2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Laurie Halse Anderson "Kalbėk"


Laurie Halse Anderson Lietuvoje debiutavo su kūriniu "Žiemos mergaitės", apie kurį aprašymą taip pat galima rasti šiame bloge. Autorė susilaukė didelio populiarumo mūsų šalyje, todėl visai neseniai išvydome jos naują kūrinį "Kalbėk".

"Kalbėk" yra labai apgaulingas kūrinys, kuris gali nuteikti visai kita linkme, nei tikėtumėtės. Šis kūrinys yra apie merginą, kuri dėl tam tikrų priežasčių, užsiskleidė savyje, nutilo ir pasmerkė save patyčių bei užgauliojimų bangai. Ši knyga pasakoja būtent tai, ką teko patirti šiai merginai bei nuo ko viskas prasidėjo.

O gi prasidėjo istorija, kurią rasite beveik gale knygos. Kai skaičiau šią knygą, nekantravau sužinoti: "Tai kas gi jai atsitiko?", todėl puslapius verčiau itin greitai ir nenurimau, kol nesužinojau tiesos. Esu tikra, kad jūs jausitės taip pat.

Pagrindinė veikėja, Melinda, po lemtingo įvykio itin pasikeitė. Su ja ėmė nebebendrauti draugės, ji tapo tylia, ramia, stengėsi išlikti nepastebima, nes kiekvienas jos judesys nulemdavo jos bendraamžių veiksmus. Mergina žinojo, kad jeigu visi žinotų tiesą, jie nesmerktų jos taip, kaip tai darė. Net mokytojai, kurie, rodos, turėtų nujausti kas vyksta, smerkė ją dėl vienų ar kitų poelgių.

Kuomet nuo Melindos nusisuko visos draugės, ji kitų neieškojo, kol pro mokyklos duris įžengė ką tik į miestą atsikrausčiusi mergina, kuri dar nežinojo visų pikantiškų smulkmenų. Tai buvo Hetera. Manau, kad kiekviena šiuolaikinė mergina žino arba pažįsta tokią merginą kaip Hetera. Tai žavi, savimi pasitikinti, daug tikslų gyvenime turinti mergina, siekianti susirasti daug draugų, išbandyti save daugelyje sričių ir būti visų mylima. Tokia jau ta Hetera. Net pati Melinda nesuprato, kodėl ši jos priešingybė nusprendė tapti jos drauge. Bet ji tam neprieštaravo. Anaiptol. Ji pirmą kartą pajuto, kad gyvenimas gali vėl tapti normaliu. Bet ar iš tikrųjų dvi priešingos merginos sugebės likti draugėmis...?

Kadangi ir knygos nugarėlėje, ir įvairiuose tinklalapiuose šiek tiek aprašytas tas įvykis, apie jį užsiminsiu ir aš. Visa mokykla ėmė nekęsti Melindos nežinodami tiesos. Prieš pradedant 9-tą klasę, mergina dalyvavo vakarėlyje, kuris baigėsi tragiškai. Vieni buvo suimti, kitiems teko bėgti, slėptis. Dar kiti tiesiog nusivylė sugadintu vakarėliu. O jį sugadino ne kas kitas, bet pati Melinda, kuri dėl tam tikrų priežasčių iškvietė policiją. Niekas nepaklausė, kodėl ji tai padarė, kas atsitiko. Bet jeigu jie būtų paklausę, ši knyga nebūtų pasiekusi pasaulio...

Didžiausias klausimas, keliamas šioje knygoje: "Ar Melinda pasakys tiesą?". Iš tiesų šis klausimas persekiojo mane visos knygos metu. Bet tuo pačiu galvojau, kas bus, jeigu ji ir pasakys? Ar bendraamžiai arba suaugusieji ja patikės? Ar jie stengsis įvykdyti teisingumą Melindos naudai?

Laurie Halse Anderson rašo knygas, su tikrai rimtais pamokymais, moralais. Šia knyga ji nori pasakyti visiems pasaulio paaugliams, jog neverta laikyti savyje tokių dalykų, kurie gali jums pakenkti. Geriau išsipasakoti, išsilieti ir tikrai nuo to blogiau nebus, ypač todėl, jog visi žinos tiesą. Autorė šioje knygoje aprašo įvairiausias Melindos gyvenimo smulkmenas, kurios ir priveda prie svarstymų, kodėl mergina neprabyla. Kartais atrodo, jog tos smulkmenos bereikšmės, bet kai jos visos susideda į vieną vietą, taurė būna perpildyta...

Rekomenduoju perskaityti šią knygą tiems, kurie mėgsta tokius įtemptus, rimtesnius kūrinius, kurie priverčia ne kartą pasukti galvelę. Manau, kad amžiaus cenzo šiai knygai net ir nėra. Nesakau, kad ją turėtų skaityti 11 metų mergaitė ar berniukas, bet jeigu manote, kad esate pakankamai subrendę, tuomet kodėl gi ne?

Šiek tiek skaitytojų nuomonių:

Ši autorė nuostabi, jos knygos puikios, labai pamokanti ir įdomi, tiesa, įtraukė tik nuo vidurio, tad neišsigąskit ir nenumeskit knygos į šalį perskaitę tik kelis puslapius.

Beprotiškai gera ir labai pamokanti knyga. Pradžia kažkaip pasirodė nuobodoka (na kaip paprastom paauglės gyvenimas), bet paskui ji man darėsi vis įdomesnė, ir kai ji perpasakojo visą tą vakarėlį .. tai man padarė didelę intrigą ''ar ji išdrįs visą tiesą papasakot kitiems?'' Pabaiga liuks ; Nemanau, kad čia dar reikėtų tęsinio, nes juk viskas buvo pasakyta, atskleista. Superinė knyga, patarčiau paskaityt visiems ;

1 komentaras:

Ugnė rašė...

Knyga šokiravo, o peržiūrėjus filmą dar labiau įstrigo ši nepaprasta ir sukrečianti istorija.