši knyga tikrai neprimena serialo Pretty little liars. Galbūt to troškę skaitytojai nusivils išgirdę šiuos mano žodžius, bet taip jau yra. Taip, galima rasti panašumą. Bet tik vieną: santykiai tarp mokytojos ir mokinės. Daugiau nieko.

Manau, kad šios knygos siužetas iš ties yra labai originalus. Manau, kad Lietuvoje tai vienintelė tokio tipo knyga paaugliams. Tad tai paskatina paskaityti kūrinį ir įvertinti, pažvelgti į tai iš kitos pusės. Galbūt dauguma jūsų sakysite "fu, šlykštu", bet šis kūrinys parodo, kad nereikia spręsti apie nieką, pasitelkus vos vienu išgirstu dalyku. Visų pirma pasakysiu, kad Vilis tikrai nėra toks, kaip vienas iš jūsų mokytojų su į kelnes sukištais marškiniais, žilstelėjusiais plaukais. Vilis, viso labo, yra tik praktikantas - mokytojas, bebaiginėjantis savo pedagogikos studijas. Jam tėra 21-eri. Tarp jo ir Leiken skirtumas yra vos trys metai.

Šioje knygoje galima rasti tikrai labai daug smulkmenų, apie kurias patys nei nepagalvotumėte. Turiu omenyje gerąja prasme. Įvairūs humoristiniai elementai, paaiškinimai, komentarai. Iš ties labai lengvai viskas skaitosi ir yra suvirškinama. Manau, kad tikrai nesikankinsite su šia knyga ir perskaitysite ją tikrai greitai.

Bet... Visuomet galima rasti minusų. Dažnai aprašinėdama juos tiesiog praleidžiu, bet kai tie minusai tokie pastebimi, negaliu nepaminėti. Visų pirma, turiu pasakyti, kad Vilio ir Leiken romanas išsivystė vos per tris dienas. Čia omenyje turiu nuo jų susipažinimo dienos. Iš tiesų yra naivu manyti, jog meilė gimsta per kelias dienas. Juk reikia pažinti žmogų, o ne pulti pirmam pasitaikiusiam į glėbį. To nedarykite!  Antras užkliuvęs dalykas man pasirodė tai, jog net ir per tas tris dienas, kol jie "įsimylėjo" nei vienas nei kitas neužsiminė apie mokyklas arba profesijas... Juk kalbos apie mokyklą yra vienos populiariausių ir sunkiausiai išvengiamų... Na ir trečias dalykas (toliau stengiausi nebekreipti tiek dėmesio) buvo tai, jog išgirdusi apie mamos ligą Leiken pastresavo vieną dieną, o kitą jau su ja kalbėjosi taip, lyg nieko nebūtų įvykę, apie elementariausius dalykus. O kai apie tai sužinojo ir jos brolis, jis tiesiog linksmai pareiškė, jog gyvens su sese ir savo draugu, kuris, beje buvo Vilio brolis... O kai itin svarbus pokalbis priėjo prie "kambarių dalijimosi", pati Leiken pareiškė, kad jos mamos vonia priklauso jai... Manau, kad tai tikrai labai nepagarbus epizodas, kurio nederėtų būti knygose jaunimui, besimokančiam gyventi. Taip, kad minusas autorei... Na, bet vieniems šie dalykai gali užkliūti, kitiems galbūt ne...

Visgi, kad ir turi knyga šiokių tokių minusų, rekomenduoju paskaityti, nes kaip ir minėjau, siužetas tikrai originalus ir knyga tikrai lengvai skaitosi. Iš esmės knyga tikrai nebloga, ypač man pradėjo patikti po to, kai paskaičiau ir antrąją dalį

Beje, vėl radau informacijos, jog yra išleista ir antroji, ir trečioji knygos. Tai visgi "Slemas" yra knygų serija. Deja, kitos dalys yra tik anglų kalba (bent kolkas), todėl norintys paskaitykite. Antroji knyga vadinasi "Point of retreat" o trečioji "This Girl"
Sekančių dalių aprašymą galite rasti čia
             
Skaitytojų nuomonės:


