2015 m. gegužės 22 d., penktadienis

Jay Asher, Catryn Mackler "Mūsų Ateitis"


Kol "Mūsų Ateitis" knyga, kurią galėjote laimėti Facebook puslapyje, keliauja pas naują šeimininkę, pagaliau pristatau ir čia romaną, dėl kurio taip nuoširdžiai stengėtės!

Romanas "Trylika priežasčių kodėl", parašytas Jay Asher, yra vienas originaliausių ir mėgstamiausių kūrinių, kokius esu skaičiusi. Nuo tos akimirkos, kai pabaigiau jį skaityti, sužinojau ir apie kitą autoriaus kūrinį, kuris tuo metu dar vadinosi originalia anglų kalba "The Future of Us". Nežinia kodėl, bet vis nerasdavau laiko ką tik minėtajam romanui, bet dabar, kai jis atsirado ir Lietuvoje, suskubau skaityti ir vertinti.
Nereikia pamiršti fakto, kad ne tik Jay Asher priklauso autorinės "Mūsų ateitis" knygos teisės. Jam padėjo ir kiek mažiau žinoma rašytoja Catryn Mackler, kuri buvo tokia pati "Trylika priežasčių kodėl" gerbėja kaip ir aš, todėl pati asmeniškai susisiekė su Jay Asher ir paklausė jo, ar nenorėtų kartu su ja sukurti pusiau beprotišką kūrinį.

Viename interviu autoriai pasakoja, kad kartu ieškojo bendrų ir originalių idėjų būsimam romanui ir pagrindinis "Mūsų Ateitis" motyvas buvo tai, jog Catryn Mackler prisiminė tėčio vaikystėje išsakytą filosofinį klausimą, kuris dažnai kyla mums visiems: kodėl taip sunku patikėti, kad tuo pačiu metu kažkuriame pasaulio kampelyje gyvena mūsų ateities vyras/žmona? Taip gimė ir pagrindinė aprašomo romano idėja - galimybė pažvelgti į ateitį.

Prieš pristatydama romano siužetą, norėčiau šiek tiek atkreipti dėmesį ir į aplinkos detales. "Kaip ir trylika priežasčių kodėl", "Mūsų Ateitis" knygos laikmetis yra ypatingas - veiksmas nukeliamas į 1996 metus. Rašydamas ankstesniąją knygą, Jay Asher teigė, kad norėjo pasirinkti tokį laikotarpį, kuris būtų labai neutralus, bet turintis išliekamąja vertę, nes šiuolaikinė visuomenė modernėja kiekvieną minutę ir labai sunku pasivyti naujausias technologijas. Panašu, kad šis motyvas pritaikytas ir šiai autorių knygai, o tai tik dar puikiau, nes atskleidžiamos visai kitokios vertybės. 1996 metai ne tik yra mano gimimo metai, bet ir laikotarpis, kai pasaulis dar nematė Titaniko filmo, nežinojo, kas yra Haris Poteris ir kino teatruose stebėjo pirmąją Žaislų istorijos dalį, kuri būtent tais metais ir pasirodė didžiuosiuose ekranuose. Vienas esminių metų pasirinkimo privalumų - 1996 metais žmonija nežinojo apie socialinį tinklą Facebook, kuris turėjo itin svarbų vaidmenį šioje istorijoje.

Pagrindiniai romano veikėjai Džošas ir Ema - kaimynai, kuriuos nuo vaikystės siejo draugystė. Vienas vienintelis Džošo jausmų atskleidimas Emai sutrikdė darnią draugystę, bet ji tikrai nenutrūko. Matote, Džošas pajuto ne tik draugišką šilumą merginai, todėl negalėjo nutylėti savo jausmų, kurie nebuvo priimtini šaltakraujišką požiūrį išsiugdžiusiai Emai. Vieną dieną, kai Emos namuose buvo įvestas internetas, Džošas atnešė jai diskelį, kuriame jiedu rado vieną garsiausių būsimo ateities išradimų - Facebook. Šiuo atveju socialinis tinklas buvo ypatingas - jaunuoliai išvydo savo ateitis, kurias koordinavo būtent jie patys, praėjus penkiolikai metų.

Nuo tos dienos, kai jaunuoliai pirmą kartą sužinojo apie savo ateities likimus, jų neapleido mintys apie būsimą ateitį: vienam jaunuoliui ji buvo stebėtinai puiki, o kitam - nelabai. Įdomumo dėlei, neišskirsiu, kuris iš pagrindinių veikėjų liko nepatenkintas ir įvairiais būdais stengėsi pakeisti ateitį. Deja, net fantastiniuose filmuose gimęs moralas tinka ir realiame gyvenime - nevalia pakeisti to, kas yra iš anksto nulemta. Šį posakį vienas iš veikėjų pamiršo ir neapdariai keitė savo ateitį, kol galiausiai viskas pasisuko itin netikėta linkme.

"Mūsų Ateitis" siunčia labai stiprią žinutę skaitytojui. "Sustok akimirka žavinga" - teigė garsusis filosofas Gėtė. Ši citata puikiai tinka, nes Jay Asher ir Catryn Mackler norėjo parodyti, veikėjai gyveno svajonėmis apie ateitį, nesuvokdami, kad tikroji gyvenimo prasmė yra būtent dabartis. Tai labai svarbus ir kone esminis moralas šiuolaikiniam jaunimui, kuris taip pat dažniausiai gyvena ateitimi. Neskubėkite gyventi, viskas ateis laiku ir mėgaukitės laukimo akimirkomis.

Nors internete ne itin palankiai atsiliepiama apie šio romano veikėjų tarpusavio santykius (buvo ir daugiau veikėjų), man nepasirodė, kad būtų labai daug trūkumų. Labai gražiai ir nuoširdžiai aprašytos Džošo ir Emos akimirkos, ypač tos, kurios buvo susijusios su praeities gyvenimu. Man patiko veikėju augimas ir sugebėjimas suvokti savo klaidas ir tikrąją gyvenimo prasmę, tai buvo labai taikliai ir įtikinamai parašyta. Knygos pabaiga yra gan nuspėjama, bet autorių pasirinkimas buvo nerealus - pasiklydusių tarp ateities ir dabarties jaunuolių gyvenime buvo įtraukta ir praeitis. Genialu, ar ne?

Labai daug tikėjausi iš mėgstamiausios knygos autorio bendradarbiavimo su kita žinoma rašytoja ir jiedu tikrai nenuvylė manęs. "Mūsų Ateitis" yra labai šiuolaikiškas romanas, priverčiantis sustabdyti tą žavingą dabarties akimirką ir suvokti, kad laikas yra didžiausias žmogaus priešas, todėl verta gyventi būtent šia akimirka. Jay Asher ir Catryn Mackler sugebėjo suderinti modernumą su išliekamąją vertę turinčia klasika ir sukūrė neeilinį romaną, kurį pravartu paskaityti kiekvienam!

Komentarų nėra: