2014 m. liepos 11 d., penktadienis

Isabel Abedi "Izola"

"Izola" yra viena iš tų knygų, kurias rekomenduojate Jūs, patys skaitytojai. Sulaukusi ne vienos rekomendacijos, visgi nusprendžiau pabandyti šį kūrinį ir galiu pasakyti, kad jis tikrai nenuvylė.

Romanas pasakoja apie brazilų kilmės merginą, gyvenančią Vokietijoje. Tikrasis jos vardas buvo Vera, bet Vokietijoje ji buvo Džoja. Mergina buvo įvaikinta... Netikėtai ji gavo šansą sudalyvauti eksperimente, kuris priartintų ją prie prie gimtosios Brazilijos. Mergina buvo viena iš išrinktųjų 12-os jaunuolių, kurie paklviu į projektą. Jo sumanytojas buvo garsus režisierius, kuris ir sugalvojo šią idėją, dvyliką jaunuolių apgyvendinti negyvenamoje saloje ir tokiu būdu sukurti filmą. Jaunuoliai turėjo būti viskuo aprūpinti: maistu, įvairias patogumais, bet jie negalėjo turėti ryšio priemonių bei jiems buvo leista pasiimti su savimi tik tris daiktus. Vienas iš Veros pasirinkimų, buvo merginos, vardu Esperansa, nuotrauka.. Kas ši mergina, sužinosite tik kūrinio eigoje, kai pati Vera atskleis jos istoriją...


Atvykę į salą jaunuoliai turėjo priprasti prie jiems suteiktų gyvenimo sąlygų. Tai jiems pasirodė lyg stovykla jaunimui, ypač dėl to, kad nereikėjo rūpintis tokiais dalykais, kaip maistas. Deja, režisierius suprato, kad skyrė per daug lengvą užduotį ir sugalvojo žaidimą. Jaunuoliai nebuvo labai patenkinti dėl to, kilo pasipiktinimas iš jų pusės, bet jie neturėjo pasirinkimo, tik paklusti taisyklėms. O taisyklės buvo labai painios ir net bauginančios. Vienas iš jaunuolių burtų keliu tapo išrinktuoju, kuris privalėjo slapta išgabenti vieną po kito salos gyventojus, kai niekas nenorėjo palikti jos... Saloje atsirado įtampa ir jaunuoliai ėmė įtarinėti vienas kitą... Tarp įtariamųjų pateko ir pati Vera, bet neilgam... Žaidimas pasiekė kitą lygmenį, kuris tapo pavojingas jaunuolių gyvybėms...

Antrojoje knygos dalyje žaidimas įsibėgės ne ta kryptimi, kuria buvo tikėtasi. Bus išaiškintas išrinktasis grobėjas, bet jo svarba nebus tokia reikšminga, kaip kitų dalykų... Pavyzdžiui tai, kad atsiras dar vienas, tryliktasis dalyvis, apie kurį niekas nežinos, kol Vera pati nepastebės tam tikrų keistenybių, vykusių saloje. Šis veikėjas bus taip pat susijęs ir su veikėju Solo bei pačiu režisieriumi, o jo istorija šokiruos visus.

Svarbų vaidmenį kūrinyje atliko ir dar vienas veikėjas - vaikinas, vardu Solo. Autorė rašo, kad Vera jį pamilo vos tik pamačiusi, nors jiedu beveik nepratarė nei žodžio vienas kitam. Na, kartais ta meilė jau tokia ir yra - nenuspėjama... Apie Solo tikrai nemažai sužinosite. Jis bus itin susijęs su įvairiais istorijos nuokrypiais, ypač viskuo, kas vyks knygos antroje pusėje. Autorė taip gerai viską apmąstė, kad buvo sunku įsivaizduoti, kad tokie dalykai iš tiesų yra net ir įmanomi.

Pagrindinė veikėja Vera man pasirodė kaip labai paprasta ir nuoširdi asmenybė. Būna veikėjos, kurios išsiskiria savo stiliumi, kitos drąsa, kitos pasiaukojimu, o ši veikėja išsiskyrė savo paprastumu. Ji buvo tokia kaip ir visos kitos - eilinė.

Manau, kad autorės sukurtas siužetas iš tiesų yra labai originalus. Man asmeniškai patinka įvairios laidos, kaip "Išlikimas", todėl toks Robinzoniškas pasakojimas man padarė didelį įspūdį. Taip pat kūrinyje labiau sužinosite apie Brazilišką kultūrą, bus pateikta nemažai faktų apie šią šalį. Apskritai, šiame kūrinyje išryškėjo kultūrų mišinys, nes salos gyventojai buvo įvairių tautybių.

Išvardijau kriterijus, dėl kurių man patiko ši knyga, todėl jeigu manote, kad knyga Jums patiktų - nedvejokite, pulkite skaityti. Izabel Abedi kūrinių Lietuvoje galite rasti ir daugiau: "Kuždesys", "Lučianas" ir kitos, šiek tiek jaunesniems skaitytojams skirtos knygutės.

Skaitytojų nuomonės:

Paskaičius knygos anotacija galima susidaryti vaizdą kad panašu į Bado žaidynes. Bet anaip tol ši knyga visiškai nepanaši. Mane ji prikaustė iki paskutinių knygos puslapių ir ne taip kaip kitos knygos iškeliamos į aukštumas nors yra blogos, ši knyga jei ir be rekomedacijų yra viena iš geriausių mano skaitytų. Jei patiko Bado žaidynės, patiks ir ši. ;)

Nereali knyga. Ką tik perskaičiau. Likau pakerėta, nepartojami vaizdų aprašymai, nupasakoti jausmai - atrodo, kad tai regi iš tikrųjų... Įdomūs veikėjai, netikėti siužeto vingiai... Knyga lyg nuotykis - įtraukia ir nepaleidžia :)

Visai neprasta knyga. Na, pats veiksmas neretai tampa gana nuspėjamas, tačiau tai atperka nuostabiai aprašyti, lengvai plaukiantys vaizdiniai. Labiausiai mane sužavėjusi detalė - gana ryškūs, savotiški veikėjų charakteriai, aprašomi jų tarpusavio skirtumai, jų savitumas. Taip pat nežinia kodėl man įstrigo tas paukštis, kiskadis, sukūrė kažkokią ypatingą nuotaiką.
"... kis-ka-diii.. - aš tave mačiau."


Man šita knyga buvo pasakiška Isabel Abedi moka rašyti nuostabias knygas kaip šita, na jos pabaiga buvo netikėta man pagailo Tobijaus, bet jis padovanojo nuostabią dovaną Verai Šitą knygą rekomenduoju, ji nuostabi bet ar ta nuostabumą galima apibūdinti žodžiais...

Ši knyga man labai patiko. Skaičiau ją kai man buvo 12 metų ir tikrai nepasigailėjau. Skaitydama negalėjau atsitraukti. Tikrai rekomenduoju visiems kam patiko bado žaidynės. 10/10

Labai įdomi knyga. Patiko jos idėja. Realybės šou, kuriame visi turi savo vaidmenį, bet viskas ima vykti iš tikrųjų. Ją perskaičiusi ėmiau kitaip žiūrėti į išlikimo gamtoje šou, tokius kaip "Išlikimas".

Komentarų nėra: