2014 m. kovo 21 d., penktadienis

"Kardų audra" George R R Martin

Neskaičiusiems knygų "Sostų žaidimas" bei "Karalių kova", šio aprašymo skaityti negalima.

Ši knyga visai neseniai pasirodė Lietuvos knygynų lentynose, o aš džiaugiuosi galėdama pranešti, kad ją perskaičiau anglų kalba. Išties labai sunkus kūrinys, užtrukau tikrai ne vieną ir ne dvi savaites, kad pagaliau jį pabaigčiau. Išankstinis vertinimas: kuo toliau, tuo įdomiau!

Rašydama ir šį aprašymą pasitelksiu trumpais veikėjų nuotykiais šioje knygoje.

Taigi, pradėsiu primindama, jog antrojoje serijos dalyje "Karalių kovos" netekome Karaliaus Roberto brolio Renlio, kuris taip pat pretendavo į sostą, įnirtingai kovojo su broliu Staniu.

Arija šioje knygoje išsiskirs su savo draugais, netikėtai susidės su žmogumi, kurį laikė priešu. Jie kartu sieks bendro tikslo: pasiekti Arijos motiną Keitliną ir brolį Robą. Mergaitė bus ryžtingesnė, uolesnė ir stipresnė nei anksčiau. Deja, jai teks patirti ne vieną nuoskaudą.

Keitlina šioje knygoje susipažins su naująja sūnaus Robo žmona. Tai buvo naujiena net ir jai. Sūnus niekam nepranešęs vedė ir taip sulaužė pažadus įtakingai Frėjų šeimai. Šis pažado sulaužymas jam kainavo itin stipriai. Keitlina gan sunkiai priėmė žinią apie sūnaus vedybas, bet tai buvo ne taip sunku, kaip susitaikyti su mintimi, jog sūnūs Branas ir Rikonas buvo nužudyti. Nors mes, skaitytojai, žinome kitą šio fakto pusę...

Sansa Stark šioje knygoje sulauks naujienos, kuri ją nudžiugino. Jos laukė vestuvės! Deja, kiek vėliau, kai ji sužinojo savo būsimo vyro vardą, jos nuotaika iš karto pasikeitė į blogąją pusę... Mergina taip pat šioje knygoje planavo savo pabėgimą iš Karaliaus uosto. Sužinosite ar jai pavyko tai padaryti, ar ne.

Džeimis Lanisteris šioje knygoje turėjo atskirą vaidmenį. Galėjo paskaityti kūrinį ir iš jo pusės. "Karalių kovos" knygoje ritrerė Brienė pažadėjo Keitlinai pargabenti Džeimį į Karaliaus uostą tam, kad moteris atgautų savo dukteris. Taip, kad šioje knygoje Džeimis Lanisteris su Briene visą laiką keliaus link Karaliaus uosto, bet tuo pačiu metu patirs ne vieną nemalonų iššūkį, nuotykį. Taip pat šioje knygoje ir sužinosite, ar jis pasieks namus, ar ne.

Jonas šioje knygoje prisidės prie laukinių gyventojų už sienos, išduos Nakties sargybą. Nors iš tiesų tai daris su paliepimu... Taip pat vaikinas sužinos, kas yra meilė. Pamils vieną nuostabią veikėją, kuri pakerėjo ne vieno skaitytojo širdį. Tik ar lemta jų meilei ilgai gyvuoti? Be to, Jono laukia ir ne vienas pabėgimas, ne viena kova, ne vienas pasiūlymas. Pabaigoje knygos autorius paliko mus nežinioje: buvo pasiūlyta galimybė Jonui išpildyti seną svajonę...

Branas Starkas šioje knygoje man labiausiai liko nesuprastas. Negarantuoju, kad taip buvo dėl to, kad kūrinį skaičiau anglų kalba, bet šansų yra. Berniukas ir toliau ugdys savo aiškeregio savybes, kartu su savo draugais patirs ne vieną nuotykį.

Iš esmės šioje knygoje didelę dalį užėmė skyriai apie pasiruošimą didžiosioms Karališkosioms vestuvėms. Kūrinyje susipažinsite su nauja veikėja, būsimąja princo Džofrio žmona. Galiu pasakyti, kad ji jums patiks. Galiausiai, sulaukę vestuvių, liksite nustebę. Tą jums pažadu. Bet iki to laiko teks palūkėti. Kūrinyje laukia ne vienos vestuvės, skaudūs išgyvenimai, netikėti posūkiai ir sprendimai. Patikėkit, nenusivilsit šia knyga tikrai,

Kol kas skaičiau 3 iš 5 esamų išleistų šios serijos dalių ir galiu pasakyti, kad jeigu manėte, jog dvi pirmosios buvo gan sunkios ir skaudžios, tai ši jums pasirodys dar skaudesnė. Neteksime ne vieno labai svarbaus ir mylimo veikėjo, kitų veikėjų gyvenimai iš tiesų pablogės. Bereikia tikėtis, kad sulauksime šviesos sekančiose dalyse.


Komentarų nėra: