2013 m. rugsėjo 20 d., penktadienis

E L James "50 išlaisvintų atspalvių"


N-16

Pristatau dar vieną knygą, kurią žadėjau aprašyti šį, Rugsėjo mėnesį. Tai labai puikiai žinomas kūrinys, trečioji ir paskutinioji "50 pilkų atspalvių" serijos knyga, kurią Lietuvos knygynuose išvysite jau spalį. Šią knygą perskaičiau anglų kalba dar birželio mėnesį, tad kyla klausimas "Kodėl jos neaprašiau anksčiau?". Paprastas klausimas, taip pat paprastas ir atsakymas:
Todėl, kad žinodama, jog retas lietuvis skaito knygas anglų kalba, ypač jaunimas, nenorėjau atskleisti pikantiškų detalių apie šią knygą dar jai nepasirodžius Lietuvoje. Tiesiog to daryti buvo neverta.

Beje, neskaičiusiems "50 pilkų atspalvių", bei "50 tamsesnių atspalvių", draudžiama skaityti šį aprašymą, nors esu įsitikinusi, kad įdomumo dėlei jūs vistiek tai padarysite... Mano darbas tiesiog jus informuoti, o toliau spręsti jums.

"Fifty Shades Freed" pavadinimo neverčiu į lietuvių kalbą, nes tiesą sakant nežinau, kaip lietuviai pavadins šią knygą. Todėl nenustebkite viso aprašymo metu matyti šiuos tris angliškus žodžius.

Kaip jau minėjau, šį kūrinį ir visą seriją skaičiau turbūt birželio mėnesį. Dvi knygos jau yra aprašytos ir jas galite susirasti šiame bloge, nuėję į puslapį "Greita paieška".

Šiek tiek priminsiu, kas nutiko pirmose dvejose knygose:

Pirmojoje serijos dalyse mes susipažinome su dviem pagrindiniais veikėjais, visiems puikiai žinomais, Anastasija ir Kristijanu Grėjumi. Netikėtai į vyro kabinetą įgriuvusi Anastasija nė nenutuokė, kas slėpėsi po dailiu Grėjaus veidu ir kūnu, kokios mintys jam iš tiesų kilo. Kaip pamenate, jų susitikimas nebuvo pirmas ir paskutinis, jie vėliau ne kartą susitiko visai netikėtai, bent jau taip atrodė Anastasijai. Sugundyta mergina ėmė justi tam tikrus jausmus šiam vyrui ir nė nepajuto, kaip atsidūrė nuoga jo lovoje, visai netikėtai praradusi nekaltybę kartu su šiuo paslaptingu vyru. Visi pamenate intriguojančią sutartį, ar ne? Kristianas itin norėjo, jog Anastasija taptų jo dominante, tad visais įmanomais būdais stengėsi įtikinti merginą, kuri vis dvejojo. Ir ši mergina dvejojo iki pat knygos pabaigos - skaitytojai pirmoje dalyje ne tik nesužinojo, ar Anastasija pasirašė sutartį, bet ir išsiskyrė...

Antroji knyga prasidėjo kaip ir buvo spėjama - Anastasijos ir Kristiano susitaikymu. Šį kartą Anastasija valdė situaciją. Ji reikalavo romantikos. Ir Kristianas ryžosi patenkinti merginos norą, nenorėdamas jos dar kartą prarasti. Ši knyga buvo kupina intrigų bei naujų netikėtumų. Ar pamenate moterį, Kristiano buvusią dominantę, kuri norėjo jį susigrąžinti?  Taip antrojoje dalyje pagaliau imami atsakinėti klausimai: "Kodėl Kristianas Grėjus yra toks, koks yra?" ir kiti, panašūs klausimai. Taip pat jau dabar drąsiai galiu pasakyti kuo baigėsi ši knyga. Kristianas Grėjus pasipiršo Anai. Nors tai atsitiko viduryje knygos, atsakymo sulaukėme tik pačioje pabaigoje... Taip, kad laukiame vestuvių!...

Iš tiesų sunku rašyti apie knygas, kurias skaitei prieš ne vieną mėnesį. Bet džiaugiuosi, kad norėdama priminti apie šias dvi knygas, galėjau pasinaudoti savo pačios parašytais aprašymais. :) Dabar atėjo eilė ir knygai, kuri ir yra šio įrašo kaltininkė.

Trečioji ir paskutinioji knyga, "Fifty shades freed" buvo pati netikėčiausia iš visų. Rodos, veikėjai abu gavo ko norėjo, Anastasija - romantikos, Grėjus - užgaidų patenkinimo. Tuomet apie ką dar galima rašyti?  Ak taip. Vestuvės, Kristiano šeima, atsakymai į klausimų, pamišęs Anos viršininkas, Kristiano valdingumas, erzinantis Aną, netikėtai naujiena, kurios Ana net nenori atskleisti mylimąjam, pagrobimai, šaudynės, laiminga arba ne pabaiga... O aš dar klausiu apie ką galima rašyti? Įvykių, intrigų, pokalbių, romantiškų akimirkų ir žinoma, sekso bus apstu. Tad nedelsdamos čiupkite šią knygą iš bibliotekų ir knygynų, vos tik ji pasirodys...

Labai trumpai ir tik užsiminiau apie dalykus, kurių sulauksite trečiojoje knygoje. Norint kažką plačiau kalbėti, reikėtų atskleisti tai vieną, tai kitą įvykį, ko daryti aš nenoriu. Trečioji knyga man labiausiai iš visų trijų priminė eilinį holivudinį filmą arba meksikietišką serialą. Tiesą sakant net nežinau ar tai gerai, ar ne... Turbūt pasakysiu taip: man tai netrukdė, nes vistiek įsijautusi skaičiau šią knygą. Esminis klausimas išlieka nuo pat pirmos knygos dalies: "Kaip ši istorija baigsis?". Taigi, atėjo laikas užbaigti šios knygos erą ir atskleisti visų laukiamą tiesą. Tai padarys knyga, o ne aš. :)

Mano nuomonė apie šią trilogiją:
Skaityti buvo tikrai verta. Nuo pat pirmos akimirkos, kai pamačiau, kad ši knyga užvaldžiusi visų šalių pirmąsias pozicijas topuose, panorau ją perskaityti ir nenusivyliau. Tiesą sakant, net norėčiau tai pakartoti, nes dabar buvo jau tikrai sunku aprašinėti trečiąją knygą, dalies dalykų jau net nebepamenu. Noriu pasakyti, priminti, paprašyti, kad šios knygos neskaitytų jaunesnis nei 16, 17 metų jaunuoliai. Tiesiog neverta. Ateis laikas ir jums. Jaunimu yra tikrai labai daug knygų, kurias verta paskaityti. Geriau pradėkite nuo jų, o kai ateis laikas, paimsite ir šią trilogiją į rankas.
Rekomenduoju šias visas tris knygas tiems, kurie mėgsta romantiką, neeilinį siužetą, erotiką, aistrą, lengvus paskaitymus ir meksikietiškus serialus - nenusivilsite paskaitę šią knygą.

Kaip ir daugelis gerbėjų, nesu labai patenkinta pasirinkimais, norėjau visai kitokių, bet tuo pačiu noriu pasakyti, jog ši knyga yra skirta suaugusiems ir orientuota būtent į juos. To reikia nepamiršti. Kas būtų, jeigu knygai suaugusiems ir jos filmui būtų paskirti paauglių mylimi aktoriai, vaidinantys PAAUGLIAMS skirtuose filmuose? Taip, kad neskubėkite daryti skubotų išvadų ir geriau palaukite filmo, galbūt jūsų nuomonė pasikeis. ;)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Ohhh kaip man nesiskaito angliškai, nes reik daug susikaupimo, o man patinka su knyga atsipalaiduoti.. Tad teks palaukt dar lietuviško vertimo.. Puiki recenzija - anonsas! :)

Tik tiek Anastasija, tike Leila buvo nuolankiosios, o ne dominantės :)

Eglle rašė...

Hmm...gal paskaitysiu ją vėliau :D Dabar mane domina kitos knygos,tačiau gyvenu svetur,o knygų norisi. Gal turi linkomanijos pakvietimą? :)

jei ka,mano pastas eglle161@gmail.com