Sunku pasakyti,ar si knyga patiko ar nepatiko,nes buvo ir minusų ir pliusų... pvz man pritrūko pagrindinės veikėjos leiken asmenybės,buvo keista skaityt,kaip ją pamilsta iš pirmo žvilgsnio, kai man ji pasirodė tokia niekuo neypatinga... ir apskritai trūko įžangos,nes kažkaip keista kaip per kelias dienas galima šitaip įsim
ylėti... kažkaip nepavyko įsijaust į jų meile... na o vilio personažas pasirodė kiek per "saldus" pribloškė kaip abejingai leiken sureagavo i mamos mirti,o poto ir broliukas (jam 9metai,o reakcija buvo kaip 3-4 metų vaiko...) į pabaigą knyga pradėjo patikt,buvo daug ko pamokančio. Patiko,kad keliose vietose juokiausi iki ašarų. Gal reiks kada šią knyga antrą kartą paskaityt,pamėgint labiau įsijaust... bet kokiu atveju nesigailiu perskaičius


Tobula knyga! Perskaičiau du kartus iš eilės ir vis tiek noriu dar skaityti. Labai įdomi ir įtraukianti, užburianti istorija. Perskaičiau per vieną dieną ir artimiausiu laiku perskaitysiu dar kartą :)

Šis romanas man labai patiko perskaičiau porą kartų iš eilės tik baigusi vėl pasiėmiau skaityti. jis ir pamokantis kad gyvenimas nėra amžinas ir nėra teisingas bet gyvenant toliau gali rasti ta vienintelį ar brangų draugą o svarbiausia gali rasti viltį ir tikėjimą, ir žmonių pažįstančių tą netekties jausmą ir padedančių tau apsiprasti ir susitaikyti.
Ši knyga iš tiesų yra nuostabi, mane įtraukė vos tik pradėjau skaityti, joje buvo visko meilės, aistros, liūdesio... Aš ją išgyvenau ji mane privertė ir, nusijuokti ir paliūdėti. Baigus skaityti norėjosi skaityti dar ir dar... :) Siūlau visiems šią knygą perskaityti tikrai nepasigailėsit.

Tikrai nesitikėjau, kad knyga paliks tokį gerą įspūdį... Šioje knygoje netrūko jausmų. Knyga tiek sukėlė šypseną, tiek sugraudino. Labai gera, lengvai skaitoma ir įtraukianti. Buvo malonumas laiką leisti su šia knyga. Rekomenduoju!

Ši knyga ištiesų yra nuostabi, mane įtraukė vos tik pradėjau skaityti, joje buvo visko meilės, aistros, liūdesio... Aš ją išgyvenau ji mane privertė ir, nusijuokti ir paliūdėti. Baigus skityti norėjosi skaityti dar ir dar... :) Siūlau visiems šią knygą perskaityti tikrai nepasigailėsit.

Knyga, kurią tiesiog „MYLIU“!!! Lengvai skaitoma, joje visko ko reikia, praradimo skausmas, meilės troškimas, aistra, poezija. Žodžiais neišpasakosi. Tai jaunatviška knyga, kurią norėtųsi skaityti dar ne vieną kartą. :)

Nenusakomai tobula knyga!!!!!!!! Verkiau nežinau kiek laiko perskaičiusi šią knygą. Tobulesnės meilės istorijos nerasi. Knyga pilna AISTROS, skausmo, liūdesio, meilės... Nepakartojama, verčianti susimąstyti knyga... Labai džiaugiuosi ją perskaičiusi ir būtinai siūlau paskaityti ją kitiems :)



3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Aprašymas sudomino, bet kai paskaičiau, kad tai - dar viena trilogija, kažkaip "atkrito" noras skaityti. Jau tiek tų trilogijų ir keturlogijų ir t.t. leidžia, kad net bloga darosi. Lyg negalėtų visko į vieną storą knygą sudėti.

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Norėčiau pasakyti, kad net jei ir skaitytum tik pirmąją dalį, nesijaustų taip, lyg ji nesibaigė. Aš bent jau paskaičiusi pirmąją nustebau sužinojusi, kad yra ir antroji. :) Taip, kad gali skaityti ir be tęsinio :)

Anonimiškas rašė...

Gal zinai kur galima perskaityti pdf formatu antraja ir treciaja dalis? :)