2015 m. gegužės 1 d., penktadienis

Kody Keplinger "The Duff"

Šiais, itin moderniais laikais, visuomenė net ir sunkiausiomis aplinkybėmis sugeba rasti atsakymus į daugybę rūpimų klausimų, išeitis į, rodos, neišsprendžiamas problemas. Visi žmonės ieško būdų nuraminti save, pasimiršti nuo problemų. Vieni tai daro skaitydami knygas, kiti sportuodami, dar kiti mėgsta pasimiršti savo darbuose. Yra tokių žmonių, kuriems kūniškas malonumas yra visų problemų sprendimas ir "The Duff" yra knyga, kuri būtent apie tai ir pasakoja.

"The Duff" pagrindinė veikėja yra paauglė Bianca, kuri buvo gana patenkinta savo gyvenimu. Gerai mokėsi mokykloje, turėjo draugų, neturėjo milijonų rūpesčių, kurie slėgtų jos pečius. Vieno vakarėlio metu, kai geidžiamiausias mokyklos mergišius ją užkalbino ir pavadino ją Duff, mergina iš naujo apsvarstė savo gyvenimą ir suprato, kad jis buvo niekam tikęs.

Žodį Duff galima versti paraidžiui. Designated ugly fat friend. Nežinau kaip lietuviškai būtų galima išversti tokį trumpinį, kad tuo pačiu metu jis skambėtų taip pat intriguojančiai kaip ir duff. Tebūnie paliksiu originalo kalba. Matote, kitais žodžiais Duff apibūdina nepatrauklų draugą grupėje, kuriuo naudojasi aplinkiniai, norėdami gauti daugiau informacijos apie seksualiausius duff draugus. Pasak vaikino Wesley, atvėrusio pagrindinei veikėjai akis, kiekviena grupuotė mokykloje turi tokį draugą, nes tokie žmonės padeda išlikti proto ribose ir nesielgti nepraktiškai. Kad ir kaip Bianca bandė paneigti Wesley žodžius, kuo ilgiau galvojo apie tai, tuo labiau suprato, kad visgi tai buvo tiesa.

Nuo lemtingojo vakarėlio prasidėjo ir kitos problemos merginos gyvenime. Viena iš jų - tėvų skyrybos, po kurių merginos tėvas grįžo prie senai mesto įpročio - alkoholizmo. Tai labai gąsdino merginą, bet ji nesiryžo niekam apie tai pranešti... Šis pasirinkimas privedė ją prie noro pasimiršti, o tai padaryti Bianca sugebėjo tik pačioje neįtikinamiausoje vietoje - Wesley lovoje...

Bianca man patiko tuo, kad buvo tokia asmenybė, nesistengianti prisitaikyti prie kitų. Jai nelabai rūpėjo jos išvaizda, tuo labiau ką apie ją manė kiti žmonės. Ji žniojo, kad nebuvo nei populiari, nei patraukli, bet tai nesmukdė jos asmenybės, kuria žavėjausi, nes ne visi paaugliai sugeba išlipti iš visuomenės primestų standartų.

Bianca geriausios draugės Casey ir Jessica buvo tiesiog nepriekaištingos asmenybės. Kaip teigė pati Bianca, šios dvi draugės buvo vaikinų numylėtinės. Joms nereikėjo daryti nieko ir jos vis tiek atrodydavo puikiai ir sulaukdavo aplinkinių dėmesio. Casey man pasirodė kaip labai rūpestinga draugė, kurią linkėčiau turėti kiekvienai. Casey ir Jessica palaikė Bianca net tada, kai rodės, merignų santykiai byrėjo į šipulius. Puikus tikros draugystės pavyzdys, aprašytas "The Duff" manau verstų kitaip pažvelgti į santykius tarp merginų ir draugių, nes kartais, žiūrint iš šalies, atrodo, kad merginos jaučiasi priverstos bendrauti su tam tikromis draugėmis, kai tikra draugystė turėtų būti pagrįsta pasitikėjimu.

Nežinau ar galiu pateisinti Bianca sprendimą naudotis Wesley geranoriškumu ir taip atsiriboti nuo išorinio pasaulio. Nors Wesley ir buvo mergišius, kuris buvo net pagarsėjęs tuo, Bianca turėjo gerą reputaciją, kurią galėjo lengvai prarasti. Nemanau, kad seksas yra geriausias būdas pabėgti nuo asmeninių problemų, bet norint paskaityti apie įvairiapusišką asmenybę, panagrinėti įvairių charakterių, tikrai yra verta paskaityti tokį kūrinį ir susipažinti su veikėjais, kurie, kaip kitose populiariose knygose, nėra tik eiliniai nuoširdieji, turintys puikų humoro jausmą ir sugebėjimą save vaizduoti kaip didvyrį.

Kūrinyje sulauksite pasakojimų apie merginos praeitį, apie jos šeimą ir draugus. Taip pat tikriausiai su nekantrumu lauksite aistringų akimirkų tarp Wesley ir Bianca, kas iš tiesų gali priminti tokį kūrinį, kaip kad Tamara Webber "Lengvai"... Autorė leis artimiau susipažinti ir su gražuoliuku Wesley bei jo gyvenimo patirtimi, o pabaigoje knygos viskas pasisuks taip, kad neišvengsite ir meilės trikampio tarp tam tikrų knygos veikėjų...

Labai nemėgstu, kai paaugliai, aptarinėdami poros santykius, teigia, kad po kelių savaičių draugystės jau sugebėjo pamilti tą savo artimą žmogų. Iš tiesų, meilė nebūna tokia staigi, pradžioje įmanomas yra tik susižavėjimas priešinga lytimi, o tik metams bėgant šie jausmai gali išsivystyti į meilę. Bianca buvo mano bendramintė ir taip pat ne kartą teigė, kad mylėti galima mamą, tėtį, brolį, sesę, bet ne vaikiną, kurį pažįsti vos kelis mėnesius. Ne kartą akcentuodama meilės prasmę autorė tikėjosi išugdyti meilės, kaip vertybės, supratimą paaugliams, kurie dar nelabai to gali padaryti.

Retai kada lyginu knygas su filmais, o ypač serialais, bet šį kartą tai būtina padaryti, jei norite artimiau susipažinti su pagrindinės veikėjos asmenybe. Yra toks serialas "Awkward" ir jeigu jį žiūrite, esu tikra, kad pastebėjote pagrindinės veikėjos Dženos charakterio išskirtinumą. Taigi, žinokit, kad Bianca yra ganėtinai panašus Dženos atitikmuo.

Kalbant apie filmus, gera naujiena yra ta, kad yra sukurtas filmas "The Duff", kuris prieš mėnesį pasirodė ir Lietuvos kino teatruose.. Esu tikra, kad tokio paaugliško ir Amerikietiško stiliaus filmas sulauks didžiulio susidomėjimo, o knyga taps dar populiaresnė paauglių tarpe. Rekomenduoju "The Duff" kaip kitokio stiliaus knygą paaugliams, iš kurios nemanau, kad verta mokytis tam tikrų motyvų. Esu tikra, kad skaitydami šią knygą praleisite tikrai nemažai puikaus ir įspūdžių kupino laiko.

*Pastaba: Knyga buvo perskaityta dar gerokai prieš pasaulinę filmo premjerą, todėl dabar, kai jau su Jumis dalinuosi ir knygos aprašymu, galiu šiek tiek palyginti ją su filmu, kurį jau spėjau pamatyti. Visgi, iš filmo anonso buvo galima pastebėti tikrai nemažai skirtumų ir tiesa yra tokia, kad šią knygą ir to paties pavadinimo filmą galima vertinti kaip du skirtingus kūrinius, nes vertybės, akcentuojamos šioje knygoje (paminėta ir pačiame aprašyme) neatskleidžiamos pačiame filme. Idealiausia bus, jeigu patys pirmiausia paskaitysite knygą, tuomet pažiūrėsite filmą ir susidarysite objektyvią nuomonę.
Jeigu taip padarysite, nebijokite parašyti man asmeniškai, būtų malonu padiskutuoti ;)



Ar norėtumėte sulaukti šios knygos Lietuvoje?
Taip
Ne
Quiz Maker

Komentarų nėra: