2014 m. rugsėjo 5 d., penktadienis

Lauren Miller "Free to Fall"

"Free to fall" yra kūrinys, kuriame veiksmas vyksta 2034 metais. Autorė Laure Miller nuspėjo, kad būtent tokiais metais žmoniją užvaldys elektroniniai įtaisai. Todėl laisvai galima teigti, kad šis kūrinys gal net atitinka mūsų visų ateitis... Skaitydama šį kūrinį mažai žinojau apie ką jis bus ir tik vėliau, netikėtais supratau, kad tai mokslinės fantastikos žanras.

Aurora, pagrindinė veikėja, netikėtais sulaukė laiško iš vienos stipriausių mokyklų pasaulyje. Mergina sužinojo, kad buvo priimta ten mokytis su keliais šimtais stipriausiųjų mokinių, kurie irgi tikėjosi patekti. Aurora netikėtais sužinojo ir tai, kad būtent jos mama, kuri mirė vos jai gimus, mokėsi toje mokykloje ir tai dar labiau paveikė merginos apsisprendimą - ji norėjo patirti tai, ką patyrė jos mama.

Atvykusi į naująją mokyklą, Aurora turėjo kovoti dėl vietos po saule, dėl pripažinimo. Mokykloje mokėsi turtingų tėvų vaikai, kurie buvo motyvuoti kaip ir ji pati, todėl konkurecija tarp mokinių tik augo ir visi norėjo išlikti topų viršūnėse. Netikėtai Aurora sužinojo ir apie slaptą mokinių draugiją, kurios nariai kiekvienais metais ieškojo naujokų, todėl išsirinko Aurorą, kaip vieną iš pretendenčių. Merginai teko atlikti ne vieną išlikimo užduotį ir konkuruoti su kitais mokiniais. Ji troško pakliūti į draugiją, nes sužinojo, kad ir jos mama jai priklausė. Jai nebuvo svarbu, kad nežinojo nei už ką toji draugija pasisakė, nei ką jie veikė...

Nuo pat Auroros atvykimo į mokyklą pradžios, merginos akiratyje atsirado du vaikinai, iš kurių vieną ji pamils. Kadangi tai beveik akivaizdu, tai papasakosiu šiek tiek apie jos išrinktąjį, vardu North. Vaikinukas buvo tokio amžiaus kaip ir Aurora, bet nesimokė Theden mokykloje kartu su ja. Jis buvo pašalintas iš jos dėl tam tikrų nusižengimų... North buvo labai protingas vaikinas, labai daug išmanė apie kompiuterius ir įvairiausius mechanizmus. Vaikinas vadino save "hacker'iu" (liet. programų nulaužinėtojas"). North buvo labai nuoširdus vaikinas, kuris neslėpė savo jausmų Aurorai. Galiausiai mergina atsiliepė į jo jausmus ir jų draugystė be pertraukų truko iki pat kūrinio galo, nes šiame kūrinyje jųdviejų meilė nebuvo pats svarbiausias dalykas.

Knygos eigoje Aurora suvokė kokią žalą darė programa, pavadinimu "Lux". Ši programa buvo asmeninis žmogaus vedlys, kuris galėdavo pasakyti tau viską: kur eiti, ar turi laisvo laiko atlikti tam tikrus veiksmus, ar nesi alergiškas... Taip sakant, šios programos dėka žmonėms nebereikėjo galvoti, ji tai darė už juos. Todėl žmonija tapo priklausoma nuo asmeninio vedlio... Aurora tai suprato ir tam tikri įvykiai privedė ją prie to, kad mergina nusprendė pakeisti situaciją...

Kalbant apie pagrindinės veikėjos mamą, ji šiame kūrinyje atlieka labai svarbų vaidmenį, nors buvo mirusi. Aurora sužinos labai daug naujų faktų apie savo mamą, kurie pakeis jos mąstymą apie tam tikrus dalykus ir įkvėps įvairiems darbams. Mergina taip pat sužinos ir tiesą apie savo tikrąjį tėvą, bei knygos eigoje ji nuspręs pratęsti tai, ką jos mama stengėsi padaryti, bet taip ir nepajėgė. Tai nebus koks eilinis darbas, geriau pranešiu, kad Aurora ruošis kilniam žygdarbiui.

Knygos kulminacija manau Jūsų nenustebins. Tai tikrai kalbu ne iš smerkiančios pusės, o dėl to, kad vienaip ar kitaip tokių veikėjo veiksmų jūs imsitės tikėtis, vos tik labiau pažinsite jos asmenybę. Dar įdomus faktas yra tai, kad tai nėra trilogija ir autorė visas savo idėjas ir mintis sudėjo į vieną knygą. Tai gan retas dalykas fantastinėje literatūroje, žinant, kad tokio tipo trilogijos sudaro nuo 3 iki 10 dalių knygų. Ne kartą esu pastebėjusi komentaruose pasipiktinusius skaitytojus, kuriems atrodo, kad geriau trilogijų nebūtų. Taip yra dėl to, kad, pavyzdžiui, Lietuvoje labai užsitęsia pats leidimo procesas ir galiausiai trilogiją, kurią sudaro ne viena dalis, pavyksta perskaityti tik per kelis metus. Kaip ir knyga "Free to Fall" akcentuoja šiuolaikinį spartų gyvenimą, taip ir šiuolaikinis jaunimas labiau vertina spartesnius procesus.

Išsamiai išnagrinėti Auroros paveikslą yra išties sunku, nes daugiausia jos priimtų sprendimų buvo dėl aplinkos spaudimo, ypač dėl mamos. Autorė aiškiai pabrėžė, kad veikėja norėjo artimiau pažinti savo mirusią mamą, todėl kone kiekvienas jos žingsnis buvo įkvėptas šios moters. Bet Aurora tuo pačiu turėjo labai stiprią asmenbybę, kuri drąsiai reiškė savo nuomonę įvairiais klausimais.

Pirmasis dalykas, kuris leido man mąstyti, kad tai  fantastinis kūrinys, buvo balsas, kurį girdėjo tam tikri žmonės, įskaitant ir pačią Aurorą. Mergina visą savo gyvenimą bandė atsikratyti šio balso, nes žmonėms atrodė, kad tik psichologiškai sutrikę žmonės jį girdi ir jiems riekia specialaus gydymo. Atvykusi į Theden mokyklą, Aurora sutiko daugiau tokių asmenų, kurie girdėjo šį balsą, todėl pasijuto saugesnė. Net sužinojo, kad ši problema persekiojo ir jos mamą, dėl to mergina pamatė, kad jos mama buvo išmesta iš mokyklos vien dėl jos psichologinės būklės. Todėl šis faktas vertė ją slėpti šią paveldėtą savybę. Abejone vadinamas balsas kūrinyje prisidės prie tam tikrų Auroros sprendimų ir atliks svarbų vaidmenį jos gyvenime.

Skaitydama kūrinį labai puikiai įsivaizdavau jo aplinką. Pasaulis, kuriame gyvena Aurora, yra labai modernus, kompiuterizuotas, tvarkingas ir "išmanus". Autorė puikiai įtikino mane taip aprašydama įvairias vietas ir manau, kad tai tik pliusas jai, nes yra rašytojų, kuriems tikrai tai padaryti yra gan sunku.

 Aprašinėjant šį kūrinį, buvo daugybė minčių, kuriomis noriu pasidalinti ir su Jumis, skaitytojais, todėl vien dėl gausaus turinio galima teigti, kad kūrinys vertas pripažinimo. Man asmeniškai kūrinys pasirodė kaip labai stiprus ir labai gerai apgalvotas, be to, autorė palietė labai gerą ir aktualią temą. Labai tikiuosi, kad Lietuvoje šis kūrinys visgi pasirodys ir jūs turėsite galimybę juo pasimėgauti taip, kaip tai dariau ir aš. Na, o kol kas, jeigu manote, kad pakankamai mokate anglų kalbą - siūlau jau dabar pradėti ją skaityti, nors būtent šioje knygoje apstu mokslinių terminų, tad gerai pasvarstykite.
Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
Poll Maker

Komentarų nėra: