2014 m. gegužės 9 d., penktadienis

Kathrin Schrocke "Kavinė Freak city"

Atšilus orams visai nebesinori sėdėti namuose, ar ne? Ta proga visi išeikime į lauką, juk net ir ten galima pasiimti seniai trokštamą perskaityti knygą ir mėgautis ja bei gaiviu pavasario oru. Šį kartą pristatau dar vieną naujesnių Alma literos knygų, kuri tikrai jums patiks. Ypač rekomenduočiau šį kūrinį vaikinukams, nes būtent pagrindinis veikėjas puikiai pasakoja savo istoriją.
"Kavinė Freak city" yra apie penkiolikmetį Miką ir jo paauglišką gyvenimą. Ką tik išsiskyręs su mylimąja Sandra, vaikinas negali nustoti galvoti apie ją, nenori patikėti judviejų santykių pabaiga. Beje panašūs jausmai jaučiami ir iš pačios Sandros, kuri reikalavo laiko... Bet istorija visai ne apie tai. Tai istorija apie Miką, kuris netikėtai susipažino su gražuole Lėja, kuri, deja, buvo kurčia.

Mikos ir Lėjos draugystė buvo gana kebloka vien dėl Lėjos negalėjimo girdėti. Norėdamas ištaisyti poadėtį Mika visai netikėtai užsirašė mokytis gestų kalbos, nors jų pažintis prasidėjo, kai Mika norėdamas, kad Sandra pamatytų su kita mergina imtų pavydėti, artimiau bendravo su Lėja. Laikui bėgant viskas išaugo į draugystę ir pats Mika juto kaip negali nustoti galvojęs apie merginą. Tik aišku, kaip ir priklauso tokiam kūriniui, į jo gyvenimą nori sugrįžti ir pati Sandra, tad vaikinui tenka priimti ne vieną gyvybiškai svarbų sprendimą...

Kathrin Schrocke puikiai pavaizdavo kurčiųjų gyvenimą. Iš tiesų, pradėdama skaityti knygos nugarėlę, net pagalvojau, kad tai knyga "What I didn't say", kuri taip pat aprašyta bloge, ir kuri taip pat bus verčiama į lietuvių kalbą (Laukiam!!!). Bet lyginant šias dvi knygas apie kurčiųjų gyvenimą, galiu pasakyti, kad ši labiau įsigilina į tai, detalizuojama daugiau tokio gyvenimo ypatybių. Pavyzdžiui, jeigu nežinojote, pasakysiu, kad pasaulyje nėra vienos bendros gestų kalbos. Įvairiose šalyse vieni ženklai gali reikšti visai kitus... Knygoje yra išties nemažai tokių smulkmenėlių, kurios mums leidžia susipažinti su kitokiu gyvenimu. Taip pat labai ryškiai autorė pabrėžė, kad jos sukurta veikėja Lėja nenorėtų vėl girdėti, ji labai puikiai jautėsi savo būklėje.

Šiek tiek palyginsiu tris knygas, kurios yra apie kurčiuosius. Tai yra puikiai jums pažįstama "Eiprilės meilė" ir jau anksčiau minėtasis "What I didn't say", kurio jau laukite pasirodančio ir Lietuvoje.
Taigi, nors knygas sieja viena bendra tema, jos visiškai skirtingos."Eiprilės meilė" yra apie mergaitę, kuri nepritapo visuomenėje ir buvo laikoma beprote. "What I didn' say" yra kūrinys apie jaunuolį, kuris vieno nelaimingo atsitikimo metu tapo kurčias ir mokėsi gyventi iš naujo su savo negalia. Na ir galiausiai "Kavinė Freak city" yra kūrinys, kuriame labai ryškiai norima pasakyti, kad kurtieji nelaiko savęs prastesniais nei kiti žmonės, jie jaučiasi lygiaverčiais ir net nenorėtų vėl girdėti.

"Eiprilės meilė" aprašymas:   http://skaitomknygas.blogspot.com/2014/03/melvin-burgess-eipriles-meile.html

"What I didn't say" aprašymas: http://skaitomknygas.blogspot.com/2013/12/keary-taylor-what-i-didnt-say.html

Šiame kūrinyje yra gan įdomiai aprašyta ir Lėjos šeima. Pasirodo, visi šeimos nariai nemoka gestų kalbos, išskyrus pačią Lėją. Jos tėvai tiesiog atmestinai žiūrėjo į dukros negalią ir nekreipė labai į tai daug dėmesio, laikė ją nepilnaverte, kas labai žalojo Lėjos asmenybę. Nors pačio Mikos šeima nebuvo pati idealiausia: vaikinas nelabai mėgo pasipasakoti tėvams, jie net nežinojo, kad vaikinas lankė gestų kalbos kursus.

Mika, kaip pagrindinis veikėjas, išsiskyrė savo nuoširdumu. Tikriausiai taip yra dėl to, kad kūrinio autorė yra moteris. Vaikinas rūpinosi kitais žmonėmis, buvo atskleista daugybė jo jausmų ir minčių. Man labai patiko tai, kad autorė nusprendė nenustumti Sandros į šalį. Nors jų santykiai nutrūko dar kūrinio pradžioje, autorė neleido Mikai pamiršti buvusiosios, nesunaikino jo jausmų jai. Bent jau ne taip staigiai, kaip kartais būna kituose kūriniuose, kur nuo vienų santykių ir vienos meilės prišokama prie kitų ir iš karto naujos meilės. Tokia yra realybė, net ilgai trukusi ir nutrūkusi draugystė palieka pėdsakų, kurios ne taip lengva išvalyti, ištrinti. Būtinai atkreipkite į tai dėmesį ir manau, kad tai padės labiau susivokti, kas yra toji tikroji meilė.

Kūrinį labai rekomenduoju ir vaikinams. Norėčiau, kad pažvelgtumėte į pasakojimą savo akimis, kad pamatytumėte, kad ir vaikinai gali būti rūpestingi ir nuoširdūs, kad neverta vaidinti erelių, kai giliai širdyje trokštate visai ko kito... Taip pat šis kūrinys tinka jaunesnio amžiaus žmonėms. Turiu omenyje, kad skaityti laisvai galite pradėti net ir nuo 12 metų ar jaunesni. Taip pat ir vyresni, tokie kaip aš, septyniolikmečiai. Kodėl siūlau jaunesniems: todėl, kad pati mėgstu knygas, kurios apie panašaus amžiaus į mano veikėjus. Šiuo atveju pagrindiniai veikėjai 15 metų jaunuoliai, todėl jiems labiausiai ir siūlau. Taip, kad dar kartą pridursiu, čiupkite knygą, pledą, arbatos termosą ir marš į lauką!


Skaitytojų nuomonės:


Na didelio įspūdžio nepadarė, bet parodo, kad jei myli, tu dėl to žmogaus gali viską, ir pasiaukoti, ir išmokti gestų kalbą, kad tik lengviau būtų bendrauti tau su tuo žmogum. Žavu.

Ši knyga yra tikrai skirtinga nuo visų. Kai ją skaičiau man ji tikrai patiko, bet kažko trūko. Viso to veiksmo galėjo būti daugiau. Nors truputėlį. Ir net pats veikėjas Mikas man per daug labai nepatiko. Bet viskas tikrai klostėsi sunkiai ir gražiai. Kas norėtų paskaityti kažką kito būtinai paimkit šią knygą į rankas. Jugi ne daug tų knygų su kurčiaisiais. Pamokanti kartu knyga tokia :)

Tai knyga, kuri atveria duris į mums mažai pažįstamą pasaulį. Ši knyga ne tik supažindina su kurčiųjų pasauliu, bet ir parodo mums koks jis sunkus yra. Knyga labai įdomi, pamokanti, lengvai skaitėsi.

Ši knyga yra labai pamokanti. Ji tinka ir mažam ir dideliam. Perskaičius šią knygą, aš labiau pradėjau vertinti kurčiuosius, sužinojau, kad kurčiųjų pasaulis daug skiriasi nuo mūsų , bet galbūt jis daug geresnis nei pasaulis žmonių, kurie viską girdi.Rekomenduoju!
Istorija apie paauglį, kuris renkasi tarp dviejų merginų - Sandros, kuri jį paliko, tačiau vėliau nusprendė susigrąžinti bei kurčiosios naujos pažįstamos Lėjos. Pasakojimas parašytas linksmai, įtaigiai, paauglišku žargonu, taigi skaityti tikrai smagu. Be to, priverčia susimąstyti apie tą tylųjį pasaulį, kuris egzistuoja šalia mūsų. Net ir tada, kai gyvenimas pasidengia begarsiu rūku, gali surasti savo laimę ir meilę. Nepatingėkit, paskaitykit :)




Komentarų nėra: