2014 m. birželio 13 d., penktadienis

Lauren Oliver "Panika"

Lauren Oliver yra viena mylimiausių mano autorių. Jos knygos, kaip "Kai aš žuvau" bei visos "Delirium" trilogijos dalys atėmė žadą gerąja prasme.  Išvydus vis naują šios autorės knygą, nežinai ko tikėtis, nes autorė mėgsta įvairaus stiliaus kūrinius. Vienas naujausių jos kūrinių "Panic" priklauso fantastinio žanro knygoms, bet tokioms, kokios būtent man ir patinka - panašioms į realybę.

"Panic" yra žaidimo pavadinimas. Kiekvienais metais mažame miestelyje abiturientai, pabaigę mokyklą, turi galimybę sudalyvauti šiame žaidime ir laimėti 50,000 dolerių. Pinigai nemaži, tad norinčių visuomet atsiranda daugybė. Deja, dauguma iš jų iškrenta, nes neištveria - žaidimas reikalauja daug jėgų, yra paremtas itin ekstremaliomis ir pavojingomis užduotimis, kurios gali kainuoti net ir gyvybę. Šis žaidimas visuomet buvo nelegalus ir net policija nesugebėjo sugauti organizatorių.
Panika

Kūrinys yra apie keturis veikėjus, iš kurių duPanika pasakoja šią istoriją iš savo pusės. Pati pagrindinė veikėja yra Heter - mergina su itin komplikuotu gyvenimu. Kai jos tėtis nusižudė, mama ėmė gerti ir tai tapo jų šeimos problema. Mergina pati privalėjo pasirūpinti mažąja sesute Lile ir užtikrinti joms saugų gyvenimą. Kūrinys prasideda Heter pabaigus mokykląPanika, kai ji, jau turėdama vaikiną, nusprendė ištarti tuos tris stebuklingus žodžius "Aš tave myliu". Deja, viskas susiklostė taip, kad Heter išsiskyrė su vaikinu, nes jis ją išdavė su kita. Būtent tai ir paskatino ir įkvėpė Heter įsitraukti į pavojingą žaidimą, kurį ji smerkė. Dar viena to priežastis buvo tai, kad mergina visą savo gyvenimą jautėsi nepastebima, lyg būtų niekas. Ji norėjo įrodyti sau, kad taip nėra.

Dar vienas veikėjas, iš kurio pusės išgirsime šį pasakojimą, yra Dodžas. Tai vaikinas, kuris turėjo labai svarią priežastį įsitraukti į žaidimą. Vaikinas norėjo keršto. Prieš kelis metus tame pačiame žaidime dalyvavo ir jo sesuo, kuri tam tikrų asmenų dėka liko paralyžuota, nebegalėjo vaikščioti. Dodžas, norėdamas atkeršyti už žalą, padarytą seseriai, nusprendė laimėti šį žaidimą ir mintyse kurpė dar vieną planą...

Šiame kūrinyje ir pačiame žaidime dalyvavo ir Natali - geriausia Heter draugė. Ši mergina pati pirmoji įsitraukė į žaidimą, nors visi ją laikė itin baikščia. Natali sugebėjo įrodyti priešingai. Be to, žaidimo metu ji tik sutvirtino savo santykius su drauge bei labiau susipažino su Dodžu, vaikinu, kurio anksčiau net nepastebėdavo... Natali nusprendė dalyvauti žaidime dėl pinigų studijoms.

Na ir ketvirtasis veikėjas, kuris man tikriausiai labiausiai patiko, buvo Bišopas. Tai vaikinas, kuris vienintelis iš šios grupelės nedalyvavo žaidime, bet vienaip ar kitaip buvo su juo susijęs... Vaikinas taip pat padėdavo draugams įvykdyti tam tikras užduotis. Bišopas man pasirodė kaip labai intelektualus ir užjaučiantis asmuo. Na ir taip, jis itin susijęs su Heter, kuri buvo jo geriausia draugė, bet galiausiai jiedu suvokė, kad viskas tarp jų yra kur kas rimčiau...

Žaidimas tęsėsi visą vasarą. Dalyviai netikėtai gaudavo asmeninius pranešimus su nusakytu laiku ir vieta, kur jie turi atsidurti sekančiam iššūkiui. Visos užduotys buvo labai kruopščiai suorganizuotos ir pavojingos. Dalyviams teks iškentėti gaisrą, milžinišką šuolį, įveikti savo didžiausias baimes. Žaidimo finale, likę du dalyviai susidurs automobilių kovoje, kur turės stulbinančiu greičiu važiuoti vienas į kitą, nenusukus ir nesustojus. Pralaimės tas, kuris pirmasis išsigąs ir nusuks automobilį. Galiu išduoti, kad vienas iš keturių šių žmonių dalyvaus finale.

Knygos eigoje labiau susipažinsite su veikėjais ir jų problemomis. Artimiau išnagrinėsite jų tarpusavio santykius, susirasite favoritus ir numylėtinius. Galbūt atrodo, kad kūrinio esmė yra žaidime ir viskas sukasi tik apie jį, bet tai tikrai nėra. Kūrinio pabaigoje, kulminacijoje, planai pasisuks visai kita linkme nei buvo manyta...

Kūrinys dėl savo veiksmo elementų man iš tiesų priminė Melvin Burgess "Hitas". Bet tai nėra problema, kaip tik įvardinčiau kaip vieną iš privalumų, kuris paskatins jus paskaityti šį kūrinį, kurį labai labai rekomenduoju kaip ir visus kitus autorės leidinius. Rekomenduoju veiksmo, nuotykių ir romantikos išsiilgusiems skaitytojams, esu tikra, kad kūrinys jūsų nenuvils.


Skaitytojų nuomonės:


Pradžia šiek tiek paini, bet greitai įsivažiavau, ir perskaičiau knygą per vieną dieną. Daug įtampos, intrigų, nemažai skaudžių išgyvenimų. Žaviuosi šios autorės kūryba. Labai įdomiai parinktas siužetas, lengvai ir greitai skaitoma knyga. Jaukiam vasaros vakarui pats tas. Gera knyga, rekomenduoju. :)


Galiu pripažinti, kad ši knyga yra viena iš geriausių mano perskaitytų. Pačioje pradžioje nebuvo taip jau labai įdomu, tačiau labiau įsiskaičius negalėjau atsiplėšti ir iki vakaro vėlumos skaičiau kol pabaigiau. Veikėjų charakteriai įdomūs, siužetas nenuspėjamas, o rašymo stilius lengvas, greitai skaitomas, taip pat skaitydami tikrai sulauksite nemažai staigmenų. Tikrai rekomduoju perskaityti šią knygą. :)

Panika - istorija, kuri supažindins su ganėtinai netradiciniu žaidimu, kuriame galima net mirti. istorijoje susipina pavojai, paslaptys ir jausmai, kančios, kurias patiria jaunas žmogus, kuris tuo tuoj bus priverstas tapti suaugusiuoju.


Na, ši knyga mane nuvylė. Iš šios autorės tikrai tikėjaus daug daugiau..... Knyga neįtraukė ir nebuvo įdomi. Buvo tik kelios dėmesio vertos vietos? Labai erzino pagrindiniai knygos veikėjai. Dodžas kaip koks keršytojas vaizduojamas, bet tik gale kažką padaro ir tai nieko ypatinga. Nata - kvailė kuri bando apsimesti protinga. Na o labiausiai erzina Heter - ,,drąsuolė" kurį kažką visą knygą veikia ir nieko nenuveikia. Ji neįtikėtinai lėkšta ir kartais atrodo nenormali. Nieko neveikia, skundžiasi gyvenimu, nors kažkaip neįdėdama jokių pastangų laimi Paniką.

Knyga man labai patiko. Šios knygos negalėčiau sulyginti su jokia žemiau paminėta knyga. kad ir pačiomis "Bado žaidynėmis", vieninteliai panašumai kuriuos matau, tai, kad aprašomas jaunimas ir vyksta žaidimas. Bet "Bado žaidynėse" pilna fantastikos, o čia viskas realu. Tam tikra prasme "Panika" man gal net labiau patinka:)


Komentarų nėra: