2014 m. vasario 21 d., penktadienis

George R R Martin "Karalių kova"

Neskaičiusiems 1 serijos knygos "Sostų karai", šio aprašymo nepatartina skaityti


Teko paplušėti ir atrasti tikrai labai daug laiko, noritn perskaityti šį kūrinį, kurį sudaro net 760 puslapių! Galiausiai jį įveikiau ir štai, rašau šį aprašymą bei nekantrauju, kada Lietuvoje pasirodys trečioji serijos knyga. Sklanda gandai, kad tai vyks šių metų pirmojoje pusėje. Tikiuosi, kad šie gandai pasitvirtins.

Pirmoji serijos knyga pasibaigė tikrai nenuspėjamai. Pagrindinės kūrinio šeimos vyrui, šeimos galvai, Nedui Starkui, buvo nukirsta galva, kai jis buvo paskelbtas išdaviku. Tai įvyko dvejų jo dukrų akyse. Niekas nebūtų pagalvojęs, kad karaliaus ranką galėjo ištikti toks likimas. Jei karalius Robertas nebūtų žuvęs, to nebūtų atsitikę. Naująjį sostą perėmė karaliaus sūnus Džofris, kuris, beje, net nebuvo jo tikras sūnus...

Antroji knyga prasidėjo įnirtingais sosto troškimais. Atsirado keturi žmonės, norintys sėdėti geležiniame soste ir valdyti 7 karalystes. Vienas iš jų buvo ir Nedo Starko įpėdinis Robas Starkas, kuris buvo paskelbtas Šiaurės karaliumi. Visi 4 žmonės norėjo sosto, bet karalius Džofris ir jo Laniosterių šeima nesiruošė jo taip lengvai atiduoti. Kai pirmojoje knygoje ne kartą buvo minimi žodžiai "Artėja žiema", šį kartą juos pakeitė "Artėja karas", kuris buvo neišvengiamas.

Aprašydama pirmąją serijos dalį smulkiau papasakojau apie pagrindinės Starkų šeimos narius. Šį kartą padarysiu tą patį, tik papasakosiu apie jų likimus šioje knygoje.

Arija Stark, kuri beje ir mano mėgstamiausia veikėja, sugebėjo pabėgti iš rūmų. Jai itin padėjo Jorinas, Nedo Starko draugas, kuris pažadėjo parversti ją namo, bet mergaitė privalėjo "tapti" berniuku, kad niekas nesužinotų, kad tai ji. Šioje knygoje jūs skaitysite apie tai, kaip ji stengėsi grįžti namo, kaip kovojo už gyvybę...

Sansa Stark, priešingai nei Arija, liko rūmuose. Mergina nepripažino savo tėvo išdavystės, bet visiems bandė įrodyti atvirkščiai - saugojo savo gyvybę, Be to, mergina troško grįžti namo ir kad Džofris atsisakytų jos, kaip sužadėtinės... Deja, tai ne visai buvo lengva...

Ketlina Stark šioje knygoje tikrai pasireiškė kaip drąsuolė. Net ir tada, kai sužinojo apie vyro mirtį, moteris nepalūžo ir drąsiai atstovavo savo sūnų Robą įvairiose politinėse situacijose, taip pat itin rūpinosi savo kitais vaikais, svarstė kaip ištraukti dukteris iš rūmų.

Branas Starkas kūrinyje daugiausiai laiko praleido namuose, Vinterfele. Deja, atsitiko taip, kad vieną dieną teko juos palikti... Be to, įvykus nelaimei, su kuria susijęs Teonas (Nedo Starko įkaitas - globotinis), visi galvojo, kad berniuko ir jo brolio Rikono nebėra tarp gyvųjų...

Kaip ir minėjau, būtent ši knyga yra praktiškai vien apie tai, kaip visi siekė sosto ir stengėsi jį užkariauti visai įmanomais būdais. Taip pat, kalbant apie patį Robą Starką, galiu pasakyti, kad jam buvo liepta susirasti tinkamą žmoną iš Frėjų giminės. Taip pat romantiškų akimirkų turės ir Tyrionas ir galbūt net pats Jonas Starkas!

Kalbant apie Daneiris, drakonų motiną, šioje knygoje ji dar nepersikels per jūrą į septynias karalystes, bet labai kruopščiai to sieks ir planuos savo ateitį. Dabar, kai pašonėje ji turi tris drakonus, ji žino, kad viskas jai yra įmanoma. Taip, kad galime šią merginą įskaičiuoti, kaip 5-tą sosto troškusį žmogų. Šioje knygoje ji turės išbandyti ne vieną iššūkį, kuris lies ne tik ją pačią, bet ir jos drakonus.

Tyrionas Lanisteris, karalienės brolis šioje knygoje taps labai svarbiu žmogumi karaliui. Jis perims Nedo Starko darbą ir taps karaliaus ranka. Galiu pasakyti, kad jis labai išmaniai ir gudriai patarinės karaliui, nors tuo pačiu metu turės kitų ketinimų. Šį kartą priskiriu jį prie geriečių!

Kaip ir pirmoje knygoje, šioje taip pat labai daug įvykių, smulkmenų aprašymų. "Karalių kovoje" jūs geriau pažinsite abu karaliaus Roberto brolius, kurie abu siekė sosto. Tai Renlis ir Stanis. Šie du broliai taip pat kovojo tarpusavyje dėl sosto, nesutarė, net kai ir pati Ketlina Stark bandė juos suvienyti. Vienas iš šių brolių pasitelks juodąja magija, kitas bandys palikti įpėdinį.

Kas liečia serialą, tai jį pažiūrėjau, kai perskaičiau visą knygą. Kitaip nei pirmajame sezone, antrasis kiek skyrėsi nuo knygos. Nesakysiu tikrai kuo, bet man visai patiko tai, kad knyga buvo serialo papildymas, o serialas buvo knygos papildymas. Kai pasakojimas aprašytas ne iš visų veikėjų pusių, tai tiesiog nelieka nieko kito, tik parodyti tai seriale. Taip, kad tai tikrai nemaišys.

Na, kol kas manau, kad aptariau viską, ką turėjau ir ką norėjau. Stengiausi neatskleisti daugybės detalių, bet apie keletą iš jų vistiek prakalbau. Na, rekomendacijas parašiau dar 1-os knygos aprašyme, tad tiesiog perskaičiusi antrąją knygą, tik patvirtinu savo nuomonę, kad ši knyga yra tikrai verta pagyrų.


Komentarų nėra: