2016 m. birželio 3 d., penktadienis

Colleen Houck "Tigro užkerėjimas"

Nors Lietuvoje visi paaugliai žino populiariausią šalies leidyklą, nuolatos leidžiančią ypatingas ir išskirtines knygas paaugliams, dar viena leidykla Aukso pieva pasižymėjo sugebėjimu išleisti nedidelį kiekį knygų, kurios užkariavo paauglių širdis kaip niekas kitas. Jau šiame bloge galima rasti "Laikų pabaigos" serijos aprašymus, o dabar pagaliau į mano rankas pateko dar viena leidyklos knyga, kurią norėjau paskaityti jau ilgą laiką ir sužinoti, kodėl tiek daug šio blogo skaitytojų man ją rekomenduoja.


Colleen Houck daugelyje savo interviu drąsiai atskleidžia, jog pagrindinis jos serijos "Tigro užkerėjimas" įkvėpimas gimė skaitant visų puikiai žinomas ir dabar ne itin palankiai vertinamas Saulėlydžio knygas. Kaip ir rašytoja Stephanie Meyer, Colleen Houck pripažino, jog ir ji pati gali parašyti ne ką blogesnį kūrinį, kuris priverstų aikčioti tūkstančius skaitytojų. Rašytoja jau dabar pripažįsta, jog ją žavi galimybė savo serijoje klaidinti skaitytojus taip, kad jie iki pat pabaigos nežinotų, kaip baigsis "Tigro užkerėjimo" istorija. Jau dabar yra žinoma, kad kino kompanija Paramount Pictures įsigijo teises perkelti šią istoriją į didžiuosius ekranus, o žodžiai "Tiger's Course trailer" tapo kone dažniausiai vartojami Youtube paieškoje. Moteris neslepia, jog sapnų karalystė yra ją visuomet žavinti tema, todėl kiekvieną kartą susapnavusi ką nors neįprasto, būtinai tai užsirašo ir tikisi kada nors tai panaudoti savo knygose. Taip ir atsitiko - "Tigro užkerėjimas" paremta mitologija. Colleen Houck turi visą mitologijos knygų kolekciją, nuolat pasižymi įvairius pastebėjimus, kuriuos panaudoja savo istorijoms.

"Tigro užkerėjimas" pasakoja apie neseniai mokyklą baigusią Kelsę, kuri netikėtai įsidarbino keliaujančiame cirke ir jai teko prižiūrėti tvarką. Būtent tame cirke gimė jos ir baltojo tigro Reno draugystė, kuri tapo pagrindiniu istorijos objektu... Visada prieš aprašinėdama knygas paskaitau oficialias knygų anotacijas, kad galėčiau susidaryti įspūdį, ką galima atskleisti ir ko ne. Man itin patiko, jog apie šią knygą jos nugarėlėje buvo beveik nieko nebuvo pasakyta, todėl jeigu norite susidurti su paslaptingu ir įspūdžių kupinu pasauliu, galbūt geriau nuo šios vietos daugiau aprašymo nebeskaityti.

Cirko tema mane visada žavėjo, ne kartą esu skaičiusi knygas vien dėl to, kad jos buvo susijusios su paslaptingu cirko pasauliu. Šiuo atveju galiu dar parekomenduoti paskaityti paaugliams skirtą knygą "Dvigubas salto su bučiniu". Labai džiaugiausi, jog Colleen Houck sumaniai ir taikliai į savo romaną įtraukė cirko elementus, nors jų buvo minimaliai - netrukus istorija pasisuko kita linkme ir mes, skaitytojai atsidūrėme tolimoje Indijoje, kur knygos veikėjų laukė neužmirštami nuotykiai. Taip, minėdama veikėjus, turėčiau supažindinti su faktu, kad ne tik Kelsė buvo šio kūrinio žvaigždė. Istorija nebūtų fantastinė, jei ne tigras Renas,  netikėtai trumpam laiko tarpui atvirtęs į žmogų.

Renas, vienas iš pagrindinių istorijos personažų, romane atskleidžia savo netikėtą gyvenimo, trunkančio kelis amžius, istoriją. Gyvenimas turtingųjų pasaulyje, princo etiketė, įsipareigojimai tėvams ir šaliai - visa tai buvo įprasta Renui iki lemtingos dienos, kada gyvenimas subyrėjo į šipulius ir vaikinas buvo įkalintas baltojo tigro kailyje su galimybe vos 24 minutes per parą grįžti į įprastą žmogaus padėtį. Netikėtai Reno gyvenime atsidūrusi Kelsė apvertė vaikino tigro kailyje pasaulį aukštyn kojomis - pasirodo, mergina buvo likimo siųsta dovana, galinti padėti Renui susigrąžinti prarastą gyvenimą ir amžinai likti žmogumi... Norėjimas patirti nuotykius bei troškimas daugiau pažinti šį neįprastą žmogų Kelsę vedė į priekį ir mergina, apgaule atsidūrusi Indijoje, suvokė privalanti padėti Renui ne tik dėl jo pačio, bet ir dėl savęs...

"Tigro užkerėjime" Colleen Houck meistriškai panaudojo įvairių šalių kultūrą ir ypač mitologinius elementus. Skaitytojai turės progą susipažinti su Indiška kultūra, jos nežinomais dievais, prietarais ir ritualais. Man, didelei filmo "Lūšnynų milijonierius" gerbėjai, merginai, kuri domėjosi indiška kultūra rašydama savo pačios istoriją, tai buvo neįkainojama patirtis, priverčianti prisiminti magišką knygų galią apšviesti žmones apie pasaulio ypatumus. Jau dabar su nekantrumu laukiu, kada filmo kūrėjai perkels šią istoriją į didžiuosius ekranus ir mes galėsime pasinerti į nuostabių vaizdų kupiną Indijos pasaulį...

Colleen Houck savo pagrindinę veikėją Kelsę sukūrė kaip vietoje nenustygstančią kovotoją. Kelsė buvo ryžtinga, drąsi, pasiaukojanti ir naudos sau neieškanti mergina, pasiryžusi auktosi dėl kitų gerovės. Ankstyvoje vaikystėje netekusi tėvų, Kelsė buvo priversta išmokti susitaikyti su likimu, kad niekada negali žinoti, kas tavęs laukia ateityje, todėl ne kartą atsisakė artimų jausmų ir draugystės su kitais žmonėmis. Sutikusi Reną, mergina sunkiai pripažino širdyje kirbančius jausmus, todėl romantiškas kūrinys bus pripildytas erzinančiomis akimirkomis, kai skaitytojai tiesiog negalės išsėdėti vietoje ir skubomis vers puslapius, tikėdamiesi sulaukti gėrio ateityje... Romantika šiame kūrinyje iš anksto buvo apgalvota pačios Colleen Houck, kuri norėjo sukurti romaną, priverčiantį skaitytoją išgyventi jausmus, kuriuos patyrė ir Kelsė su Renu. Tik ar tikrai viskas vyks lyg sviestu patepta?

Tolimesnėje knygos eigoje kartu su romano veikėjais susipažinsite su nuostabiąja Indija, dviem itin svarbiais veikėjais Kišanu ir Kadamu, turėsite galimybę stebėti besimezgančius Kelsės ir Reno santykius bei svarbiausia, sužinosite, kaip veikėjams seksis vykdyti pranašystės užduotis, padėsiančias Renui visam laikui likti žmogaus būsenoje. Mėgavausi rašytojos gabumais taip lengvai, bet įtikinamai dėstyti mintis, suderinti veiksmo kupinas akimirkas su lengvais romantikos pripildytais bei atsikvėpti leidžiančiais skyreliais - tai buvo nepakartojama patirtis, todėl su nekantrumu laukiu akimirkos, kada galėsiu atsiversti antrąją dalį "Tigro beieškant"

Rekomenduoju "Tigro užkerėjimo" seriją, nes esu įsitikinusi, kad romantinė istorija, perpinta fantastiniais elementais nepaliks abejingų skaitytojų. Šešių dalių serija neįtikėtinu greičiu graibstoma viso pasaulio knygynų lentynose, o Lietuvoje skaitytojai jau turi galimybę įvertinti ir kitas serijos dalis "Tigro beieškant" bei "Tigro kelionė". Puikiai parašytas romanas privalo atsidurti Jūsų asmeniniuose "Planuoju perskaityti" sąrašuose! Rekomenduoju "Tigro užkerėjimą" skaityti nuo 14 metų, nors iš tiesų bet kokio amžiaus skaitytojas bus pakerėtas šios istorijos grožiu.



2 komentarai:

Unknown rašė...

PA - GA LIAU !!! Džiaugiuosi jog perskaitei šią knygą :)
Tai argi supratai, kad mūsų rekomendacijos perskaityti šią knygą buvo pagrįstos? :D

Anonimiškas rašė...

Knyga iš ties pakerėjo, tačiau ir ne tik mane, bet pakerės ir visus kitus. Jokio skirtumo nėra - ar patinka detektyvinės, ar realistinės ar kokios kitokios knygos, vis vien labai patiks, ir įtrauks. Abejoju, ar būtų neigiamų atsiliepimų apie šį kūrinį. Šiaip, kalbant ne apie knygą tai manau jog iš ties daug tokių blog'ų yra privisę, na ir iš ties neįdomu jau daros kai septyni tinklaraščiai rašo, ir visur knygos kartojasi, o ir kažko tokio išskirtinesnio kiekviename įraše apie tą pačią knygą nepamatysi. Iš tiesų taip, įdomu pasiskaityti, tačiau galėtų sueiti į vieną blog'ą ir parašyti po nuomonę. Norint kokią knygą paskaityti begalę pasiūlymų yra knygos.lt ten prie kiekvienos knygos yra aprašymas, gausu komentarų ir išsirinksi, tad tam tu tinklarasciu nelabai ir bereikia. Vis vien, ne kas ir skiriasi nuo aprašymų