2014 m. kovo 14 d., penktadienis

Mats Strandberg, Sara B. Elfgren "Ratas"

Dar 2013 metais Lietuvoje pasirodė šis švedų literatūros bestseleris, apjungiantis ne vieną problemą, su kuria susiduria jaunimas, bei fantastikos elementus. Ši knyga Lietuvoje sukėlė daugybę diskusijų ne tik paauglių - skaitytojų tarpe, bet ir literatūros vertintojų.

"Ratas" yra kūrinys apie 6 visiškai skirtingas merginas, kurių keliai susidūrė nusižudžius vienam mokyklos mokiniui. Po šio lemtingo įvykio merginos sužinojo, kad jas sieja ne tik mokyklos ryšiai, bet ir tai, jog jos visos yra "Išrinktosios", raganos.

Merginos greitai susitaiko su naujiena, sunkiau joms sekėsi priprasti viena prie kitos. Jos privalėjo dirbti išvien, nes pagal raganiškus įsitikinimus, privalėjo egzistuoti ratas, kuris jas vienytų. Merginoms buvo liepta ruoštis didžiuliam mūšiui tarp gėrio ir blogio, nors iš karto pasakau, kad šioje dalyje jo dar neišvysite.

Šioje dalyje pagrindinė užduotis bus sužinoti, kas kaltas dėl vaikino, kuris turėjo priklausyti ratui, mirties. Merginoms tai itin sunku užduotis dėl kurios joms teks padirbėti.

Skaitydami pirmąją trilogijos dalį, jūs susipažinsite su merginomis, galėsite stebėti jų vystymąsi, prisitaikymą, susidraugavimą. Taip pat išvysite ne vieną meilės romaną, daugybę intrigų ir kitų dalykų, apie kuriuos mėgstate skaityti.

Knygoje yra akcentuojama ne viena jaunimo problema: sunkūs santykiai su tėvais, bandymas atrasti save, narkotikai, uždrausta meilė, meilė be atsako ir daugybė kitų. Svarbiausias iš jų - savižudybės. Jų šioje knygoje buvo ne viena. Nors šie atvejai buvo priskiriami žmogžudystėms (Suprasite paskaitę knygą), bet žmonės, nesusiję su magija, visgi galvojo, kad tai buvo savižudybės. Manau, kad autoriai padarė klaidą neakcentuodami to, galbūt tai ir buvo tas dalykas, kuris neįtiko žmonėms, kurie bus aprašyti kiek toliau šiame aprašyme. Manau, kad net jei tai yra fantastinė knyga, autoriai privalėjo kažkaip kitaip perteikti šias nelaimes, padaryti kitokias žmonių išvadas, kitaip į tai sureaguoti, nes tai, kaip tai aprašyta knygoje, pasirodė lyg eilinis įvykis ir niekam net nerūpėjo tai, kad tai vis kartojosi.

"Ratas" yra labai nenuspėjama knyga, kurios nesinori padėti į šalį, nesužinojus, kas įvyks toliau. Manau, kad ne vienas autorių posūkis ir sprendimas šiame kūrinyje jus tikrai nustebins ir priblokš taip, kaip ir mane. Galbūt kai kuriems tai pasirodys neteisingi sprendimai, bet aš manau, kad tai kūrinį padarė unikaliu ir originaliu. Manau, kad nors fantastinė literatūra paaugliams Lietuvoje yra pati populiariausia, dažnai po realistinio pobūdžio kūrinių kaip "Bado žaidynės", "Divergentė" ir kt. norisi kažko tokio, kas neleistų pamiršti, kas yra tikra fantastika.

Knygos įvykiai vystosi tikrai ne taip greitai, kaip buvo galima to tikėtis. Viskas vyko pamažu ir palengva, buvo galima suprasti daugybę merginų poelgių. Skaitydama šią knygą galvojau apie Pretty little liars merginas, nes šios 6 herojės ir jų paslaptys priminė būtent visų mėgstamas serialo herojes. Tik šioje knygoje veikėjoms teks kautis su fantastinėmis blogio galiomis. Taip, kad Pretty little liars gerbėjos, jums ši knyga tikrai patiks!

Pereikime prie įdomumo... Knygos nugarėlėje yra užrašas "Informacija, esanti šioje knygoje, gali daryti neigiamą poveikį asmenims iki 18 metų". Šis faktas internetiniuose bloguose yra labiau akcentuojamas nei pati knyga! Tam tikra komisija pripažino, kad ši knyga gali daryti neigiamą poveikį Lietuvos jaunimui, todėl nusprendė ją "Paženklinti" ir sukėlė daugybę prieštaringų nuomonių. Galiu drąsiai ir užtikrintai pasakyti, kad šioje knygoje tikrai nėra nieko tokio, kas galėtų "pakenkti" Lietuvos jaunimui. Patikėkite. Atvirkščiai manau, kad ši knyga yra gan paaugliška, tinkanti ypač merginoms 14-16m., nes joje rasite visko: meilės romanų, draugystės intrigų, vakarėlių, paslapčių ir kitų pikantiškų dalykėlių... Taip, kad net jei ir suabejosite šia knyga dėl jos "įvertinimo", tiesiog nekreipkite į tai dėmesio.

"Ratas" yra pirmoji leidyklos "Knygų burės" išleista knyga. Manau, kad tikrai labai neprastas pasirinkimas, ypač žinant, kad ši knyga viena populiariausių Švedijoje. Išties buvo ne kartą galima rasti užuominų, kad ir aprašytas veiksmas vyko Švedijoje. Iš tiesų rekomenduoju šią knygą visiems fantastikos gerbėjams, manau, kad amžiaus apribojimų tiesiog šiuo atveju ir nėra, bet manau, kad jaunuoliai nuo 12 ar 13 metų jau gali skaityti šį kūrinį ir jį puikiai suprasti. Taip, kad dar kartą rekomenduoju, skaitom ir laukiam sekančių trilogijos dalių!
Norėčiau padėkoti leidyklai "Knygų burės", kad padovanojote knygą ir suteikėte galimybę paskaityti ją. :)

Komentarų nėra: