2014 m. rugsėjo 19 d., penktadienis

Rainbow Rowell "Eleonora ir Pakas"


"Eleonora ir Pakas" priminė man ne tik tai, ką reiškia būti jaunam ir mylėti merginą, bet ir tai, ką reiškia būti jaunam ir pamilti knygą."

John Green, "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos"

"Šis seksualus, įžvalgus ir tendencingas romanas susipina su pank roku ir tikra meile"

Gayle Forman, "Jei pasilikčiau"


"Kvapą gniaužianti knyga apie tikrą meilę ir atstumtuosius"

Stephanie Perkins, "Ana ir Prancūziškas bučinys"


"Eleonora ir Pakas" buvo išrinkta geriausia knyga jaunimui 2013 metais.  Knyga susilaukė milžiniško populiarumo ir sužavėjo net garsiausius autorius jaunimui. Nors knyga populiarumu Lietuvoje didžiuotis nelabai gali, tikiuosi, kad įtikinsiu jus perskaityti šį kūrinį.

Tai pasakojimas apie tikrą meilę, tikrus jausmus. Pirmuosius bučinius, laikymąsi už rankų ir lytėjimą.
Istorija prasideda eiline diena mokykloje, kai Pakas įsėdo į mokyklinį autobusą šalia savo draugų. Netikėtai į autobusą pavėlavusi atlėkė keistuolė mergina - Eleonora. Mergina dėvėjo vyriškus ir plačius drabužius, turėjo itin ryškius raudonus plaukus, į kuriuos buvo įsisegusi ne vieną ir ne du aksesuarus. Mergina turėjo strazdanomis nupuoštą veidą, bet tuo pačiu ji nebuvo graži, buvo stamboka. Šiuo aspektu buvo labai atviraujama.

Niekas nenorėjo priimti šalia savęs bjaurios naujokės, todėl Pako nelaimei, ji atsisėdo prie jo. Vaikinas tikrai blogai jautėsi. Ne dėl to, kad bijojo kitų nuomonės, bet dėl to, kad jam buvo labai nemalonu sėdėti šalia tokios merginos... Praėjus kelioms savaitėms, Pakas pastebėjo, kaip kiekvieną rytą šalia jo sėdinti mergina akimis peržvelgdavo jo tuo metu skaitomus komiksus. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Eleonora skaitė kartu su juo, todėl vieną dieną jis padavė jai keletą komiksų, kad ji galėtų paskaityti namuose ir taip tęsėsi kiekvieną dieną. Įdomiausia yra tai, kad net ir po to, jie neištarė viens kitam nei žodžio.

Knyga yra stipriai susieta su muzika. Visas veiksmas vyrauja 80 dešimtmetyje, kai karaliavo pank rokas bei ausinukai su kasetėmis. Iš tikrųjų, pasirinktas laikmetis yra labai neįprastas, bet puikiai tiko šiai istorijai, kurio nebuvo akcentuojamas "išmanusis" jaunimas. Šiame kūrinyje buvo svarbiausia jausmai ir santykiai, o ne įvykiai, todėl, beje, jų rasite nedaug.

Kadangi jau užsiminiau apie muzikos svarbumą, reikia šiek tiek plačiau užsiminti, ar ne? Pako klausomi įrašai autobuse sudomino Eleonorą, kuri to nepasakė, bet Pakas vis tiek tai suprato, todėl vieną dieną įteikė jai ir keletą kasečių su mėgstamiausiomis grupėmis. Tai buvo antrasis jaunuolių santykių etapas, kai pagaliau jie prabilo ir ėmė daugiau bendrauti, nors labai kukliai ir naiviai...

Viskas, kas toliau prasidėjo, tikriausiai numanote. Įsižiebė tauri abipusė meilė, kuri iš tiesų buvo gan vaikiška ir naivoka, ypač iš vaikino pusės. Matote, yra dar vienas faktas, apie kurį privalau papasakoti.

Pakas gyveno jį mylinčioje šeimoje, kurioje santykiai buvo pagrįsti pasitikėjimu ir tauriais jausmais. Eleonora to neturėjo. Tiesą sakant, ji visai neturėjo normalios šeimos. Anksčiau mergina gyveno nuostabiuose namuose, kartu su tėčiu ir mama. Jie turėjo viską: laimingą gyvenimą, prabangą ir vakarėlius. Deja, likimas susiklostė taip, kad tėvai išsiskyrė, o Eleonora liko su mama, savo broliukais bei sesutėmis, bei naujuoju patėviu. Visa didelė šeimyna gyveno labai skurdžiai: jie neturėjo ką valgyti, visi vaikai miegojo viename kambaryje. Gyvenimo sąlygos buvo tragiškos. Baisiausia buvo tai, kaip patėvis negerbė nei savo žmonos, nei jos vaikų. Kone kasnakt vaikai galėjo gridėti mamą verkiančią, girdėti patėvio užgauliojimus ir matyti kaip jis drįsta pakelti ranką prieš žmoną...Dar ir dabar klausiu savęs: kodėl Eleonoros mama nepaliko baisaus vyro? Kas ją sulaikė? Atsakymo taip ir neradau.

Šis kontrastingumas tarp pagrindinių veikėjų nebuvo vienintelis. Veikėjų net kilmė nesutapo. Nors jie gyveno laisvoje Amerikoje, nebuvo iš ten kilę. Pako mama buvo korejietė, o tėtis amerikietis. O su Eleonora buvo dar įdomiau: Jos mama buvo danė, o tėtis buvo škotas.

 Daug pasakojau apie Eleonorą ir dabar reikėtų užsiminti ir apie Paką. Vaikinas buvo labai gražus, populiarus ir gerbiamas žmogus mokykloje. Jis turėjo griežtą savo nuomonę, bet ne tokią, kad galėtų įtikinti Eleonorą dėl tam tikrų jos gyvenimo pokyčių ir esminių sprendimų. Matote, šešiolikmetis galėtų pasirodyti gan naivokas, nes jis nelabai suvokė, kokį įtemptą gyvenimą gyveno jo mergina. Savaime suprantama, jis mylėjo merginą, bet jis troško jos, būti kartu su ja, liesti ją, bet mažai pagalvojo apie jos gyvenimą jiems nebūnant kartu.

Nors Eleonoros gyvenimas galėjo pasirodyti nedovanotinas, jis buvo dar žiauresnis. Negana to, kad ji kentėjo savo pačios namuose, mergina kentė ir patyčias mokykloje. Niekam nepatiko jos stilius, išvaizda ir papildomi kilogramai ant kūno. Autorė Rainbow Rowell labai puikiai sugebėjo perteikti "blogumo" jausmą savo kūrinyje, nes tikrai lengvai pastebėsite, kaip blogai ir nemaloniai jautėsi Eleonora, kaip jai trūko pasitikėjimo savimi... Manau, kad Eleonora labai puikiai įkūnija merginą, kuriai trūksta pasitikėjimo. Tokių dalykų kaip patyčios niekada nebus, jeigu jūs vaikščiosite aukštai pakelta galva, su šypsena veide, nebijančios pažvelgti į kitus. Merginos, kurios greitai nusuka žvilgsnį, vaikšto nuleidusios galvas ir bijančios išsakyti savo nuomonę labiausiai ir susilaukia pašaipų, nes akivaizdžiai matosi, kokios jos pažeidžiamos. Reikia tobulinti savo asmenybę ir pakovoti už save, nes niekas daugiau to nepadarys už jus!

Knygoje labai įdomiai aprašyta pirmoji meilė. Nežinau ar pastebėjote, ar ne, bet kitose knygose net tada, kai jaunuoliai patiria pirmąją meilę, jie būna aprašyti lyg profesionalūs partneriai: drąsiai paima už rankos, žino, kaip turi elgtis pirmojo bučinio metu, kaip pristatyti savo artimą žmogų kaip savo porą. Taip sakant - gan nenatūraliai. Šioje knygoje šis aspektas priartintas prie realumo ir tikrai puikiai suvoksite abipusį nervinimąsi dėl nepavykusio bučinio ar prisilietimo.

Kūrinyje veiksmo nebus labai daug, nes kaip ir minėjau, autorė norėjo atskleisti pirmosios meilės potyrius ir jausmus, kurie vyravo šioje knygoje. Savaime suprantama, kūrinio kulminacija bus ir tikrai nesitikėsite to, kaip visi įvykiai susiklostys, nes manysite visai kitaip...

Rekomenduoju knygą tokiems skaitytojams, kurie mėgsta kontrastingumą, kurie mėgsta labiau lyrinį žanrą negu epinį. Knyga labai tinka rudenio laikotarpiui, nes veiksmas daugiausia ir vyksta šiuo metų laiku. "Eleonora ir Pakas" geriausiai tiktų nuo 12 metų ir vyresniems. Pirmosios meilės jausmą tikrai sunku aprašyti suaugusiems ir šeimas sukūrusiems autoriams, bet rainbow Rowell tai puikiai pavyko, todėl ir rekomenduoju paskaityti ir taip pat įvertinti knygą, kurią jaunimas išrinko kaip geriausia 2013 metų knyga. Ar sutiktumėte su šia nuomone?


Skaitytojų nuomonės:

Sweet like a candy - taip galiu apibūdinti šią knygą :) Perskaičiau gana greitai - pagrindiniai veikėjai įdomūs, nestandartiniai, o ir pati istorija kupina žavesio, džiugesio, jaunatviško optimizmo - juk ar ne kitokia yra pirmoji meilė :) Rekomenduoju visiems išsiilgusiems romantikos ;)

Labai graži knyga, lengvai skaitosi ir džiugina. Jei kažkam norisi perskaityti kažką šilto ir mielo širdžiai, tai ši knyga būtent jam. Man labai patiko ir leido prisiminti ką reiškia pirmoji meilė. ;]

Knyga labai lengvai skaitosi. Mene manau labiau knygoje įtraukė Eleonoros gyvenimas negu jos santykiai su paku, nes Eleonoros gyvenimas nenuspėjamas. Ji įdomi, spalvinga ir drąsi asmenybė. Baigusi skaityti supratau kad ir aš giliai širdį norėčiau turėti tiek drąsos kaip ji

Tokia gera... parinkti veikėjai labai orginalūs, dar knyga įdomesnė dėl pasirinkto 80's laikotarpio. Knyga sukėlė labai daug jausmų...Džiaugmo, liūdesio, neapykantos...Knygos pabaiga išties sugraudino. Manau gan pamokanti knyga, jog mylint išvaizda nėra svarbiausia. :) Žodžiu, knyga tikrai įstrigs atminty, labai džiaugiuosi ją perskaičiusi...
Labai patiko ši knyga. Graži nebanali istorija apie jaunus žmones, kurie turi peržengti ir savo, ir kitų nustatytus stereotipus. Tekstas parašytas su humoru, tad skaityti šią knygą nenuobodu. Ją skaitydama, jaučiuosi gerai praleidus laiką :)
Labai graži ir jaudinanti istorija. Mažais žingsneliais link didelių jausmų. Knygą perskaičiau per kelias dienas, nes istorija labai įtraukė, norėjosi sužinoti, kaip viskas klostysis toliau. Rekomenduoju perskaityti :)


Komentarų nėra: