2014 m. gegužės 16 d., penktadienis

Theo Lawrence "Mistinis miestas"

Pastaruoju metu Lietuvos knygynuose tarp naujai išleistų knygų buvo galima rasti arba "Beveik suaugę" stiliaus leidinių arba trilogijų sekančių dalių. Net pati ėmiau pasigesti naujų fantastinio žanro kūrinių ir štai, būtent dabar neseniai buvo išleista ši knyga, kuri būtent ir priklauso fantastinių knygų žanrui. O geriausia yra tai, kad ši knyga, pasak leidėjų, yra skirta būtent "Bado žaidynių" gerbėjams!

"Mistinis miestas" yra knyga apie autoriaus sukurtą Niu Jorką. Jame gyvenantys žmonės skirstomi į klases: turtingieji, paprasti gyventojai ir mistikai. Pradedant nuo aukščiausios klasės, nuo turtingųjų, turiu pabrėžti, kad jie valdo visą miestą. Žemesniai klasei priklausantys žmonės yra tokie, kaip mes visi, dirbantys įprastus darbus, vidutiniokai. Ir yra mistikai - žmonės su tam tikromis galiomis, kurias, deja, išsiurbia turtingieji, kad šie nesukiltų prieš juos. Mistikai prilygsta maištininkams ir yra pasiruošę atsikovoti laisvę, patekti į politines gretas, kur turėtų savo balsą. Svarbiausias jų tikslas - sustabdyti jų galių išsiurbimą, kuris reikalauja daugybės aukų, žalojimų ir skausmo. Mistikai būdami maištininkais gyvena miesto glūdumose, slepiasi požemiuose. Vidutiniokai gyvena apatinėje miesto dalyje, o turtingieji dangoraižiuose. Taip, kad autorius sukūrė pasaulį, kuriame nuo tavo aukštos klasės, kuriai priklausai,  ir tavo gyvenimo aukštis.

Istorija sukasi apie merginą, vardu Arija. Viskas prasideda tada, kai mergina netikėtai pabunda ir suvokia, kad neprisimena tam tikrų dalykų iš savo gyvenimo. Vienas iš jų - tai, kad ji turi mylimą sužadėtinį Tomą. Savo tėvų ir sužadėtinio dėka mergina sužino, kad buvo perdozavusi narkotikų, kurie pašalino tam tikrus jos gyvenimo įvykius iš atminties.  Tomas papasakojo jai apie jų meilės romaną, bet mergina norėjo pati viską prisiminti, o tai galėjo padaryti tik nusileidusi į gilybes... Tai padariusi mergina sužinojo, kad ji nevartojo narkotikų, kad atmintis buvo jai ištrinta specialiai.

Gilybėse mergina sutinka dar vieną svarbų veikėją - Medžiotoją. Taip, toks vaikino vardas. Netikėtai užsimezgęs ryšys traukė merginą prie šio vaikino, nors ji žinojo, kad ji jau pažadėta kitam... Bet jausmai Medžiotojui ėmė tapti stipresni nei pati baimė, todėl mergina buvo pasiryžusi viskam, kad tik galėtų daugiau laiko praleisti kartu su šiuo paslaptinguoju asmeniu... Knygos eigoje susipažinsite su juo daugiau, sužinosite jo prigimtį ir šiek tiek daugiau, kas paaiškins, kodėl Arija buvo itin susijusi su šiuo žmogumi...

Taip pat tolimesnėje knygos eigoje labai svarbų vaidmenį atliks maištininkų sukilimai ir malšinimai. Knyga pasakoja apie ką tik prasidėjusius rinkimus dėl valdžios, o maištininkai jos troško, todėl kilo grėsmė visam Niu Jorkui. Arija taip pat bus žmogus, kuris prisidės prie šio sukilimo, tiesiog nepasakysiu kurį forntą ji rems...  Mergina taip pat sužinos tiesą apie savo atmintį, geriau susipažins su Tomu ir patirs daugybę nuotykių...

Pagrindinė veikėja Arija buvo žmogus, kuris dėl jausmų galėjo padaryti viską. Šioje istorijoje mergina iškeitė vienus prioritetus į kitus ir stipriai nuo to nukentėjo. Jos gyvenimas itin pasikeitė, bet mergina nesiruošė pasitraukti nuo savo darbų. Tai pabrėžia jos atkaklumą ir užsispyrimą. Autorius nesukūrė jos labai išmintinga, labai stipria mergina, kuri galėtų kalnus nuversti. Ne, ji tikrai ne tokia kaip Katnis Everdin. Ši mergina atitinka standartišką merginą: žavinga, gan paprasta, nepakankamai stipri ir realiai suvokianti įvykius. Manau, kad tai kūrininiui duoda realistiškumo ir dėl to šis kūrinys ir lyginamas su Bado žaidynėmis", nes ne tik yra apie maištą, bet ir pati istorija yra gan realistiška, be vampyrų ar kitų antgamtinių būtybių.

Kadangi užsiminiau apie realistiškumą, šiek tiek apie jį išsiplėsiu. Net kai pirmą kartą mergina susitiko su Medžiotoju, jiedu jaukiai leido laiką Niu Jorko kavinutėje, viakštinėjo gatvėmis. Manau, kad autorius padarė šaunų darbą pasirinkdamas tokį rašymo stilių, nes kartais tikrai sunku įsijausti į kūrinį, kai nesuvoki jo erdvės ir aplinkos. Ypač, kai būna sukuriama visiškai nauja aplinka, kaip tarkim knygoje "Divergentė". Tiesiog tokiais atvejais reikia daugiau pasukti galvą ir apmąstyti viską.

Vertindama šį kūrinį iš savo pusės turiu pasakyti, kad jis tikrai patiks skaitytojams. Istorija yra originali, įtraukianti ir tikrai lauksite tęsinio, norėsite sužinoti, kas bus toliau. O patikėkite, kuo toliau, tuo įdomiau... Aš irgi rekomenduoju šį kūrinį "Bado žaidynių" gerbėjams, taip pat ir visų kitų panašaus stiliaus knygų gerbėjams, nes šioje knygoje tikrai nepasigesite nieko, kas patinka paaugliams. Rekomenduoju ir laukime tęsinio!

1 komentaras:

Unknown rašė...

Aš irgi ją skaičiau ir nenusivyliau. Labai įdomi knygą ir keista kaip autorius įsijautė į moters vaidmenį!