2014 m. birželio 20 d., penktadienis

Gayle Forman "Tik viena diena"

Gayle Forman yra labai puikiai visiems pažįstama autorė. Jos kūrinys "Jei pasilikčiau", Lietuvos knygynuose pasirodęs dar šiais metais, užkariavo Lietuvos jaunimo širdis.  Tiems, kurie dar negirdėjote, Rugpjūtį įvyks pasaulinė "Jei pasilikčiau" premjera, kurios laukiame ir Lietuvos kino teatruose. Kaip visada primenu, pirmiausia paskaitykite knygą, o tada jau galėsite pamatyti ir filmą.

Gayle Forman parašė kūrinį "Tik viena diena", kuris susijęs su jos pačios gyvenimu. Autorė atskleidė, kad jos tėvai po mokyklos Amerikoje leido pakeliauti po Europą, pamatyti kitokį gyvenimą, išmokti savarankiškumo. Dėl šio tėvų sprendimo moteris liko itin dėkinga ir savo meilę kelionėms sugebėjo perteikti savo kūrinyje "Tik viena diena".

Tikriausiai jau suvokėte, ko galima tikėtis šioje knygoje. Kelionių. Manau, kad ne vienas iš jūsų jas dievinate ir jeigu galėtumėte, skirtumėte joms kur kas daugiau laiko. Knyga pasakoja apie merginą, kurios tėvai taip pat padovanojo jai trijų savaičių kelionę po Europą. Pagrindinė veikėja Alison nebuvo labai patenkinta  ir tik pačią paskutinę dieną įvyko šis tas neįtikėtino. Prie jos ir jos draugės Melani prisijungė vaikinas, kuris pasiūlė Alison nuvykti į Paryžių vienai dienai. Alison nebuvo viena iš tų merginų, kurios ryžtųsi tokioms ekstremalioms kelionėms. Ji buvo itin atsargi ir viską apgalvojanti mergina. Bet tai nereiškia, kad ji atsisakė nepažįstamojo pasiūlymui...

Viena diena Paryžiuje su Vilemu buvo geresnė nei visos trys savaitės Europoje. Mergina artimiau pabendravo su vaikinu, susipažino su romantiškiausiu Europos miestu ir svarbiausia, tapo kitu žmogumi. Vilemas ją pavadino Lulu, Alison trumpiniu, kuris itin įsiminė pačiai merginai, nes Lulu simbolizavo jos pusę, kuri merginai itin patiko. Lulu buvo drąsi, linksma ir kitaip į gyvenimą žiūrinti mergina. Dienai besibaigiant, Alison prisipažino apie savo netikėtai užgimusius jausmus Vilemui, kuris atsakė tuo pačiu... Deja, aplinkybės susiklostė taip, kad Alison pabėgo iš Paryžiaus į Londoną net neatsisveikinusi su Vilemu ir su sudaužyta širdimi...

Alison grįžimas į Ameriką simbolizavo antrąją kūrinio dalį, kuri vadinosi "Vieni metai". Nenoriu daug visko atskleisti, bet kadangi užsiminiau, privalau šiek tiek papasakoti, kas vyko toliau. Taigi, Alison įstojo į medicinos universitetą ir nesiliovė galvoti apie Vilemą. Mergina nesijautė laiminga studijuodama šį dalyką, todėl ėmė ginčytis dėl to su mama ir galiausiai pasirinko visai kitą mokymosi kryptį. Antroje dalyje metai išskirstyti į mėnesius ir aprašyti tik patys svarbiausi įvykiai Alison gyvenime. Galiausiai ji suprato, kad Paryžiuje paliko ne tik mylimą vaikiną, bet ir Lulu, savo pusę, kurią troško susigrąžinti. Šie du dalykai privertė ją priimti ne vieną jos gyvenimą keičiantį sprendimą, ir vienas iš jų sugrąžino ją atgal į Paryžių... Kaip viskas vyks toliau, sužinosite tik jūs patys.

"Tik viena diena" yra puikus pavyzdys, kuris parodo, kaip reikia siekti savo užsibrėžtų tikslų. Neverta pasiduoti ir nuleisti rankų, visada būna antras šansas, jums tereikia juo pasinaudoti. Manau, kad autorė labai puikiai ir aiškiai perteikė šią žinutę savo skaitytojams, jums tereikia į ją įsigilinti.

Lyginant su kitu autorės kūriniu "Jei pasilikčiau" drįstu pasakyti, kad tai du, visiškai skirtingi kūriniai. Jei nežinočiau, sakyčiau, kad juos parašė skirtingi žmonės. Tai manau yra labai puikus įrodymas, kad autorė itin gerai išmano savo darbą. Manau, kad visai nebūtų įdomu skaityti kūrinį, jei jo veikėjuose įžvelgtum kitų knygų veikėjų savybes. Šie du kūriniai yra visiškai nesusiję ir neturi nei vieno panašumo. Laikykite tai kaip privalumą! Jeigu kalbant atvirai, kad ir kokie geri būtų John Green'o kūriniai, jų pagrindiniai veikėjai vaikinai dažniausiai primena vieną ir tą patį žmogų.

Džiaugiuosi, kad autorė Gayle Forman apgalvojo Alison priežastis grįžti į Paryžių. Šis veikėjo pasirinkimas nebuvo vien dėl meilės, bet ir dėl norėjimo atrasti save, savo stipriąją pusę, kurią paliko tame mieste. Lulu buvo dalelė jos, kuri žvelgė į gyvenimą kitaip, paprasčiau. Antroje kūrinio dalyje jūs labai puikiai pastebėsite, kaip veikėja kovojo su savimi ir savo jausmais, bei kaip jai trūko to, ką paliko Prancūzijoje.

Šis kūrinys puikiai vaizduoja šeimos santykius. Alison mama yra viena iš tų mamų, kurios negali paleisti savo vaikų. Dažnai tai baigiasi ne itin gerai, todėl geriausia apsiprasti su ta mintimi, kad reikia vaikus paleisti, leisti jiems gyventi. Alison išsiaiškino, kad mamos gyvenimo svajonė būtent buvo tapti medike, bet gyvenimas pasisuko tokia linkme, kad moteris nebegalėjo išpildyti savo svajonės, todėl norėjo, kad dukra perimtų ją. Girdėta situacija, ar ne? Manau, kad labai svarbu savo svajones pasilikti sau ir nesistengti jų perteikti savo vaikams.

Skaitytojai, kurie mėgstate "kultūrintis", tutiru jums puikią naujieną. Šį kūrinį galima vadinti kultūros lopšiu. Susipažinsite su Amerikietiška, Angliška, Prancūziška bei Olandiškomis kultūromis, sužinosite ne vieną lankytiną vietą, įžymų patiekalą, šalies išskirtinį elementą. Man labai patiko skaityti būtent Alison keliavimo akimirkas, nes jos buvo tokios šiltos, tokios šviežios ir modernios. Kalbant apie Prancūziją, šios šalies kultūrą jūs pažinsite labiausiai dėl įvairiausių priežasčių... Todėl jau iš anksto galiu šią knygą rekomenduoti "Ana ir prancūziškas bučinys" gerbėjams, nes šios dvi knygos susijusios būtent dėl Prancūzijos.  Taip pat norėčiau atkreipti jūsų visų dėmesį į Olandiją. Ši šalis atliks ne ką mažesnį vaidmenį šioje istorijoje. Neatskleisiu visų detalių, bet noriu priminti jus, kad Olandija darosi visai populiari šalis paauglių literatūroje. Ar pamenate, kad knygos "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos" veiksmas nukeliamas būtent į šią šalį? Taigi, kas čia žino, gal Olandijos vardą išgirsime vis dažniau...

Taip pat turėčiau atkreipti dėmesį į Šekspyrą. Juk puikiai žinote tokius jo šedevrus, kaip "Romeo ir Džuljeta", bei "Hamletas". Bent jau tiek kiekvienam išsilavinusiam asmeniui yra privalu žinoti. Na, o šis kūrinys supažindins jus dar ir su kitais Šekspyro kūriniais, taip pat sužinosite įvairiausių faktų apie jo kūrybą. Apie Šekspyrą užsimenu būtent dėl to, kad jis bus susijęs su Alison ir Vilemo pirmuoju susitikimu, Alison gyvenimu universitete bei galbūt ir kūrinio pabaigoje, kurioje bus atsakyta į visus jūsų klausimus...

Iš šio kūrinio nesitikėjau gauti tiek daug visko, kiek gavau. Galėčiau net nedrąsiai sakyti, kad man jis patiko labiau nei pats "Jei pasilikčiau". Tai galima spręsti ir iš to, kiek visko jums čia pateikiau šiame aprašyme. Manau, kad tokių kūrinių kaip šis reiktų daugiau, nes būtent tokie ir skatina aktyviau skaityti jaunimą. Kalbant bendrai, "Tik viena diena" yra labai modernus, šiltas, jaukus ir vasariškas kūrinys, kuris tinka būtent šiuo metu laiku. Labai rekomenduoju visiems kelionių mėgėjams, visiems "Ana ir Prancūziškas bučinys" mėgėjams, mėgstantiems kultūrą ir romantiką - viskas sudėta į vieną kūrinį, kurį pravartu paskaityti. Manau, kad galiu drąsiai teigti, kad tokią knygą galima net ir įtraukti į geriausių skaitytų knygų sąrašą!


Skaitytojų nuomonės:


Visai nebloga knyga. Tik truputį man kažko pritrūko. Nors pabaiga nėra bloga, bet atrodo neišbaigta, norėjosi dar kažko daugiau. Nepaisant to knyga man patiko. Rekomenduoju perskaityti ir kitiems.

Nesitikėjau nieko ypatingo, bet tikrai patiko, kol nepriėjau pabaigos, taip tikėjaus geros atomazgos o pasijutau palikta ant ledo, taip ir neaišku kuom viskas baigėsi :( Bet dabar labai noriu paskaitinėti Šekspyrą :)))))
Puiki, nuotykių kupina knyga, kurią tikrai gera skaityti. Siužetas įdomus ir įtraukiantis, o ir pati atmosfera labai maloni. Tikrai džiaugiuosi perskaičiusi, ir visiems rekomenduoju. :)
Prisipažinsiu: šią knygą aš įsimylėjau. Ji tobula. Pamilau ją nuo pat pirmų puslapių. Kažkas yra pasakęs, kad įdomios ir geros knygos pradžia yra neįdomi. Su šia mintimi aš nesutinku. Ši knyga mane įtraukė nuo pat pirmųjų savo puslapių! Jaučiuosi pakerėta.

Perskaičiau tik ką šios rašytojos knygą "Jei pasilikčiau" , norėjau palikti komentarą po ja, bet nematau jos čia prekyboje. Nepaprasta knyga ir susaugusiems ir paaugliams, dabar sėdžiu raudu ir klausau knygoje minėtos muzikos. Labai labai rekomenduoju, knyga apie tėvų meilę, draugus, netektį ir pasirinkimą pabusti iš komos ar vis tik mirti.
Vienas geriausių mano skaitytų romanų. nerekomenduoju knygos nekantriems žmonėms, nes apie pusė knygos yra tempiamas laikas, tai buvo vidury knygos. tiek jausmų, emocijų patiriama skaitant šią knygą.

Nuostabi knyga! Tikrai nenuobodi ir nebanali, nėra lengvai nuspėjama, skaitymas neprailgo, vis norėjosi žinoti, kas bus toliau :) Rekomenduoju visiems, dievinantiems keliones, Paryžių bei Šekspyrą. Nepasigailėsit, kad skaitėt ;) Tik įdomu, kada (ir ar iš viso) bus išleistos "Just One Year" ir "Just One Night"? :)





3 komentarai:

Unknown rašė...

Kai paminėjai, kad knyga susijusi su kelionėmis, kitų šalių kultūra, tą pačią akimirką panorau ją perskaityti ☺ Teks paplušėti, kol rasiu knygą bibliotekoje, bet jei jos ten nebus, būtinai nusipirksiu. ☺

Ksenija rašė...

knyga nustabi nesenei ja perskaiciau ir man labai patiko ir man labaitoks yra svarbus klausimas as pati labai megstu rasyti knygas ir pamaniau o neimanomas dalykas ar as negaleciau sukur ti ir parasyti sios knygos antros dalies panaudodama taipat Šekspyra, keliones, prancuziškus žodžius...iš jusu knygos ir sukurti jai antrą dalį savo vardu ir pavarde

Gabyx2 (www.skaitomknygas.blogspot.com) rašė...

Ksenija, net ir labai skatinu bandyti ir rašyti! Džiugu, kad knyga tave taip įkvėpė. Deja, savo kūrinį publikuoti galėtum nebent viešai internete, ne knygos pavidalu, kadangi autorinės teisės ir lieka autoriams. :) Toks žanras fan fiction egzistuoja ir labai daug žmonių aktyviai rašo tęsinius mylimiems kūriniams bei dalijasi jais internetiniuose bloguose ir įvairiuose puslapiuose :) Beje, ar žinojai, kad ši knyga turi ir antrą dalį? Jei ne, skiltyje 'greita paieška' susirask knygą pavadinimu "Just one year" ;)))