2014 m. vasario 7 d., penktadienis

Jill Hathaway "Slydimas"

"Slydimas" yra viena iš naujesnių knygų paaugliams, išleista Lietuvoje. Sunku pasakyti, ar jau daug yra tų, kurie ją perskaitė. Galbūt kiti dar dvejoja. Taigi, galbūt aprašydama šią knygą čia, paskatinsiu jus :)

Kažkada seniai seniai aprašinėdama knygas, aprašydavau šiek tiek ir jų autorius. Dabar to beveik nebedarau, bet šį kartą sugrįšiu prie senos tendencijos. Trumpai drūtai: "Slydimas" yra pirmoji autorės knyga. Beje, labai sėkiminga. Kodėl aš nusprendžiau tai paminėti? Nes man bent jau buvo keletas dalykų, kurie leido tai suprast. Jog tai yra autorės debiutas.

"Slydimas" yra fantastinė knyga apie merginą, kuri galėjo "įlįsti" į kitų žmonių kūnus pati to nenorėdama. Niekas nežinojo šio jos sugebėjimo, nes tėtis apie tai išgirdęs išsiuntė ją tiesiai pas psichiatrus. Mergina Vija nusprendė tylėti, bet gyventi kartu su šiuo savo bruožu.

Netikėtai Vija įlindo į vieno žmogaus kūną, kuris pasirodo, jos sesers draugės žudikas. Visi žmonės tikėjo, kad mergaitė Sofi nusižudė. Tiesą žinojo tik viena Vija, bet ji negalėjo jos atskleisti. Vietoj to pati nusprendė viską išsiaiškinti. Ir tai darė sėkmingai, įlisdama į kitų žmonių kūnus.

Knygoje vyrauja dar keli svarbūs veikėjai. Vienas iš jų - Rolinsas, geriausias Vijos draugas. Deja, Rolinsas turėjo savų paslapčių, todėl pamažu jų santykiai atšalo, nes buvo paremti nepasitikėjimu vienas kitu. Kaip tik tuo metu Vija susipažino su naujoku Zeinu ir palaikė itin šiltus ryšius. Bet mintys apie draugą jai nedavė ramybės, o ką jau kalbėti apie kaltę, kurią ji jautė dėl negalėjimo pranešti, kas atistiko sesers draugei.
Knygos eigoje pamažu tiesa ima aiškėti. Deja, viskas pasisuka ne taip, kaip Vija tikėtųsi. Jai kyla dar daugiau klausimų nei jų buvo atsakyta. Galiausiai, kaip ir visose knygose, sulauksite kulminacijos ir tiesos išaiškinimo, kuris šokiruos jus visus.

Kalbėdama apie šią knygą galiu pasakyti, kad jau nuo pat pradžių įtariau, kas gi iš tiesų atsitiko nužudytai mergaitei. Taip sakant suvedinėjau galus ir galiu pasakyti, kad viskas pabaigoje pasitvirtino. Aišku, čia priklauso nuo kiekvieno skaitytojo. Kadangi esu prisiskaičiusi genialių Jodi Picoult detektyvinių romanų, jaučiuosi pakankamai išprususi, jog sugebėčiau išaiškinti tiesą ir pati. :))

Dar kartą akcentuoju, jog tai yra autorės debiutinė knyga, todėl bent jau aš radau ne vieną trūkumą. Ypač man užkliuvo tai, jog autorė aprašė Viją kaip ištisai vartojančią kofeiną, kad neužmigtų ir nesapnuotų košmarų. Galbūt reikėjo ir papildomo paaiškinimo su pasekmėmis, bet tiesiog dabar aš jums drąsiai tvirtinu, jog tikrai negalima vartoti tokio kiekio kofeino. Jaunam organizmui net menkiausia dozė jo kenkia, o ką jau kalbėti apie ištisinį vartojimą... Jeigu nesuprantate, kofeino galima rasti kavoje, energetiniuose gėrimuose...
Taip pat galėčiau šiek tiek pakritikuoti ir patį autorės sukurtą slydimo efektą ir jo panaudojimą, bet galbūt to čia nedarysiu. Norintys padiskutuoti šiuo klausimu galės parašyti man privačiai.

Kaip jau sakiau, bent jau aš pagrindinius dalykus įtariau ir nuspėjau. Na, turbūt mano amžius jau toks, kad galiu pereiti prie sunkesnės literatūros, kad ir tos pačios Jodi Picoult, bet vistiek smagu paskaityti tokius kūrinius. Turbūt galėčiau rekomenduoti knygą nuo 12 metų ir net jaunesniems. :)

Be to, ką tik susiradau informacijos, kad autorė yra išleidusi ir antrąją kūrinio dalį "Impostor". Neturiu žinių ar ji bus išleista Lietuvoje, ar ne, bet pati ruošiuosi paskaityti ir šį kūrinį anglų kalba, tad jeigu norėsite, aprašymą galėsiu parašyti ir tos knygos.





Skaitytojų nuomonės:

knyga pranoko lūkesčius. nemaniau,kad tokia įdomi bus, bet kai įtrauke tai įtrauke. įdomus siužetas, netikėta pabaiga, intriga išlaikyta visą laiką,kai jau manai,kad zinai atsakymą,pasirodo nei velnio tu nežinai ;). verta skaityti,o dar labiau verta laukti sekančios dalies. gaila tik to,kad knyga liūdnoka.

nuostabus pasakojimas:) negalėjau atsitraukti nuo knygos, mane tikrai įtraukė visi įvykiai, taip detaliai nupasakoti puikiu stiliumi. yra visko: ir meilės, ir paslapties, truputį pavojaus ir netekties. tikrai verta dėmesio, beje bus ir antra knyga:) 
vertinimai tik patys geriausi 10/10



Komentarų nėra: