2015 m. birželio 19 d., penktadienis

Alice Oseman "Solitaire"




"Solitaire" yra ta knyga, kuri privertė mane vėl prisiminti gerą literatūrą ir prisiminti, kodėl aš taip myliu skaitymą. Skaitydama šią knygą mintyse ją sulyginau net su John Green šedevrais, su "Kai aš žuvau" bei "Trylika priežasčių kodėl" knygomis. P.S. Drąsiai galiu teigti, kad tai buvo mano laukiamiausia lietuviška knyga 2015 metais, kuri netrukus pasirodys visuose knygynuose!

"Solitaire" yra labai modernus ir šiuolaikinis kūrinys apie paauglių pasaulį, kuris kupinas draugysčių, meilės, paslapčių bei kitų paaugliškų akcentų. Šio kūrinio aplinka man pasirodė labai išmani, kaip ir priklauso šiuolaikiniam jaunimui, nes labai svarbų vaidmenį atliko blogai - internetiniai dienoraščiai.

Pagrindinė veikėja Viktorija, kuri save vadino Tori, nebuvo pati laimingiausia ir populiariausia mokyklos mergina. Priešingai,  laikė save nuobodžia, turėjo vos kelis draugus, neturėjo daug hobių. Bet dėl šių priežasčių Tori nesijautė nelaiminga, jai nieko netrūko. Vieną dieną jos gyvenimas pasikeitė, kai jame pasirodė du vaikinai: vaikystės draugas Lukas ir mokyklos naujokas Maiklas.

Lukas buvo itin svarbus asmuo Viktorijai. Jiedu kartu lankė pradinę mokyklą, buvo neišskiriami draugai ir žadėjo viens kitam tokiais likti, bet kai jiedu perėjo į vidurines mokyklas, jų keliai išsiskyrė ir jiedu susitiko tik gimnazijoje. Tori labai norėjo suartėti kartu su Luku, iš pradžių tai puikiai sekėsi, bet vėliau pats vaikinas dėl tam tikrų priežasčių ėmė tolti nuo jos...

Maiklas buvo žmogus, kuris visai netikėtai atsirado Tori gyvenime. Kadangi Tori buvo nepasitikinti savimi, atgrasi ir atstumianti asmenybė, ji bandė nubaidyti vaikiną nuo savęs, bet tai jai nepavyko, nes Maiklas nesiliovė su ja bendravęs, siekęs susidraugauti. Galiausiai ir Tori pamažu ėmė justi norą leisti laiką su šiuo vaikinu.

Įdomus faktas yra pačios autorės Alice Oseman nuomonė apie lietuvišką knygos viršelį (1-a nuotrauka) : pasak jos, tai mėgstamiausias tarptautinis viršelis, kurį sukūrė būtent lietuvių dailininkai!

Galbūt istorija ir būtų nebloga, jei visas veiksmas suktųsi apie šiuos tris veikėjus, bet kadangi aš manau, kad istorija visgi yra ideali, privalau paaiškinti kodėl. Nuobodų ir rutinišką mokyklos jaunuolių gyvenimą pakeitė gaujos, pasivadinusios "Solitaire" nariai. Šie slaptai veikę žmonės veikė labai organizuotai ir jų tikslas buvo praskaidrinti rutinišką paauglių gyvenimą, suteikti jam spalvų. Todėl ši grupuotė periodiškai imdavo krėsti šunybes, pavyzdžiui, pavogti mokyklos laikrodžius... Kiekvieną kartą "Solitaire" palikdavo skrajučių su savo komentarais apie kiekvieną šunybę bei parašydavo ką nors naujo ir į temą savo internetiniame dienoraštyje - bloge. Iš pradžių visiems tai pasirodė tik žaidimas, bet vėliau, kai grupuotės šunybės perėjo prie rimtesnių įvykių, tokių kaip masinio renginio metu paleistų fejerverkų, kai ne vienas mokinys nukentėjo, Tori ėmė piktintis. Įdomiausia buvo tai, kad vienas žmogus ėmė pastebėti, kad visos šunybės buvo vienaip ar kitaip susijusios su pačia Tori... Taip, kad ši grupuotė atliks svarbų vaidmenį šiame kūrinyje ir jo eigoje.
Solitaire by Alice Oseman
Kalbant apie kitus veikėjus, turėčiau paminėti ir Viktorijos brolį Čarlį. Vaikinas buvo gėjus ir turėjo vaikiną, vardu Nikas. Manau, kad labai nedaug yra kūrinių, kurie būtų apie žmones, kuriuos traukia tos pačios lyties atstovai. Būtent dėl šios priežasties manau, kad ši knyga labai tinkama Lietuvoje, nes jaunimas turi progą pasimokyti, kad tokie žmonės nėra nesveiki ir išsigimėliai, kaip daug kas juos laiko. Bet knyga praktiškai neakcentavo šios Čarlio savybės. Vaikinukas turėjo kur kas rimtesnių problemų su sveikata. Su mitybos sutrikimais, dėl kurių prasidėjo ir pjaustymasis. Ypač Viktorijai buvo sunku ištverti tokius įvykius namuose, bet ji buvo drąsi ir stipri mergina, kuri sugebėdavo perlipti per save ir padėti broliui.

Tolimesnėje knygos eigoje jūs artimiau susipažinsite su visais šiais veikėjais, taip pat ir su geriausia Tori drauge Beke. Visi šie veikėjai atliks labai svarbų vaidmenį pagrindinės veikėjos gyvenime. Ypač įdomiausi įvykiai klostysis su vienu iš vaikinų: su Luku arba Maiklu. Norėdama išlaikyti intrigą nepasakysiu su kuriuo. Esu tikra, kad pajusite didžiulį prieraišumą vienam iš šių veikėjų ir trokšite, kad tarp jo ir Tori būtų daugiau nei draugiški santykiai... Na, bet tai sužinosite tik knygos pabaigoje.

Beje, knygos pabaigoje bus didžiulė kulminacija, kuri priblokš ne vieną iš jūsų, bet to bus laukta ir tikėtasi visame kūrinyje. Savaime suprantama, kai kurių dalykų jūs tikrai nebūsite nuspėję... Galiu pasakyti, kad prieš didžiąją istorijos kulminaciją, Tori gyvenimas tikrai nebus pasakiškas, mergina labai daug iškentės ir tai prives ją prie tam tikrų klaidingų sprendimų...

Kalbant apie pačios Tori asmenybę, turiu pakartoti, kad mergina buvo nepasitikinti savimi, gana atstumianti, bet nors ji ir nesijautė vieniša, širdyje manė priešingai. Problemos šeimoje, su draugais, įvykiai su grupuote "Solitaire" privers jos gyvenimą šiek tiek pasikeisti, bet galiausiai ji supras, kad jai viso to nereikia...

Mano nuomone, ši knyga yra labai kruopščiai apgalvota ir džiaugiuosi, kad ir jūs, mieli skaitytojai, turite pagaliau progą ją įvertinti. Jeigu pasitikite mano skoniu, vadinasi šis kūrinys būtent jums! Istorija tikrai labai originali, kupina visko, kas patinka ir būdinga paaugliams. Kūrinys labai lengvai ir greitai skaitosi, kaip jau minėjau, galima laisvai lyginti kartu su knyga "Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos". Bent jau aš asmeniškai buvau pasigedusi tokio tipo kūrinių Lietuvoje. Tokių, kurie neleistų sustoti jų skaityti, kurių negalėtum išmesti iš savo galvos. Labai nuoširdžiai rekomenduoju šį kūrinį ir įtraukiu jį į geriausių mano skaitytų kūrinių sąrašą. Kūrinys tinka įvairaus amžiaus žmonėms, nes kiekvienas ras kažką artimo sau, nes autorė būtent ir tikėjosi sukurti bendrą istoriją apie visų paauglių gyvenimo ypatumus, nekantrauju dar kartą paskaityti!

2 komentarai:

Viktorija J. rašė...

Šia knyga išties susigundžiau. Ačiū už puikią rekomendaciją! ;)


http://knygupasauliss.blogspot.com

Lola rašė...

Labai jausminga ir įtraukianti, mano pati mėgstamiausia knyga!!!!