2014 m. kovo 7 d., penktadienis

Melvin Burgess "Eiprilės meilė"

Šį kartą pristatau jums knygą, kurią ne kartą rekomendavau, bet niekada nepaaiškinau kodėl. Pirmą kartą šią knygą perskaičiau maždaug prieš 3-4 metus, todėl dabar, norėdama parašyti aprašymą, nusprendžiau perskaityti ją dar kartą, kad mintys būtų šviežios ir svarbiausia teisingos.

"Eiprilės meilė" yra dar vienas genialiojo Melvin Burgess kūrinių. Lietuvoje šis rašytojas yra vienas žinomiausių ir mėgstamiausių, o knyga "Eiprilės meilė" viena skaitomiausių.

Kūrinys nukelia mus dar į 1924 metus, kada pasaulis dar nebuvo visiškai atsigavęs nuo pirmojo pasaulinio karo. Autorius labai mažai užsiminė apie laikotarpį ar net kūrinio vietą. Buvo sunku net sužinoti, jog kūrinys būtent apie šį laikotarpį, bet man visgi pavyko atrasti užuominas knygoje. Išties tai yra keistas sprendimas, bet tuo pačiu autorius parodo, kad ne kūrinio aplinka ir laikas svarbiausia šioje knygoje.

Pagrindinė veikėja Eiprilė buvo kurčia mergina, kuri gyveno su savo mama ir mokėsi pritapti savo miestelyje. Žmonės laikė ją beprote. Ne veltui. Mergina mėgo taškytis pelkėje, krėsti kvailystes ir elgtis taip, kaip buvo nepridera jos amžiaus mergaitei. Bet Eiprilė tikrai nebuvo beprotė. Tačiau ji ir nesistengė nuneigti tokių kalbų apie ją - taip mergina jautėsi saugesnė.

Kūrinys prasidėjo naujo vaikino ir jo mamos atsikraustymu į miestelį. Vaikino vardas buvo Tonis. Netikėtos aplinkybės privertė jį ir jo mamą pabėgti nuo tėvo ir pradėti naują ir kur kas skurdesnį gyvenimą. Dėl to Tonis tikrai kaltino savo mamą, norėjo grįžti pas tėvą, nors mama norėjo tik gero. Melvin Burgess labai puikiai pavaizdavo šio veikėjo vystymąsi. Jūs puikiai pastebėsite kaip vaikinas iš lepūnėlio tapo tikru vyru, nors pradžioje kūrinio jis ir nekels daug simpatijų.

Tonio ir Eiprilės keliai susikirto, kai Barbarai (Tonio mama) prireikė pagalbos elementarioje buityje. Netyčia pastebėjusi Eiprilės kruopštumą, Barbara tuo pasinaudojo ir pasikvietė merginą į pagalbą mainais už pamokas, kurių metu mergina mokėsi damoms priimtino elgesio.

Taip jų gyvenimas ir bėgo ir pamažu Eiprilė pajuto artumą Toniui. Juos siejo abipusiai jausmai, bet vaikinas dar ilgai bijojo tai parodyti, dvejojo. Jam itin svarbi buvo jo reputacija. O kaip gi jos nesugadinsi meiliai bendraudamas su miestelio kvaišele? Bet ledai buvo pralaužti ir galiausiai visas miestelis žinojo apie jų vaikišką romaną.

Barbaros gyvenimas iš visiško nulio ėmė pamažu kilti. Į jos gyvenimą grįžo ir senoji meilė, bet moteris visais įmanomais būdais stengėsi pasirūpinti savo naujuoju gyvenimu, pinigais, tad paskutinis jos sprendimas pribloškė net ją pačią...

Kūrinio kulminacija buvo gan nuspėjama. Po vieno lemtingo įvykio Eiprilės gyvenimas pabiro į šukes ir buvo lengva suprasti, kaip merginai buvo sunku tai išgyventi... Būtent šiais žodžiais ir užbaigsiu pasakojimą apie siužetą.

Eiprilė man pasirodė kaip labai nenuspėjama, kukli mergina. Taip, jai trūko damoms būdingo elgesio žinių, bendro gyvenimo supratimo, bet žinant jos gyvenimo istoriją ir aplinką, sunku įsivaizduoti ką nors geresnio.

Tonis, kaip ir minėjau, šioje knygoje labai greitai subrendo. Man tai paliko didžiausią įspūdį, nors išties buvo sunku perprasti kai kurias jo mintis ir veiksmus.

Bendrai kalbant, labai sunku buvo įsijausti į veikėjų kailius, simpatizuoti jiems. Autorius sugebėjo taip šališkai perteikti charakterius, kad nesugebėjau išskirti "nuskriaustųjų", "gerųjų" ir kitų... Net nežinau ar iš tiesų man gaila Eiprilės, ar ne. Manau, kad Melvin Burgess yra genijus, nes sugebėjo taip parašyti.

Apskritai man ši knyga patiko. Skaitydama ją antrą kartą atradau daugybę naujų detalių, galėjau palyginti savo mąstymą prieš 3-4 metus ir dabar. Manau, kad tikrai neiššvaisčiau savo laiko. Ir be abejo, rekomenduoju šį kūrinį, bet manau, kad geriausia jį skaityti iki 16 metų, tuomet geriausiai pastebėsite tą vaikišką jautrumą, naivumą, vėjavaikiškumą.


Skaitytojų nuomonės:

Aš esu užkietėjusi Fantazistė! Dievinu fantastiką, mistiką ir magiją! 
Bet si knyga mane patraukė kažkuo... Kažkuo, tiesa pasakius nė nenutuokiu kuo... Galbūt tuo, kad bibliotekininkė ja man padavė visišikai atsitiktinai ir aš negalėjau jos neperskaityti! 
Šita knyga SUPERINė!!! Viskas klostėsi taip lėtai, kad buvo gana sunku skaityti, bet nebuvo galimybės sustoti, nes ten yra intriga, kabliukas, kuris užkabina ir nebepaleidžia... Norisi dar!
Todėl patarčiau ją paskaityti visiems, nesvarbu kas jie bebūtų, ar 12 metu mergaite, ar studentas, o gal seimo narys ar sena moteris... SIŪLAU VISIEMS JĄ PERSKAITYTI! Jeigu bus jau nebeįdomu, nesustokit...Skaitykite toliau... Ši knyga-VERTA AUKSO!!!


Oj kaip senai ką nors iš šios serijos knygų skaičiau..:] burgess vis dėlto geras rašytojas. patiko man ši knyga nors asmeniškai manau kad tai tik vienadienis romaniukas kuris nepaliks didesnio įspūdžio. aišku kai paėmiau šią knygą į rankas neatsiplėšiau kol neperskaičiau paskutinio sakinio... na bent buvo ne apie narkotikus o apie gilesnius dalykus TĄ pirmąją meilę.

Ėmiau iš eilės visas knygas ir vertinau savotiškai : vienos buvo per daug fantastiškos, kitos per mažai veiksmo ki tų siužetas nesuintrigavo, kitos knygos komentarai buvo pasidalinę labiau į gerą/blogą knygą, o paskaičius šios knygos komentarus tariau sau pirksiu ir manau nepasigailėsiu o iš visų skaitytų šios serijos knygų kolkas labiausiai įstrigo "pabėgimas" tad manau nesuklysiu pirkdama šią knyga.

Man įdomu kodėl ta knyga taip visiems patinka? norėčiau kad patikslintumėte, konkrečiai pasakytumėte... nes man ji nepatiko -- neįtikino. manau, kad silpnai atskleisti veikėjų charakteriai, autorius blaškosi tarp problemų ir socialiniu situacijų, kurias nori pavaizduoti ir dėl to ne vienos jų nepavaizduoja įtikinamai. literatūrinio kūrinio prasme, manau, ji nelabai ko verta. bet gal aš ko nors nepastebėjau? 

Tiems kurie sako kad neįdomi, prasta ir pan, galiu pasakyt,kad knygas skaitot, visiškai neįsijausdami ir nesuprasdami kas parašyta po eilutėm. manau šios knygos pagrindine mintis buvo parodyti, jog gyvenime yra svarbiausia ne pinigai, ne geras gyvenimas ar būti populiariam... svarbiausia žmogaus ryšys su kitu žmogumi, juos siejantys jausmai... tiesa kartais tai skaudina, bet toks gyvenimas...
SUPER knyga!! nereali... o MELVIN BURGESS - respect! jis nerealus...
laukiu naujos knygutes ;)


Nepasakyčiau, kad patiko, nors buvo vietų, kur, atrodo, siužetas galėtų pradėti rutuliotis įdomia linkme. Tik nesirituliojo. Kadangi negarbinu Burgesso, o pora paskutinių skaitytų jo knygų (tarp jų ir "Eiprilės meilė") pasirodė neįdomiausios šioje serijoje, tai nekyla noras imtis naujausios. Pritariu nuomonei, kad silpna knyga

Aš manau kad Burgess Eiprilės meilėje norėjo parodyti kad negalima gėdytis savo jausmų ir taip pat jei žmogus neįgalus fiziškai tai dar nereiškia kad durnelis ar beprotis ir dar manau kad rodo kad yra tokiu durnelių, kuriems rūpi savo turtas o ne kito meile(čia apie ponią pigot)šiaip ta knyga man labai patiko apie kitas burgeso knygas 

Ką tik perskaičiau. Tai gale akys pilnos ašarų buvo... Nepritariu "jums" dėl pabaigos... Manau, kad buvo labai labai aiški pabaiga. Aiškesnės būti negali. Jie gyveno atskirai ir viskas. Ko dar norit? Gal susirašinėjo, viskas aiškiai parašyta. Knyga tikrai įspūdinga. Galėtų pavadinimas būti labiau traukiantis. Aš knygas renkuosi pagal pavadinimus, net neįsivaizduoju kuo mane patraukė ta knyga. Bet nesigailiu. TIiiikkkkkraaaaiiii labai įdomiii.....

Knyga tai iš tikrųjų gera, tikrai nustebau kad Burgesas gali rašyti ir tokiu stiliumi. Kai paskaičiau heroiną ir darant tai , tikrai galvojau kad bus kas nors grubaus.Knyga keliose vietose gali būti jautriems žmonėms žiauroka. Pastebėjau kad visos mano skaitytos Burgeso knygos , pasibaigia tokia iš esmes nelaiminga pabaiga , bet ir iš esmes visai džiugiai . taip pat tai atsitiko ir šioje knygoje.Tikrai norėčiau kad burgesas sukurtų šios knygos dar antrą dalį.

1 komentaras:

Utopia rašė...

Skaičiau ir likau sužavėta, tikrai gera :). Net savo draugei įsiūliau,o ji jau kokie 3 metai jokios knygos nebuvo skaičiusi ir ji buvo sužavėta :)