2015 m. vasario 27 d., penktadienis

The impossible knife of memory

Laurie Halse Anderson, viena žinomiausių rašytojų paaugliams, po kelių metų pertraukos grįžo į kūrybinį kelią su trenksmu, pristatydama dar vieną savo romaną, paliečiantį skaudžią temą ne vienam individui. Knyga, išleista 2014 metų pradžioje, jau iš karto pretendavo į Goodreads metų knygos paaugliams rinkimus ir pelnė tūkstančių paauglių simpatijas.

"Kalbėk"
"Žiemos Mergaitės"

Kūrinyje pasakojama apie mergina, vardu Hayley ir jos gyvenimą kartu su tėčiu. Pagrindinės veikėjo tėtis yra karys-veteranas, kuris tarnavo Amerikiečių misijose Irake ir Afganistane. Hayley mama buvo mirusi, todėl vienišas tėvas paliko dukterį su savo naująja mergina Trish, kuri buvo alkoholikė ir galiausiai paliko šeimą. Kai Hayley tėvas grįžo iš misijų ir vėl tapo įprastu piliečiu, su dukra praleido keletą metų keliaudami po Ameriką jo sunkvežimyje, kuriame tuo pačiu metu jis pats mokė savo dukrą to, ko jos bendraamžiai mokėsi mokykloje. Bet kai atėjo paskutinieji Hayley, kaip mokinės, metai, tėvas nusprendė apsistoti gimtinėje, kur dukra galėtų keliauti į mokyklą kartu su kitais mokiniais ir spręsti planus dėl koledžo. Tikriausiai skamba kaip įprastas gyvenimas, ar ne? Bet Hayley tėčiui visgi nebuvo taip lengva prisiderinti prie paprasto civilių gyvenimo, nes ramus ir neįtemptas gyvenimas galiausiai privedė prie siaubingų prisiminimų apie karo laikus, prie košmarų, kurie gąsdino ne tik jį, bet ir jo dukrą. Nuo grįžimo į gimtinę dienos, tėvas susirado netinkamą įtaką darančius draugus ir savo liūdesį skandino alkoholyje... Svarbiausias šio kūrinio akcentas - Hayley - kiekvieną kartą palikdama namus ir eidama į mokyklą, bijo grįžti namo...

Gali pasirodyti, kad papasakojau visą knygos siužetą, bet nebijokite, taip tikrai nėra. Įvardijau tik svarbiausius įvykius, lėmusius pagrindinius knygos siužeto aspektus. Kaip galėjote suprasti, autorė ir šį kartą pasirinko labai neįprastą temą - apie buvusios karo didvyrius. Keisčiausia yra tai, kad kai baigiasi karinės misijos, vykstančios net ir šiomis dienomis, vienų ar kitų tautų atstovai džiūgauja dėl sėkmingų baigčių ir tik tai būna pranešama spaudoje. Kažkodėl niekas neakcentuoja to, ką tenka patirti kariškiams, išgyvenusiems siaubingus įvykius ir kaip jiems sunku integruotis į įprastą gyvenimą. Aš to tikrai nesureikšmindavau, bet ši knyga atvėrė man akis.

Hayley yra mergina, kenčianti baimėje. Dauguma ją įvadintų kaip įžūlią mergiotę vien dėl tam tikrų jos veiksmų mokykloje ar šiek tiek kitokio požiūriu, įgyto vien dėl tokio susiklosčiusio gyvenimo. Mergina bendravo gan šiurkščiai, atkakliai reiškė savo nuomonę ir įsitikinimus, o tai manau yra tikrai neblogas pavyzdys, nors dažnai mergina likdavo nesuprasta ar net nubausta.
Man pasirodė, kad Hayley jautėsi nemylima ir manė, kad tai tai jos įgimta ir paveldėta savybė, kurios ji negali atsisakyti, negali nieko mylėti taip, kaip tie žmonės yra verti būti mylimi.
Mergina vengė jausmų proveržio, nes jautė savo namų spaudimą, jos tėvo požiūris į gyvenimą ir charakteris buvo nepakenčiamas, todėl ji jautėsi taip, lyg nenorėtų, kad mylintis žmogus pažintų tą jos gyvenimo dalį ir galvotų, kad ir ji tokia pati

"The impossible knife of memory" yra kone pirmoji iš mano skaitytų Laurie Halse Anderson knygų, kuri yra apie meilę. Taip, tarp visų Hayley gyvenimo ydų buvo galima atrasti ir gabalėlį šviesos, kuri įkvėpė Hayley geriems darbams ir norui gyventi. Finn buvo tas vaikinas, suteikęs jai vilčių apie šviesią ateitį. Kol Hayley namuose gyvenimas pamažu virto pragaru ir jos tėvas savavališkai bandė atsiriboti nuo pasaulio ir atsisakė priimti pagalbą, Hayley patyrė priešingybę ir Finn pagalba galėjo atrasti gyvenimo privalumų kaip kad galėjimas būti savimi šalia mylimo žmogaus. Manau, kad šie jaunuoliai puikiai tiko vienas kitam: jie tarsi papildė viens kitą ire džiaugiuosi, kad tai nebuvo tokio stiliaus knyga, kur jaunuoliai tik knygos pabaigoje supranta savo jausmus viens kitam ir pripažįsta tai. Mes, skaitytojai, gavom galimybę stebėti šių žmonių vystymąsi ne tik būnant drauge, bet ir kaip atskiros asmenybės.

Sunku nupasakoti tikruosius Hayley jausmus ir išgyvenimus patirtus namuose, aplinkoje, kur viskas turėtų būti jauku, miela ir šilta. Taip nebuvo, nes Hayley tėvas buvo agresyvus ir nebijantis ranką pakelti alkoholikas, kuriuo pasitikėti nebuvo įmanoma. Kiekvieną kartą į namus Hayley įžengdavo su baime. Galima samprotauti, kad dėl to mergina neturėjo daug draugų, vengė artimo kontakto su žmonėmis, nes nenorėjo, kad jie pamatytų jos tikrąjį gyvenimą, kuriame dominavo jos tėvo žiaurumas.

Pagrindinės veikėjos prisiminimai apie praeitį buvo šilti, kupini gražių akimirkų, kokių turime visi mes. Šie prisiminimai, deja, buvo nepalyginami su merginos dabartimi, todėl ji stengėsi viską užmiršti, nes mintys apie gražią praeitį skaudino ir neatitiko tikrovės. Todėl knygos pavadinimas "The impossible knife of memory" tikriausiai ir apibūdina šią merginos situaciją, kai Hayley stengėsi atsiriboti nuo praeities ir ateities bei gyventi tik kraupioje dabartyje.

Kūrinys suteiks daugybę laiko apmąstymams apie gyvenimą ir esu tikra, kad pajusite dėkingumą savo tėvams dėl to, ką turite. Hayley, kitaip nei jūs, savo pasaulyje buvo viena ir jautėsi itin vieniša, nemylima, todėl savaime suprantama, tai neprivedė prie nieko gero. Nuostabus ir pažįstamas autorės rašymo stilius jus įtrauks į istoriją ir nepajusite, kaip tapsite jos dalimi, norėsite padėti merginai ir išgelbėti ją nuo kančių. Rekomenduoju knygą paaugliams nuo 16 metų, nes esu tikra, kad jūs sugebėsite įsijausti ir tinkamai suprasti tai, ką norėjo pasakyti autorė. Labai stiprus kūrinys su išgyvenimais, kuriuos patiria tūkstančiai vaikų savo tėvų, grįžusių iš karinių misijų, akivaizdose.




Ar norėtumėte sulaukti knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
make a quiz

2 komentarai:

Aušrinė rašė...

Vienas geriausių Tavo aprašymų! Knyga labai sudomino, gaila, kad neišversta į lietuvių kalbą. Angliškai skaityti dar kiek prisibijau :D

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Ačiū :)
Na, knyga nėra tokia sena, o Lietuvoje galima rasti net dvi šios autorės knygas, yra šansų, kad gal kada nors bus išleista :) Nors asmeniškai apie šios knygos leidimą neturiu informacijos :)