2018 m. birželio 8 d., penktadienis

Lara Avery "Memory book"

Ką darytumėte pajutę, jog pamažu prarandate laiko nuovoką ar trumpalaikę atmintį? Kaip reaguotumėte į nuolatinės atminties šlubčiojimą ir svarbiausių gyvenimo akimirkų prisiminimų praradimą? Naujausioje rašytojos Lara Avery knygoje "Memory book" galima rasti atsakymus į šiuos klausimus, nes romanas būtent ir pasakoja apie merginą, kurios likimas ne rožėmis klotas.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „lara avery memory book“
Pagrindinė romano veikėja Samantha, draugų vadinama Sammie buvo itin mėgstama mokykloje, turėjo mylinčią šeimą, buvo protinga ir aktyvi debatininkė bei netgi paskelbta veladictorian, kas reiškia, jog labiausiai nusipelnęs mokyklos abiturientas paruošia išleistuvių ceremonijos metu kalbą, skirtą visai mokyklai. Neeilinis Sammie gyvenimas buvo iš anksto suplanuotas - mergina turėjo daugybę lūkesčių artėjančiai ateičiai, ji planavo persikelti į Niu Jorką, kur galėtų studijuoti universitete, bet lemtingą akimirką, kurios metu jai buvo diagnozuota klastinga bei paveldima liga, apvertė planus aukštyn kojomis.

Kaip pasakytų pati Sammie, Memory book yra jai pačiai skirta knyga. Pagrindinė veikėja, turinti puikų humoro jausmą, vis šaiposi iš savęs primindama sau pačiai ir mums, skaitytojams, jog jos pačios rašoma knyga arba vadinamasis "dienoraštis" iš tiesų yra Word dokumento failas kompiuteryje, nors mes visi tikrai esame pripratę skaityti apie popierinius variantus. Sammie pradėjo rašyti šį dienoraštį todėl, kad sužinojusi apie ligą, nuspėjo, kad ateityje jai prireiks kažko, kas padėtų jai prisiminti, todėl detaliai ir jai suprantamai išdėstė esminius tuometinio savo gyvenimo faktus bei įvykius.

Niemann-Pick - Sammie ligos pavadinimas. Nesu medicinos ekspertė, tuo labiau apie tokią diagnozę išgirdau pirmą kartą gyvenime. Ryškiausi jos simptomai, kaip jau galėjote pagalvoti, atminties praradimas, bet visa tai gali privesti net iki mirties... Jeigu liga būtų tiesiog susijusi su ilgalaikės atminties praradimu, Sammie gyvenimas būtų buvęs tikrai kitoks nei jis buvo. Deja, klastingos ligos baisioji pusė yra neįtikėtinai žiauri, todėl pasiruoškite viskam - kūrinys numargintas liūdnomis ir širdį veriančiomis akimirkomis.

Vos tik pradėjau skaityti kūrinį ir susipažinau su esminiais jo elementais, padėjau romaną trumpam laiko tarpui į šalį ir ėmiau svarstyti, kokia galima romano baigtis, ko aš galiu tikėtis? Iš tiesų didžioji dalis mano spėjimų buvo negatyvūs arba intriguojantys, ne kartą pagavau save prisimenant vieną mėgstamiausių Lauren Oliver romanų "Kai aš žuvau", kurio pabaiga šokiravo mane taip, kad iki šiol atsargiai imu panašaus stiliaus knygas į rankas, pasiruošusi visiems įmanomiems siužeto vingiams.

Sammantha pamažu perprato savo klastingą ligą ir iš anksto sugebėjo nuspėti, kokiomis akimirkomis galėjo pasikartoti nerimą keliantys užmarštumo simptomai. Bet net jei mergina ir sugebėjo nenoromis sužlugdyti savo mokyklos laikų svajonę, vėliau susitaikė su lemtimi ir net pačią baisiausią ir svarbiausią gyvenimo akimirką ji sugebėjo tvirtai ir be jokių trugdžių išpildyti savo tikslą. Šios dvi akimirkos man pasirodė labai motyvuojančios, ypač antroji, nes pagrindinė veikėja nujautė galimas pasekmes, bet vis tiek neatsisakė savo garbingos pareigos, buvo šventai įsitikinusi, kad būtent ji gali kontroliuoti savo ligą, kad būtent ji yra savo kūno valdovė ir tai padėjo pasiekti jai aukštumas.

Kūrinio eigoje turėsite progą susipažinti labiau su Niemann-Pick liga bei svarbiausia pamatyti, kaip pagrindinė veikėja Sammie su ja kovojo. Mergina ryžtingai neatsisakė savo tikslų ir svajonių, žengė tikslo link ir jūs pamatysite, ar jai pavyks įveikti laiko tekmę ar visgi liga pavogs gražiausius merginos gyvenimo metus. Romano eigoje taip pat kartu su Sammie patirsite tą jaunyste trykštantį pirmos meilės jausmą, kai du įsimylėjeliai nedrąsiai pamažu pripažįsta savo jausmus; taip pat pažinsite ir kitus pagrindinės veikėjos draugus, kurie atliks labai svarbius vaidmenis viso romano metu.

Romanas "Memory book" man labai priminė knygą "Everything everything", kurią skaičiau jau senokai, bet tiesiog abu kūriniai susiję ta pačia tematika ir kūrinio nuotaika. Iš vienos pusės tai galbūt ir geras palyginimas, nes visgi "Everything everything" man paliko visai nemažą įspūdį ir įsiminė, nors leidykla ir nusprendė jos neišleisti. Bet vertinant iš kitos pusės, sunku pasakyti, ar "Memory book" leidėjams pasirodys verta dėmesio, kai panašaus stiliaus kūrinį jie jau atmetė.

Nors kaip supratau Lara Avery romanas "Memory book" yra laikomas viena karščiausių naujienų paaugliams, drįsčiau ginčytis šiuo klausymu, argumentuotama, jog ne visiems kūrinio tematika gali pasirodyti priimtina ar atitinkanti savitus skaitymo skonius. Man romanas iš esmės patiko, nors taip pat negalėčiau jo įtraukti į geriausių skaitytų kūrinių sąrašus. Kas čia žino, galbūt gimtąja kalba perskaitytas kūrinys pasirodytų netgi dar patrauklesnis ir artimesnis, todėl galutinio sprendimo dėl leidimo pateikti negaliu.

Komentarų nėra: