2018 m. sausio 7 d., sekmadienis

Katharine McGee "Gražiosios melagės"

Pradėdama romano "Gražiosios melagės" aprašymą, suintriguosiu Jus bei pristatysiu jau šiek tiek žinomų faktų apie kūrinio sėkmę. Televizijos kompanija ABC, kurianti tokius serialus kaip "Pretty Little Liars" jau įsigijo teisę ekranizuoti šią knygų seriją ir ateityje sulauksime naujo ir įspūdingo serialo. "Gražiosios melagės" yra dar oficialiai neišleistas kūrinys, bet jau dabar vertimo teisę įsigijo daugiau nei 26 šalys. Susipynę mokslinės fantastikos bei contemporary romance stiliai perkėlė šį romaną į aukštesnį lygmenį, o pastebėjimas, jog istorija, aprašyta kūrinyje, visai primena vieną žinomiausių serialų Gossip Girl, verčia aikčioti iš susižavėjimo.

Vaizdo rezultatas pagal užklausÄ… „gražiosios melagÄ—s knyga“Kūrinyje "Gražiosios melagės" pasakojama apie paauglišką gyvenimą 2118 metais. Tolima ateitis, technikos naujovės, moderni ir neįprasta gyvenamoji aplinka prisidėjo prie šio fantastinio kūrinio unikalumo. Nors 2118 metai atrodo tokie tolimi ir nepasiekiami, galima manyti, kad pasaulis po šimto metų kardinaliai bus pasikeitęs - paaugliškos dramos niekur nedings! Veikėjai Avery, Leda, Watt, Rylin bei Eris, iš kurių perspektyvos pasakojama ši neįprasta istorija, gyveno sunkiai 2016 metais gyvenančiam žmogui įsivaizduojamame dangoraižyje, kurį sudarė šimtai skirtingų aukštų, kur buvo įsikūrę skirtingą socialinę padėtį užimantys žmonės: neturtingieji glaudėsi žemiausiuose aukštuose, o visuomenės elitas - pačiame viršuje. Jokio kito pasaulio nebuvo, šiame dangoraižyje virte virė gyvenimas.


Istorija prasidėjo prologu, kur pažįstama situacija, suintriguojanti skaitytojus, neleidžia nuobodžiauti viso kūrinio metu - tai buvo vakarėlis, kurio kulminacija buvo mergina, nušokusi nuo dangoraižio stogo. Prologe nebuvo atskleista, kas buvo toji mergina, kodėl ji nušoko arba buvo nustumta - jokių mirties aplinkybių nebuvo. Visgi vėliau, kai prasidėjo individualūs 6 pagrindinių veikėjų skyriai, paaiškėjo, jog viena iš merginų ir buvo arba nušokusioji, arba prie to savaip prisidėjusi.


Buvo sunku išsirinkti vieną mylimiausią veikėją, nes jie visi buvo unikalūs ir savaip žavūs. Asmeninės savybės ir istorijos sudarė didžiąją dalį šio kūrinio siužeto ir visiems veikėjams buvo skiriamas vienodas dėmesys, nors dažniausiai sunku išvengti vieno ar dviejų personažų dominavimo. Prisipažinsiu, man asmeniškai dažnai būna sunku apsiprasti su dideliu kiekiu veikėjų įvairaus žanro kūriniuose, dažnai pamirštu juos arba pradedu maišytis, bet šį kartą taip nebuvo, o tai mane itin nustebino - autorė sugebėjo juos atskirti vienus nuo kitų nepaisant to, jog beveik visi priklausė visuomenės elitui. Šiek tiek plačiau supažindinsiu su pagrindiniais veikėjais:

Susijęs vaizdasAvery - gražiausia mergina 2118 metų pasaulyje tiesiogine prasme. Technologijoms tobulėjant, tėvai prieš susilaukdami vaikų galėdavo pakeisti jų DNR ir sukurti tobulus vaikus, nors tik Avery teko tokia galimybė. Ši mergina tarsi buvo aukščiau nei pats elitas - turtinga jos šeima turėjo viską, ko troško, bet Avery trūko vienintelio dalyko - užtikrintos ateities su uždrausta meile...

Leda - geriausia Avery draugė, taip pat priklausanti turtingųjų sluoksniui, turėjo daugybę problemų su narkotikais, dėl kurių ji vasarą praleido reabilitacijos klinikoje ir mokėsi atsisakyti šių nuodų. Deja, net patys artimiausi draugai nežinojo apie tikrąją Leda vasarą, o negana to, mergina buvo karštai įsimylėjusi Avery brolį Atlas...


Eris - dar viena turtingųjų šeimai priklausanti mergina, kuri taip pat buvo viena iš Avery geriausių draugių. Eris gyvenimas susiklostė taip, jog netikėtų aplinkybių ir atskleistos tiesos dėka merginai teko persikelti iš dangoraižio aukščiausių aukštų į pačius žemiausius, todėl knygoje turėsite galimybę sužinoti, kaip jai sekėsi susitaikyti su tokiu likimu...


Watt - vienas pagrindinių romano vaikinų. Watt nebuvo turtingas, nebuvo išskirtinis, bet jis buvo unikalus, nes turėjo nelegalų robotą galvoje, kuris padėjo jam priimti svarbiausius sprendimus ir net uždirbti pinigus. Šis vaikinas vienaip ar kitaip bus susijęs su detektyvinių paslaugų reikalaujančia Leda bei jam nepasiekiama mergina Avery...

Rylin - tenka pripažinti, jog visgi galbūt ši mergina man pasirodė kaip įdomiausia veikėja pirmoje šios serijos dalyje. Galbūt jos gyvenimas nebuvo labai įspūdingas, gal net vienas iš labiausiai stereotipiškų, bet jos istorija man tikrai labai patiko. Rylin buvo itin neturtinga mergina, turėjusi išlaikyti save ir savo seserį, kurioms nuolatos stigo pinigų. Mergina netikėtai įsidarbino bendraamžio turtuolio bei mergišiaus Cord namuose ir labiau susipažino su šiuo vaikinu, kartu turėjo daugybę įspūdingų ir širdžiai mielų akimirkų, bet juk negali viskas būti taip tobula, tiesa?

Mokslinė fantastika yra itin nelengvas žanras, ypač skaitantiems kūrinius anglų kalba. Dažnai tokiuose romanuose dominuoja terminai ir įvairūs paaiškinimai, ne visada suprantami net ir atidžiai perskaičius. Kadangi nusprendžiau, jog mano aprašinėjamas romanas priklauso šiai kategorijai, galiu pripažinti, kad tai nebuvo tas kūrinys, kurį būtų sunku skaityti. Visai priešingai.

 Kai buvau maža, man ir mano bendraamžiams buvo įprasta manyti, jog ateityje visus žmonių darbus atliks robotai, mašinos galės skraidyti ir eismas vyks ore, jog mokyklose išnyks vadovėliai ir mokiniai mokysis naudodami kompiuteris... Tai tik keli prisiminimai iš daugelio kitų, kurie iš tiesų pamažu virsta tikrove. Studijuodama viešuosius ryšius gavau galimybę giliau pažvelgti į medijas ir visas technologijas, kurias mes, žmonės, naudosime ateityje. Tai tiesiog neapsakomai intriguojantys ir tuo pačiu net bauginantys prietaisai ir naujovės, kardinaliai pakeisiančios žmogaus veiklas. "Gražiosios melagės" yra knyga, kuri tarsi supažindina mus su ateitimi, bet ne taip kaip kitos fantastinės knygos, kuriose ateities spėjimai mums, skaitytojams, leidžia logiškai suvokti, jog tokie dalykai niekada neįvyks. Kitaip nei kitose knygose, skaitydama "Gražiosios melagės" pajėgiau įsivaizduoti tokią realybę iš tiesų.

Robotas galvoje, šaldytuvas, skaičiuojantis kalorijas bei kiti ateityje sukurti prietaisai buvo visų pagrindinių veikėjų kasdienybė, be kurios gyvenimas sugriūtų. Įdomu buvo tai, jog automobiliai šiame pasaulyje buvo taip pat uždrausti, nes galiausiai žmonės priėmė sprendimą, jog
mašinos buvo uždraustos ir buvo retenybė, nes kiekvienais metais autoavarijų skaičius vis didėjo ir toks sprendimas buvo neišvengiamas.

Tuo pačiu knyga priklauso ir Contemporary Romance žanrui, kuris patinka ne tik man, bet visoms skaitančioms paauglėms. Tokie kūriniai kaip šis dažniausiai pasižymi neįtikėtinai paprastu rašymo stiliumi, intrigų linijomis siužete bei romantikos elementais, kurių "Gražiosios melagės"

Galima manyti, jog "Gražiosios melagės" iš dalies primena Gossip Girl romaną. Nuolatiniai vakarėliai, apsipirkinėjimai brangiausiose parduotuvėse, mokyklos gyvenimas, paaugliškos dramos - tai tik keli elementai, primenantys visiems puikiai žinomą serialą. Galvoje net nesunku sudėlioti vaidmenų atitikmenis su serialo veikėjais, o tai tik dar labiau sukuria ryškų vaizdinį galvoje. Manau, kad šis autorės sprendimas sukurti tokio stiliaus kūrinį buvo labai taiklus ir apgalvotas, o ką jau bekalbėti apie fantastinius elementus, kurie leidžia lengviau įsivaizduoti ateitį.

Labai smagu skaityti kūrinį, kai visiškai nenutuoki, kas gali įvykti visai netrukus, kur autorė nukreips visą siužeto liniją. Tai buvo visiškai kitoks fantastinis kūrinys - labai realistiškas, subtilus ir paliečiantis kone kiekvieną paaugliams aktualią temą: draugystę, meilę, išdavystes, pinigus, šeimos problemas bei daugybę kitų. Labai man patiko, jog kūrinio siužetas buvo itin puikiai suplanuotas ir tikriausiai kiekvienas įvykis, kurį patyrė visi veikėjai, kiekviena detalė buvo itin svarbi, nes visumoje tai ir privedė prie kūrinio kulminacijos, net jeigu dar tebeskaitant knygos vidurį taip galėjo ir neatrodyti. Rekomenduoju šį romaną kaip itin intriguojantį kūrinį, kurio tęsinio laukiu nuo pat tos akimirkos, kai perskaičiau paskutinį puslapį. Labai apsidžiaugiau pamačiusi, jog knygą išleido ir Lietuvoje, todėl visi galėsite patirti tai, ką aš patyriau - nepakartojamą laiką ir puikias emocijas. Laukiame tęsinio!

Komentarų nėra: