2015 m. gegužės 8 d., penktadienis

Kiera Cass "Paveldėtoja"

Pagaliau pasaulinėje prekyboje pasirodė kone metus lauktas ir iš anksto puikiai vertinamas autorės Kiera Cass Atrankos serijos tęsinys - "Paveldėtoja", kuriame pasakojama apie visos karalystės paveldėtoją ir jos nuotykius bei pokyčius visoje karalystėje. Vos antradienį išleista knyga atsidūrė mano rankose ir suskubau skaityti ir įvertinti, kad ištikimiausi Lietuvos skaitytojai galėtų sužinoti, ko galima tikėtis.

Tikriausiai nereikia priminti, kaip baigėsi "Vienintelė", bet trumpai drūtai tariant - Princas Maksonas išsirinko Ameriką į žmonas ir Karalystėje įsivyravo taika, buvo nutraukta kastų sistema.
"Paveldėtoja" pasakoja apie įvykius, praėjus aštuoniolikai metų nuo Amerikos ir Maksono santuokos. Karalystė pamažu apsiprato su naująja sistema, užaugo naujos kartos kur kas modernesnėje visuomenėje. "Paveldėtoja" pasakoja jau nebe apie visiems puikiai žinomus veikėjus, bet jų palikuonis. Šiuo atveju pagrindinė veikėja ir sosto paveldėtoja buvo aštuoniolikmetė Idlina, kuri anaiptol nesidžiaugė pečius užgulusia našta.

Idlinos asmenybė tikrai išsiskyrė iš minios. Kai Ameriką galima buvo pavadinti nenuorama svajokle, Eadlyn buvo žavinga bei užsispyrusi kerėtoja. Mergina nebijojo reikšti savo nuomonės, turėjo griežtus įsitikinimus, kurie sukėlė daugybę diskusijų tarp visų pasaulio skaitytojų. Ne visiems patiko tam tikri Idlinos bruožai, bet taip tik dar labiau buvo pabrėžiamas kartų skirtumas. Vis dėlto, reikia nepamiršti ir suprasti, kad Idlina norėjo gero ne tik sau, bet ir visai karalystei, bet paaugliškos svajonės apie laisvę dažnai priversdavo pamiršti apie valdžios rūpesčius.

Nemažai skaitytojų, pabaigę "Vienintelę" šiek tiek dvejojo dėl tariamai "neužbaigtos" romano pabaigos. Jie norėjo sužinoti daugiau apie tai, kaip Karalystės žmones paveiks kastų panaikinimas, o būtent to ir nesužinojome. Dabar manau, kad Kiera Cass tokį sprendimą priėmė ne veltui. "Paveldėtoja" būtent ir pasakoja apie naują kartą ir kastų panaikinimo padarinius. Visgi ne visi žmonės jais patenkinti ir netgi praėjus aštuoniolikai metų, atsiranda tokių, kurie ir Idlinos kartos laikais sugeba atrasti neigiamų aspektų - šį kartą atsirado nepatenkintų monarchine valdžia.

Kiera Cass nusprendė išlaikyti nuo serijos pradžios užsitęsusią tradiciją ir vėl sukūrė veikėjus, kuriems privalu buvo dalyvauti Atrankos procese. Šį kartą toji "auka" buvo būtent Idlina, kuri turėjo išsirinkti vaikiną, su kuriuo galėtų nugyventi ilgą ir laimingą gyvenimą. Problema buvo tai, jog Idlina visai nenorėjo tokiu dirbtinu būdu rinktis vyro, bet pakluso tėvų valiai, nes jų manymų, būtent toks publikos patenkinimas išlaikys taiką visoje Karalystėje. Taigi, dar viena Kiera Cass knyga neapsieis be Atrankos proceso, kuris, mano manymu, nebe toks ypatingas kaip buvo anksčiau.

Mane labai žavėjo visa Idlinos šeima, kurią sudarė tėvai Maksonas ir Amerika bei dar trys broliai. Tai buvo labai stipri ir visapusiškai įtakinga šeima, kuri visus sprendimus priėmė vieningai. Ahren buvo svarbiausias žmogus Idlina. Matote, ryšys su šiuo broliu buvo ypatingas dėl to, kad jie buvo dvyniai ir Ahren vos per plauką netapo sosto paveldėtoju, bet, deja, gimė vėliau nei pati Idlina. Labai žavėjausi šiuo ryšiu, nes viso romano metu jis bus labai reikšmingas ir įtakingas, romano pabaigoje būtent įvykiai, susiję su šiuo broliu, paveiks Idliną ir privers kitaip pažvelgti į gyvenimą...

Kūrinio eigoje dominuos Atrankos proceso renginiai: vakarėliai, pasimatymai, trumpi arba ne visai pokalbiai ir kiti užsiėmimai, apie kuriuos, tiesą sakant, jau esate skaitę ankstesnėse dalyse. Buvo kiek sunku įsiminti bent jau pagrindinių vaikinų vardus, nes buvo labai ryškus kontrastas tarp geriečių ir blogiečių, kurie nebus nusiteikę taikiai ir tikrai pridarys bėdos kūrinio eigoje... Buvo sunku išskirti vieną ypatingą vaikiną, nors tikrai buvo mielų širdžiai variantų už kuriuos net aš pasakyčiau taip. Deja, valiūkiškas Idlinos charakteris ir nusistatymas ilgai neleido atverti širdies ir priimti meilę.

Nemažai dėmesio buvo skiriama dar vienam veikėjui. Tai buvo Marlės (Amerikos draugės iš ankstesnių dalių) sūnus Kailas. Šis vaikinas kartu su savo šeima taip pat gyveno rūmuose ir kažkokiu neįtikėtinu būdu buvo įtrauktas į Atrankos procesą jam to net nežinant. Deja, jo ir Idlinos santykiai buvo komplikuoti ir dažnai susiję su nepagarba viens kitam, bet galiausiai buvo pralaužti ledai ir net tada, kai pati Kiera Cass iš anksto paviešino 12 pirmų "Paveldėtoja" skyrių, skaitytojams buvo aišku, kad būtent Kailas pavergs Idlinos širdį. Na, ar taip tikrai bus negaliu pasakyti, nes pabaigusi visą romaną nesu galutinai įsitikinusi. Matote, Idlinos charakteris ir išorinės aplinkybės bei problemos gali pasukti įvykius visai kita linkme, nors romantiškų akimirkų tikrai rasite ir jos tikrai palies jūsų širdis.

Buvo šiek tiek gaila skaityti apie veikėjus iš ankstesnių dalių ir suvokti, kad jie jau nebėra pagrindiniai. Šiuo atveju visi dominuojantys veikėjai tapo antraeiliais ir skaitytojo psichologija veikia taip, kad dėmesys yra sutelkiamas tik į pagrindinius veikėjus. Iš ties įdomu buvo skaityti pasikeitusius laikus ir sužinoti, kaip sekasi numylėtiems veikėjams. Deja, bet šiek tiek pasijaučiau įkalinta vienoje erdvėje, nes ir vėl visas veiksmas vyko rūmuose, norėjosi plačiau sužinoti apie pasaulį už rūmų durų, ypač po to, kai taip ilgai ir kantriai laukėme kastų panaikinimo... Na, galbūt kitose "Paveldėtoja" dalyse tai sužinosime, nes taip, tai yra dar viena serija ir "Paveldėtoja" dalis tikrai nebuvo paskutinė. Romano pabaigoje tikrai neįvyksta lemiami pokyčiai ir sprendimai, bet autorė Kiera Cass vis tiek puikiai išlaikė intrigą ir norą paskaityti dar ir kitus kūrinius. Na, labai viliuosi, kad nereikės daugiau laukti metus laiko!

Rekomenduoju šį romaną net ir tiems, kurie nelabai domėjosi "Atrankos" serija, nes aprašoma visai nauja karta su naujomis problemomis ir intrigomis. Tikrai buvo labai įdomu ir lengva skaityti, tikriausiai vien tai, kad taip greitai paruošiau aprašymą, būtent tai ir patvirtina. Puikus kūrinys ir puiki trilogija, belieka sulaukti kitų dalių ir, savaime suprantama, filmo!


15 komentarų:

Unknown rašė...

Ah, kaip noriu perskaityti tą knygą! O kaip būtų Eadlyn vardas lietuviškai?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Dar šiek tiek reikės pakentėti iki lietuviškos versijos :)

Man ir kilo klausimas, dėl varo sulietuvinimo, iš tiesų net nežinau... Galbūt paliks labai panašų variantą, o gal ką nors panašaus į Adelaina?

Ugne rašė...

Labutis, gal zinai kada isvers i lietuviu k. knyga??

Unknown rašė...

Atsiprašau, bet gal jūs tiksliai žinote kaba bus išversta "Thr heir" ?

Unknown rašė...

Atsiprašau, bet gal jūs tiksliai žinote kaba bus išversta "Thr heir" ?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Tikslios informacijos neturiu, bet esu tikra, kad dar šiais metais sulauksite, nes lyginu su ankstesnėm dalim: Atranka buvo išleista 2014 žiemą, Elitas - rugsėjį, Vienintelė - vasarį. Vadinasi galbūt netyčia leidykla išleis rudenio pradžioje ir išlaikys tokį periodiškumą. :) Mano spėjimai!

Anonimiškas rašė...

lietuviska jau yra pdf formatu :)

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Kažką maišai :)

Unknown rašė...

Kaip norėčiau perskaityti ,,The Heir" knyga (lietuviškai). Gal žinai kodėl internete yra paviešinta daug straipsniu apie būsimą ,,Atrankos" filmą?

Unknown rašė...

Kaip norėčiau perskaityti ,,The Heir" knyga (lietuviškai). Gal žinai kodėl internete yra paviešinta daug straipsniu apie būsimą ,,Atrankos" filmą?

Unknown rašė...

Kaip norėčiau perskaityti ,,The Heir" knyga (lietuviškai). Gal žinai kodėl internete yra paviešinta daug straipsniu apie būsimą ,,Atrankos" filmą?

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Tokį dalyką labai sunku nuspėti (apie straipsnius), tikriausiai dabar jau tik kai bus paskelbti aktoriai pagrindiniai :)

Anonimiškas rašė...

O kurinyje bus,bet paminėtas, Aspenas???

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Taip, šioje dalyje ne kartą sutiksite Aspeną :)

MonikaMonimutė rašė...

Bet vis del to ar knyga bus išversta ? Labai faina ir labai noriu nors 1 puslapiuka pamatyt